Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ иска промени в Закона за референдума

Снимка: БГНЕС

АБВ ще предложи промени в Закона за референдумите за промяна на прага за легитимност на допитването. Според председателя на АБВ в оставка Георги Първанов трябва да се върне старата постановка – прагът да бъде 50 плюс 1% от имащите право да участват в референдума.

В началото на следващата седмица АБВ ще проведе дискусия за реформите в съдебната система. От партията ще предложат промени в Закона за съдебната власт за въвеждането на електронно правосъдие:

Смятаме, че това е много важна стъпка към постигането на основните цели на съдебната реформа така. Ще направим едно формално предложение за създаването на един съвет към председателя на парламента, който да анализира и да предлага решения по основните проблеми на съдебната система,
заяви Първанов.

Той заяви, че не е изненадан от резултатите на изборите в Сърница, но от тях не може да се прави заключение за резултатите от вота на предстоящите местни избори през есента. Според него потенциална загуба на БСП на местния вот може да доведе и до загубата им на президентските избори.

Сътрудничеството между АБВ и БСП на местните избори бившият президент коментира така:

Очевиден е фактът, че на "Позитано" има двама председатели. Един, който доминира, който определя политиката, своеобразен ментор, и един, който е изпълняващ длъжността. Ние сме сериозна партия и ако няма споразумение на централно ниво, никой не бива да очаква от нас на втори тур да заповядаме на гласоподавателите, това не е и възможно, да гласуват за един или друг кандидат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44