Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Не е необходимо да се включват акционерите на КТБ в спасяването й

Снимка: БГНЕС

Частично  съм удовлетворена от вчерашните консултации при президента. От друга страна смятам, че тези консултации са полезни и макар че имаше реакции, че не е в правомощията на президента да прави подобни консултации, аз мисля, че е много добра неговата инициатива да играе ролята на медиатор, когато политическите сили не могат да седнат на една маса и да си говорят по важни въпроси, каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова в интервю за предаването „12+3“.


При ситуацията с КТБ става дума за изолиран случай, където има и криминални деяния, които всъщност доведоха до дестабилизирането на тази банка. В този смисъл, ако погледнем банката преди нейното спиране и влизането й под специален надзор на БНБ, тя беше една нормална банка, в която хората си получаваха лихвите от депозитите, имаше достатъчно ликвидност – над 1,2 млрд. тя изплати за една седмица и всичко това не даваше никакви основания на нейните клиенти да се съмняват в тази банка. Тъй като по една или друга причина и държавните органи имат вина за това, което се случи там, може би справедливостта изисква тези вложители или по-скоро фирми, които имат сметки там, да бъдат обезщетени, защото те не са рискували своето присъствие в тази банка и затова имаше предложение от БНБ, което включваше да се гарантира на всички изплащането на депозити или средства по сметки за предприятията, които са и над 100 хил. лв., тъй като от една страна това ще гарантира на всички, че наистина в такива случаи държавата стои зад всички хора, от друга страна все пак по някакъв начин държавата поема отговорността за това, че ненавреме е идентифицирала проблемите в тази банка, добави Стоянова.

Неправилно е всички данъкоплатци да плащат сметката на една част от данъкоплатците, които се намират в тази банка и това ще ни струва допълнителен дълг, но то и двата случая ще ни струва допълнителен дълг, дори и само на защитените депозити, но не бива да забравяме, че там има съвсем нормални фирми – частни, чуждестранни, държавни, които имат сметки там, имат средства в тях и всъщност блокирането на тези сметки и по-късното им евентуално обезщетяване може да ги доведе до фалит, каза още депутатът.

Според нея не е необходимо да се включват акционерите в спасяването на банката: С тези данни, с които ни запозна главният прокурор, смятам, че нямаме основание да включваме акционерите в спасяването на банката, а колкото до емитирането на дълг следващата седмица най-късно, ако не и до края на тази министърът на финансите ще влезе в НС със закон за актуализиране на бюджета на държавата, единият от елементите на който ще бъде увеличаването на лимита за дълга, защото и в единия, и в другия случай държавата трябва да емитира ценни книжа и да изтегли един допълнителен дълг. Разликата между единия и другия случаи е около 500 млн.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44