Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критична е обстановката в района на Ямбол и Елхово

| обновено на 08.12.14 в 18:01
Снимка: http://yambolnews.net

Критична остава обстановката в района на Ямбол и Елхово. Източването на язовир "Жребчево" продължава със скорост над 150 куб. метра в секунда. Между 426 и 428 см варира нивото на река Тунджа край Елхово, до Ямбол е 522 см. В района от 3 часа вали. 

Освен усложнената обстановка в Елхово, критична остава ситуацията в някои села на община Тунджа, както и в индустриалната зона на Ямбол. В Елхово разливите по улиците се увеличават. Водата в дворовете, мазетата и приземните етажи на хората става все повече. Според кмета на общината Петър Киров, проблемът е можело да бъде избегнат, ако язовир "Жребчево" се е източвал постепенно през последните месеци, а не изведнъж. Кметът е категоричен за това какъв е единственият начин за предотратяване на бъдещи наводнения.

В момента общината реализира проект за изграждане на пречиствателно съоръжение на града с колектор довеждащ, който да заусти всички четири колектора на града. Накрая сме на първия етап, т.е. на техническата помощ. Предстои през 2015 година нещата да бъдат одобрени, след което да стартираме инженерингът за изграждане, така че надявам се в края на 2016-а градът ни да има иградено такова съоръжение, което да не дава възможност да се наводняваме, обясни Киров.

Сложна е обстановката и в някои села община Тунджа. В момента в село Завой се изграждат диги. Наводнени са над 20 къщи. Училището във Веселиново утре ще остане затворено. В индустриалната зона на Ямбол от няколко часа започна изпомпване на водата в няколко фирми. Непрекъснато се изпомпва водата и в два жилищни блока в най-ниската част на квартал "Каргон", но подпочвените води са толкова високи, че водата веднага се връща.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Високо остава нивото на Тунджа край Ямбол и Елхово

Нивото на река Тунджа край Ямбол и Елхово остава високо, а обстановката по долното течение на реката остава критична. В района отново вали. Увеличават се залетите в Елхово участъци в ниските части на града. Блокиран е достъпът до залети улици, полицейски..

обновено на 08.12.14 в 15:13

Критично остава положението край Елхово

Критично остава положението край Елхово, където нивото на река Тунджа тази нощ се увеличи с още два сантиметра.Залети са приземни етажи и мазета в ниските части на селото. Сто семейства са в готовност за евакуация.Нивото на реката в района на Ямбол е..

публикувано на 08.12.14 в 09:25

Разливът на Тунджа около Елхово се увеличава

Министерството на околната среда и водите поднови предупреждението си за внезапни наводнения по поречията на Марица и Тунджа. Реките ще се оттичат до обяд, но с прогнозираните валежи по-късно днес водите ще започнат отново да се покачват.  Обстановката..

обновено на 08.12.14 в 08:12

В Елхово са залети няколко улици, отводняват подземните части на три блока

Обстановката в Елхово остава усложнена заради повишеното ниво на река Тунджа, каза за Радио Стара Загора кметът на Елхово Петър Киров. Залети са няколко улици в града. В три блока в Елхово се отводняват подземните им части, с цел да се запази..

публикувано на 07.12.14 в 15:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44