Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Държавата е финансово стабилна

Снимка: БГНЕС

Сложна, изненадваща и безкомпромисна предизборна кампания стартира от утре, която ще трасира полетата на предстоящите лидерски схватки и ще насити медийните територии с красноречие и  красиви обещания. Зад всеки вече подреден предизборен пасианс стоят аргументите за предпочетената конструкция от имена в листите. Сред основните въпроси, свързани с изборния резултат, е и изглеждащият неотменен: ще спечели ли ГЕРБ достатъчно, за да управлява сама и ако това не стане, кой ще бъде партньорът в бъдещата коалиция? 

В. Пеева: Служебният кабинет даде доста аргументи и подкрепи с цифри анализа на финансовото състояние на държавата – като че ли няма сектор, който в момента да се чувства особено комфортно?

М. Стоянова: Това е проблем, който ние многократно сме изтъквали и сега се потвърждава. Аз предполагам, че анализите продължават, те ще продължат да доказват с конкретни цифри това, че състоянието на държавата във финансовата сфера не е добро и водените година и два месеца политики всъщност са довели до влошаване на състоянието на различни сектори и на следващото правителство, което и да е то, ще бъде изключително трудно. И точно заради това по много от тези политики, където тотално сме стигнали дъното, трябва да има и консенсус за извършване на съответните  промени. И аз преди всичко искам да спомена енергетиката – просто там положението не може повече да остане по този начин, там трябва да има тотална промяна. Трябва да посоча здравеопазването, където, виждате, че има хроничен вече недостиг на средства и само наливането на средства не може да продължи и да дава своя ефект, така че там също трябва да има кардинална промяна. И образованието, разбира се, защото там трябва да мислим крачка напред за бъдещето, даже много крачки напред, тъй като икономиката, развитието на държавата зависи от квалификацията, активността  и възможностите на младите хора, а те се формират преди всичко сега в училище, в детската градина, в предучилищните форми на обучение. Така че това ще са основни акценти.

 Положението наистина е трудно, но бих казала, че държавата продължава да е финансово стабилна и в никакъв случай не трябва да има притеснения по отношение на валутния борд и по отношение на това, че държавата може да фалира. Значи – трябва да се направят резки крачки, но при всички случаи състоянието не е на колапс. ... Категорично искам да кажа, че ГЕРБ смята, че валутния борд е неотменима, единствената сигурна, важна котва за финансите на държавата и ние твърдо отстояваме това, той трябва да продължи да действа и ние  да работим в рамките на този механизъм.

По отношение на финансите – служебно правителство не разполага със свободни налични средства, с които да започне масирано плащане по европейските програми. Всъщност проблемите са два – това са европейските програми и вторият проблем – липсата на свободни средства. Т. е. два акцента в изменението на Закона за държавния бюджет, които трябва да бъдат подготвени от служебното правителство и приети максимално бързо от новото Народно събрание, без да чака ново правителство дори, това е лимит за нов дълг, възможност за теглене на външен дълг, тъй като вътрешните резерви, така да се каже се изчерпват от постоянното теглене на заеми вътре, и решаване проблема с европейските 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.