Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и АБВ са внесли законопроект за промени в сектор "Сигурност"

Снимка: БГНЕС

Предложенията на управляващите за промени в сектора "Сигурност" са внесени в Народното събрание. Това обаче е станало само с подписите на депутатите от ГЕРБ и АБВ. Пакетът проектопромени включва устройствен закон и закони за Национална разузнавателна служба, Националната служба за охрана и службата "Военна информация".

Да бъде упражняван парламентарен контрол върху дейността на службите за сигурност по отношение на разходите им за определени секретни операции, мисии и задачи, предвижда пакетът от закони, с които всяка служба ще запази своята самостоятелност, отбеляза Цветан ЦветановНационалната разузнавателна служба ще премине на подчинение на изпълнителната власт. Всяко едно назначаване в тези служби ще става с указ на президента по предложение на Министерския съвет.

Законодателният пакет е внесен вчера от депутати от ГЕРБ и АБВ. Той е подкрепен принципно от Реформаторския блок и от Патриотичния фронт, но ще се търси и по-широк политически консенсус, уточни Цветан Цветанов. 

Атанас Мерджанов от БСП коментира, че внесеният пакет съдържа старите закони на ГЕРБ от предишното им управление: Вносители – представители на ГЕРБ и на АБВ. Интересно е какво мислят реформаторите, Патриотичният фронт.

Отсъствието на подписи на депутати от Реформаторския блок в подкрепа на пакета от законопроекти, Радан Кънев коментира: Работили са заедно колегите и отново казвам, в тази тема не съм подходящият човек. Аз там се доверявам на нашите експерти. Помолих ви, да не ме занимавате с ченгеджийски въпроси. Не разбирам от секретната част на държавата.

Валери Симеонов каза, че в Патриотичния фронт още не са се запознали със законопроектите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Цветан Цветанов

Цветанов: Ръководителят на "Военна информация" трябва да е професионалист

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че ръководителят на служба "Военна информация" трябва да е доказан професионалист и назначаването на политическа фигура като Йордан Бакалов би довело до напрежение в системата...

публикувано на 12.03.15 в 13:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44