Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критична е ситуацията в някои от бедстващите райони на страната

Бедствено положение бе обявено в Съединение и Мъглиж

Снимка: БГНЕС

Бедствено положение беше обявено в пловдивската община Съединение. Поради продължителните валежи обстановката там продължава да се усложнява. Преливат 3 язовира, критично е нивото и на река Потока. 

Кметът на Съединение Георги Руменов уточни, че преливат язовирите:

"Очиларци", "Драгомир", "Правище" и "Любен", а пък "Найден-Герово" го изпускаме контролирано. Реката сутринта излезе от коритото си и в момента спадна около 20 сантиметра, но не спира да вали и не знаем в кой момент какво може да се случи, тъй като реката поддържа критично високи нива. Имаше на четири, пет места залети пътища, отсечките от Съединение към село Правище, село Голям Чардак към село Неделево, но към настоящия момент там нещата се нормализират.

17 са сигналите за наводнени дворове, изби и приземни етажи на къщи. Два екипа на пожарната отводняват с помпи засегнатите  домове. Заради  продължаващите валежи и високите подпочвени води, от вчера аварийна група работи и по отводняването на къщи и дворове в пловдивското село Белозем. Поради наводнение и лоши метеорологични условия днес и утре ще бъдат неучебни дни в основното училище „Васил Априлов“ - с. Виница, община Първомай, област Пловдив.


Ситуацията в бедстващите общини Раднево и Гълъбово се усложнява заради продължаващия обилен дъжд. Къщите на 35 ромски семейства в Раднево се срутиха. В болница са настанени 6-има възрастни и пет деца. Нивото на река Сазлийка се покачва. Ако продължава да вали, ще достигне критичното си ниво. Затова в Гълъбово укрепват ниската част на дигата, за да се предпази от наводнение централната част на града, където са и Центърът за деца с увреждания, и Старческият дом. Без вода са десетки къщи от Втори квартал, водоноски снабдяват домакинствата с питейна вода. Цялата община Гълъбово получава ток чрез електропровода на „Мини Марица изток“, който подава напрежение на мрежата на EVN. До два дни кметът Николай Тонев очаква да бъде завършена дигата около авариралата подстанция. 

В Раднево укрепват дигите край реките Блатница и Кумурджа, които минават през града.

Всички язовири в старозагорска област преливат. От язовир "Копринка" изпускат по 110 кубически метра в секунда, от "Жребчево" - по 80 кубически метра. Въведена е аварийна ситуация за контрол на язовир "Овчарица", който е достигнал пределното си ниво. Има готовност за евакуация на населението, съобщават от „Мини Марица изток“. 

Кметът на Мъглиж е обявил в 16,30 часа бедствено положение в общината. Наводнени са приземните етажи на 40 къщи от село Юлиево и на 50 от село Ягода. Тунджа по пътя си в старозагорските общини все още не е излязла от коритото си. По пътя за планинското село Сливито има 40 см широка пукнатина и опасност от сриването на пътя към реката. 

Хиляди декари обработваеми земи по долното течение на река Тунджа са под вода. В Елхово ситуацията е критична. Наводнени са и индустриалната зона на Ямбол и някои села в община ТунджаНаводнените мазета и сутерени в ниските части стават все повече. Кметът на община Елхово Петър Киров оцени ситуацията като критична, но все още под контрол. Най-обезпокоителното за жителите на града е продължаващото източване на язовир "Жребчево". Изпускането на водоема със скорост 150 кубични метра в секунда поддържа нивото на Тунджа в критични стойности вече седмица. Срещу изпускането на язовира роптаят и жителите на селата Завой и Веселиново в община Тунджа, които също са под вода:

Елате да видите, ние ще се удавим. Страшно е. Язовирите да ги спират. Значи всеки иска да направи бизнес, а накрая невинният гърми.

Кметицата на село Веселиново Татяна Стоева:

Положението е много тежко. Просто отвсякъде сме обградени във вода. Тунджа връща, Мочурица отзад заля, подпочвено идва водата също. Канализацията връща, защото пречиствателната и канализацията са залети от река Тунджа.

Заместник-кметът на община Тунджа Пенчо Пенев беше категоричен:

Безхаберие е може би меката дума за това, което не свърши правителството, за това, което не свършиха компетентните органи. Цяло лято валя, цяла пролет валя. Язовир Жребчево, язовир Копринка - знаят всички. Минават и оттам. Пълни са над максималния си обем. На никой не пречеше някой да каже: почнете, изпускайте. И някой трябва да се намеси и не просто да дръпне ушите на тези, които не свършиха работа, ами да ги накара и да вземат да платят.

В индустриалната зона на Ямбол ситуацията също е тежка. В залетия район се намират около 50 фирми, като половината от тях днес останаха затворени. От утре в града ще бъде въведен режим на питейната вода, тъй като вододайната зона е залята и вече има над 50 процента недостиг на вода.

Лошите метеорологични условия, повреди с електрозахранването и липса на отопление са причина днес в училището „Св. Св. Кирил и Методий“ - с. Веселиново, община Тунджа, учебният процес също да бъде отменен.

Нивото на река Марица при Свиленград се покачва. С 50 см се е повишило и нивото на язовир "Тракиец". 90 милиона кубически метра е достигнала водата при капацитет 114 милиона кубически метра. Ако продължават проливните дъждове, има вероятност от преливане. Хората в село Тракиец са притеснени за евентуално наводнение на селото. Сирената за ранно оповестяване при евентуални бедствия също не работи. Кметът на село Тракиец Красимир Бойчев още през лятото е информирал "Напоителни системи", Министерството на околната среда и водите и Вътрешното министерство, че водоемът не е почистен. Състоянието на преливника е същото. Сега на място се очакват специалисти от "Напоителни системи".

язовир ТракиецВалежите в Хасковска област могат да достигнат до 60 литра на квадратен метър, съобщават от Областната администрация. Очаква се голям водосбор и повишаване още на нивото на реките и язовирите в общините Димитровград, Симеоновград, Харманли и Любимец. От кризисния щаб също не изключват възможността да бъдет залят и граничният пункт "Капитан Андреево". 

13 села в община Свиленград и още няколко от област Хасково са без вода, заради повреда на помпената станция в Момково. Станцията осигурява водата и за бежанския лагер в село Пъстрогор. Вече са осигурени водоноски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Започва контролирано изпускане на язовир "Кърджали"

Превантивно тази нощ в 2.00 часа започва контролирано изпускане на язовир "Кърджали" заради преминаването на висока вълна. Водата ще бъде изпусната през преливните клапи с около 220 кубически метра в секунда.   В момента до преливния ръб остават 50..

публикувано на 09.12.14 в 17:04
Десислава Танева

Ще се търси отговорност заради слаб контрол на язовир "Жребчево"

Правителството ще потърси отговорност от служителите, които не са упражнили достатъчен контрол по отношение управлението на язовир “Жребчево“. Това каза земеделският министър Десислава Танева при посещението си в сливенското село Крушаре. Там тя се срещна..

публикувано на 09.12.14 в 16:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44