Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпускат язовири по поречието на Арда заради прииждащите води

Снимка: БГНЕС

Започна контролирано изпускане на язовир Кърджали, за да се освободи обем за прииждащите води на река Арда. Отворен е един от изпускателните тунели, през който в коритото на реката се изливат около 500 кубически метра вода в секунда. Изпускането ще продължи през цялата нощ. Осигурено е непрекъснато дежурство на аварийните групи. 8 са отворените клапи на другия язовир от каскада Арда - Студен кладенец.

Прелива и язовир Ивайловград.  Заради прекъснат път без достъп са 400 жители в района на момчилградското село Нановица. Там работят строителни машини за възстановяване на трасето.

Заради пороите областният управител на Кърджали Илия Илиев свика спешно заседание на кризисния щаб. Навсякъде в района има поражения от обилните валежи и бурния вятър. Десетки села са без ток, много сгради са наводнени, затворени са междуселски пътища. Само в община Джебел сигналите за щети са 120.

Валежите предизвикаха повишаване на нивата на реките в цялата страна. 7 язовира в Шуменска област преливат.

Усложнена обстановка от дъждовете и вятъра има и в Сливенска област. Проблемите са най-вече в планинската част на региона, където има щети и наводнения, а две села са без ток от вчера.

Река Марица при Харманли достигна максималния праг от 5 метра и 20 сантиметра. Предупреждават се жителите на квартал "Тракия" от възможно заливане на ниските части на сградите. От общината са предприели всички нужни мерки и са в готовност за отводняване, предаде кореспондентът ни Дора Атанасова.

С повишено ниво, но все още под критичните прагове са реките в община Велико Търново след обилните валежи. Разпореденото  от кмета на общината Даниел Панов денонощно наблюдение на водоемите, както и обход на критичните речни участъци ще продължи и през следващите дни, тъй като се очакват нови дъждове. Информацията  за състоянието на язовирите и реките се събира на всеки 2 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

р. Тунджа

Очаква се сериозно повишение на речните нива заради валежите

Сериозно повишение на речните нива, заради валежите, се очаква днес, предупредиха от Министерството на околната среда и водите. "Червен" код, заради опасност от преливане, е обявен за река Тунджа при Ямбол и Елхово. Засега нивото на река Тунджа при Ямбол..

обновено на 01.02.15 в 12:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44