Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременното китайско кино идва в София

Домът на киното ще е домакин от 6 до 13 февруари на първия фестивал на съвременното китайско кино у нас. Събитието се организира от институт „Конфуций“ в София, който е подготвил специална програма за българската публика. Зрителите ще могат да гледат девет разнообразни по тематика и жанр китайски филма. Те са носители на редица награди от международните кино фестивали в Кан, Монреал, Торонто и Берлинският международен кинофестивал - Берлинале. Повечето от филмите ще бъдат показани за първи път в България.
Сред емблематичните заглавия са филми като „Цин Хун“ на режисьора Уан Сяошуай, получил наградата на журито от Международния кинофестивал в Кан през 2005 г., „Къкъсили“ на Лу Чуан с награда за най-добър китайски филм за 2004 г., „Светът“ на Дзя Джанкъ с награда от Международния филмов фестивал в Торонто през 2005 г. и други.
По време на фестивала в Дома на киното ще бъде представена фотоизложбата „Институт Конфуций – мост между две култури“, посветена на 10-годишнината от основаването на образователния и културен център. Ще бъде организирано и изложение на книги, посветени на Китай, от български издателства.
Прожекциите и събития в Дома на киното са с вход свободен.
Александра Ангелова от институт „Конфуций“ и доц. Андроника Мартонова, специалист по азиатско кино от Института за изследване на изкуствата при БАН разказаха в „Артефир“ за филмите от далечен Китай, които ще гледаме, и събитията в рамките на това първо широко представяне на китайското кино у нас.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.