Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален протест на родители за увеличаване на парите за майчинство и детските надбавки

Снимка: БГНЕС

Десетки родители със своите деца се събраха на протест пред Народното събрание с искане за увеличаване на парите за майчинство и детските надбавки.

Исканията бяха вече внесени в отворено писмо до Министерския съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика, президента и всички парламентарни групи, казват организаторите. Първото от тях е увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 60 лева и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. Майките настояват да се намали периодът, въз основа на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, въведен през 2014 година. Друго искане е да се обвързва минималната работна заплата с размера на обезщетението, което получават майките в периода между първата и втората година на детето. Сред исканията е и бюджетът да поеме цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3-годишна възраст. 

"Децата на България, изчезващ вид". Това е текстът на един от транспарантите, които майките носят пред парламента.

Ана Тодорова от Инициативния комитет за повече грижи за децата в България:

Протестът е национален. Провежда се в близо 18 града в страната. Искаме партиите, които са зад гърба ми, да излязат на диалог с нас. Януари месец 2016 година майките, които са във втората година на периода от тяхното раждане, ще останат отново под прага на бедност. 

Тодорова коментира, че почти всяка година се внасят конкретни искания към управляващите по отношение на демографската политика у нас:

Само статистиката се сменя в тези искания, защото тя се влошава с всяка изминала година. По 5000 деца по-малко се раждат в България, а същевременно и 5000 деца на година по-малко влизат на училищните скамейки, защото родителите им са избрали да излязат навън.

СнимкаОсновно искане е обвързаност на майчинството с минималната работна заплата, а размерът на детските да бъде между 50 и 60 лева, като се осигури и достъп на децата до детските заведения:

Родителят да има правото да прецени, а не да му се налага колко време му е необходимо да посрещне първоначалните нужди, да въведе детето си в околната среда, в която тепърва ще му предстои да живее, а след това да прецени дали да се върне на работа, или не. В майчинството, субектът в него е детето, а не заради самата майка, защото видите ли, тя трябва да си стои две години на топло.

Да подкрепят исканията на родителите и майките, заедно с тях дойдоха и депутати от "БСП лява България".

Десетки семейства с малки деца излязоха на протест в Благоевград. Пред сградата на Общината те заклеймиха социалната политика на държавата към майките, отглеждащи децата си, и унизителните увеличения на детските надбавки. Протестиращите се присъединиха към исканията в декларацията, изпратена до парламента и правителството.

В социалните мрежи родителите се организират за по-мащабен протест в неделя, като имат намерение да блокират пътя София - Кулата, в района на Дупница.

Родителският протест с искане за увеличаване на майчинството и детските надбавки събра майки с бебетата им и във 
ВрацаДесетки майки от Бургас също се включиха в националния протест, като се събраха на площад "Тройката“. 

Искаме нормални условия, за да отглеждаме децата си в България, детски добавки за всички, независимо от доходите на родителите и специална политика от страна на държавата в подкрепа на майчинството и отглеждането на деца, заявиха майките, които участват в протеста в морския град. Родителите изразиха недоволство и от забавяне на майчинските, от огромната бюрокрация, свързана с ежегодното подаване на документите за детски надбавки, и поискаха адекватна здравна грижа за майките, бебетата и децата.

И в Пловдив десетки майки с децата си се включиха в протеста, като и те бяха категорични, че за нормалното отглеждане на едно дете са необходими между 700 и 800 лева на месец. Майките се събраха пред сградата на Общината и подчертаха, че младите семейства са демотивирани и трудно се решават да имат повече от едно дете, а сред причините, които изброиха са липсата на адекватна социална защита и грижа, както и на здравни услуги, осигуряващи нормално детско здравеопазване и защита пред работодателя при нужда от използване на възможностите за гъвкаво работно време. 

В звуковия файл може да чуете анкета с родители. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Саня Конакчиева: Няма условия за отглеждане на децата в България

Отдавна говорим в България за демографски срив и когато дойде моментът да се вземат реални мерки, нищо не се случва, а напротив – имаме рестрикции към майките. Това каза за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт"  Саня Конакчиева ,..

публикувано на 10.12.15 в 08:17

М. Манолова: Необходимо е увеличение и на детските надбавки, и на помощите

Националният омбудсман Мая Манолова обяви подкрепата си за родителите, които искат увеличаване на парите за майчинство и на детските добавки: По-нормално е да бъдат подкрепяни младите семейства, българските семейства, отколкото да се стига до..

публикувано на 10.12.15 в 15:44
Ивайло Калфин

И. Калфин: Трудно е да кажеш на една майка, че това са възможностите на бюджета

Бюджетът за следващата година не позволява да бъдат изпълнени всички искания на протестиращите майки, заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин . Според него, ако бъдат осигурени допълнителни средства, те трябва да се насочат към..

публикувано на 10.12.15 в 15:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44