Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Второто издание на книгата "Билет за Вега" на проф. Миглена Николчина с премиера тази вечер

"Билета за Вега"
Във вторник от 18.30 часа в сградата на Телефонната палата в София ще бъде премиерата на второто издание на сборника с разкази на проф. Миглена Николчина "Билет за Вега". Представянето на книгата съвпада с 60-ия юбилей на авторката. В следващите дни в СУ "Св. Климент Охридски" ще се състои форум, посветен на писателския, критически и философския труд на проф. Николчина.

Разказите в сборника "Билет за Вега” звучат както абстрактно и фантастично, така и близко и достъпно. Това каза за "Хоризонт" Дарин Тенев, който е доцент в Катедрата по теория на литературата в СУ "Св. Климент Охридски". Той ще представи книгата "Билет за Вега" на премиерата ѝ тази вечер. Доц. Тенев обясни, че съществуват два типа разкази - едните поставят загадка и я решават, а другите задържат енигмата в себе си. Според него разказите на проф. Николчина са от втория тип и карат читателя да се връща към тях, като поясни:

По-ранно издание на книгата в каталога на Народната библиотека е било заведено като "Балет за Вега" и тази езикова грешка подсказва нещо. Тя подсказва една истина – истината на грацията на стила на проф. Миглена Николчина. Това е една много красиво написана книга. Тя съдържа 10 разказа. Във всеки от тях главната героиня е момиче или жена на различна възраст и във всеки от тях има поне още една жена. Сякаш се развива една героиня през различните образи. Колкото повече тя пораства, толкова повече се оказва, че има едно друго момиче. Винаги има и мъж – бащата или възрастната фигура, понякога е фигурата на любовника или съпруга. Тази мъжка фигура създава контраст и пречупва по особен начин движението на желанието – някакъв копнеж, който постоянно ни кара да бъдем по-големи от себе си.

Проф. Миглена Николчина е дългогодишен преподавател в Катедрата по теория на литературата на СУ и има големи заслуги в развитието на хуманитаристиката в България. Сборникът ѝ с разкази "Билет за Вега” е публикуван за първи път през 1990 година. Пред "Хоризонт” проф. Николчина обясни, че второто издание на книгата съдържа един допълнителен, по-късен разказ есе, който служи като своеобразно заключение:

В някакъв смисъл това е цикъл разкази. Нещо като роман, но не съвсем, тъй като героините се сменят. Имената им също. За мен това са младежки работи, защото тематиката им е такава. Това е сблъсък с израстването и това, което то носи – страхове от секса, смъртта, от загубата на близки хора и натиска на средата да ни оформи по определен начин, каза  проф. Николчина.

На 11 и 12 ноември в Новата конферентна зала в Ректората на СУ ще бъде проведен форумът "Парачовешкото: Грация и гравитация" в чест на проф. Миглена Николчина. Входът е свободен.

Интервютата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.