Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две жени и един мъж загинаха след валежите в Бургаска област

Бедствено положение в Приморско

Снимка: БГНЕС

Пожарникари са открили тялото на 63-годишната Недялка Русева, удавена в автомобил в местността "Ченгене скеле" край Бургас. По-късно бе съобщено и за втора жертва на проливните дъждове в Бургаска област - 21-годишната Камелия Желязкова. Тялото й е намерено на спортната площадка в парк "Росенец", след като по-рано започна издирването й..
По-късно днес спасителни екипи откриха тялото на трета жертва на наводненията в региона – пастир на 27 години, обитавал каравана край село Ново Паничарево.
Съобщено бе също, че електротехник е пострадал тежко при ремонтни работи на трафопост до Морското казино в Бургас. Мъжът е транстортиран в тежко състояние във Военно-медицинска академия в София. 
Понеделник е обявен за ден на траур в Бургас в памет на загиналите във водната стихия. 
Пред "Хоризонт" главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи:
Над 320 операции са извършени от тази нощ. След 3.00 часа се усложни обстановката на територията на област Бургас и имаше бедстващи хора в кварталите "Победа", "Акациите", "Крайморие", рибарското селище "Отманли" и посока Бургас-Созопол. Там пътят е затворен. Имаме една жена, която е удавена, 63-годишна и за съжаление имаме и 23-годишно момиче, което издирвахме и намерихме също мъртво.
 
Над 176 литра на квадратен метър дъжд е паднал в Бургас за по-малко от едно денонощие. В общината са получени около 500 сигнала за отводняване. 16 души са били евакуирани насила в квартал "Победа", защото екипите са били посрещнати с камъни. В зоната на "Ченгене скеле" са потопени над 50 лодки, 150 рибарски хижи са в трагично състояние. Достъпът до рибарското селище е невъзможен и заради авария в мост.
 
Приливна вълна е отнесла в дерето шест автомобила от главния път Созопол-Бургас, в района на парк "Росенец". Водата, по всяка вероятност, е тръгнала от реката, която минава край село Росен, съборила е дървета по пътя и изкъртила част от мантинелата и пътните знаци. Около 14.00 часа приключи операцията по изтеглянето на отнесените коли.
Кметът на Бургас Димитър Николов също пристигна в района на инцидента. Той посочи, че в 2.00 часа през нощта обстановката вече е била критична:
Няма водоем, който да го е причинил. Това просто, това огромно количество вода ударно е излязло на пътното платно Созопол-Бургас, в зоната на хижа "Странджа", и е започнало да отнася автомобилите в посока от първия канал в зоната на "Ченгене скеле". Там идентифицирахме първата жена, която е починала.

Бедствено положение беше обявено в Приморско. Кметът Димитър Германов е наредил евакуация на населението на село Ново Паничарево. Наводнен е и къмпинг "Китен". 
Нарушена е конструкцията на моста в село Веселие, който не може да бъде използван в настоящия момент. Частично е засегната и конструкцията на моста в село Ново Паничарево. В момента, момчетата, които бяха на офроуд състезание, помагат със своите автомобили да бъдат изтеглени леките автомобили, караваните и кемперите. В Приморско и в Китен няма никакви поражения. Това държа да подчертая. Основните проблеми бяха в съставните селища на община Приморско - село Ново Паничарево, където има най-големи проблеми, село Ясна поляна и мостът, който е в село Веселие.
В късния следобед бедственото положение беше отменено, но остана затворен главният път Приморско-Бургас през Созопол. Очаква се отсечката да бъде отводнена след часове. Пътят за Приморско през Ясна поляна вече е отворен за движение
Очевидец от Приморско разказва, че Дяволската река край града е достигнала своя критичен максимум и е възможно да залее пътя за Китен: 
Два километра черна вода - това се вижда от плажа на град Приморско. Няма пострадали хора. Една лодка е изтеглена от морето. Хората са обезпокоени, че може да плъзне някаква зараза. Реката в края на града е достигнала критичния си максимум. Възможно е да прелее и да блокира пътя към Китен. Дъждовете не са поройни. Постоянно спира и започва да вали отново. Пътят от Бургас към Приморско е блокиран.

Поройният дъжд е причината за наводненията в община Бургас, категорични са институциите. Нанесени са и много материални щети. Язовир "Ясна поляна" прелива контролирано, няма опасност да се скъса стената му.
 
Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов, който пристигна в Бургас, заяви че институциите работят отлично. Той отчете, че в община Бургас е изпълнена неговата заповед за почистване на всички дерета и канализации. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров описа и критичните точки и в останалата част от страната:
Усложнените критични точки са област Стара Загора, област Хасково, и на двете места функционират съответните щабове. На територията на област Стара Загора е затворен пътят Стара Загора-Хасково. Имаме отделно евакуация, осъществена в община Опан, община Гълъбово, на територията на област Хасково е затворен главният път Е-80, на територията на Харманли имаме 3-4 метра приливна вълна, всъщност това е причината. На територията на село Бисер, кметицата, по нейни указания, е извършила евакуация на селото. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Бедственото положение в Берковица и Георги Дамяново остава в сила

Все още няма основание за отмяна на бедственото положение в Берковица, след като градът беше залят от придошлата река Берковска през нощта срещу петък. Решението е на кризисния щаб към общината, заради продължаващите валежи. Нямаме проблеми с..

публикувано на 06.09.14 в 11:04
Потопът в с. Еленино

200 литра на кв.м дъжд в Старозагорско, Опан и Гълъбово бедстват

Южната част на Старозагорска област е наводнена след проливните дъждове, които достигнаха рекордните 200 литра на квадратен метър, съобщи директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Стоян Колев .  В над 30..

обновено на 06.09.14 в 15:03

Няма опасност за хората в село Бисер след валежите

Няма опасност за населението в харманлийското село Бисер след падналите валежи, съобщи областният управител на Хасково Добри Беливанов Около 200 души са евакуирани в село Бисер от опасните зони до реката, съобщи кметицата Златка Ангелова . Тя..

обновено на 06.09.14 в 13:40

Оранжев код за опасни валежи в Югоизточна и Централна Южна България

Обявен е оранжев код - "Риск за тревога“ за река Сазлийка при Гълъбово и за Марица при Пловдив, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.  Изпратено е предварително предупреждение до Гърция и Турция за река Марица при Свиленград.   За..

обновено на 06.09.14 в 15:40
р. Осъм

Четири пъти се повиши нивото на река Осъм за денонощие

Нивото на река Осъм се е покачило над 4 пъти за едно денонощие след падналите обилни валежи, които в ловешка област достигнаха 60 литра на кмадратен метър. 184 см е измереното ниво на река Осъм при Ловеч тази сутрин при едва 40 см вчера. В Троян то се е..

публикувано на 06.09.14 в 11:29

Евакуират хора в Димитровград в очакване да прелее язовир

След интензивните валежи и в Димитровград беше обявено бедствено положение. Евакуирани са хората от ниските части на кварталите "Изток" и "Марийно" поради очаквано  преливане на язовира до рудник "Гита". Наводнени са складовите бази в града.  Бедствено..

обновено на 06.09.14 в 15:14
контраадмирал Румен Николов

Двама души са спасени с хеликоптер от покрив на къща край Велека

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов обобщи във Варна ситуацията в бедстващите райони, където армията оказва съдействие след поройните валежи и наводненията.  Той съобщи, че с помощта на армейски хеликоптер са спасени двама души от покрива на..

публикувано на 06.09.14 в 14:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44