Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтарите Сандърс и Тръмп победиха на първичните избори в ключовия Ню Хемпшир

| обновено на 10.02.16 в 13:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бърни Сандърс
и Доналд Тръмп победиха в надпреварата за Белия дом по време на първичните избори в ключовия щат Ню Хемпшир. При демократите въз основа 74% обработени данни Сандърс получава 60%, а Хилъри Клинтън е с 39%. Тръмп успя да регистрира първи успех в съревнованието сред републиканците с 35% след 73% от обработените резултати. След него е Джон Кейсик с 16% подкрепа.

Триумфът за сенатора от Върмонт Сандърс и магната Тръмп показа нарастващо недоволство на избирателите спрямо статуквото във Вашингтон. Двамата, смятани за аутсайдери, напипаха пулса на гневните на елита гласоподаватели и накараха неагажирани по принцип с политика американци да ги подкрепят.

Признавайки загубата, бившият държавен секретар Хилъри Клинтън поздрави Бърни Сандърс и посочи, че е готова да се бори за всеки глас във всеки следващ щат:

Няма значение, ако те повалят. Това, което е важно, е дали можеш да се изправиш след това.

След нея Сандърс обяви, че победата ще му помогне да отправи посланието, че управлението на нашата велика страна принадлежи на всички, а не само на шепа богати донори на кампании.

Прекалено късно е за до болка познатите политики на върхушката. Хората искат истинска промяна, добави той.

В републиканските среди губернаторът на Охайо Джон Кейсик, сенаторът от Тексас Тед Круз, сенаторът от Флорида Марко Рубио и бившият губернатор на Флорида Джеб Буш спореха до последно за второто място и поредната нощ с близки резултати поставя на преден план задачата да се определи ясен конкурент на бунтара Тръмп, зад когото партийните лидери да се обединят.

Самият Тръмп на фона на възторжени възгласи благодари на т.нар. "Гранитен щат":

Поздравления за Бърни! Той иска да предаде страната ни.

При демократите се очаква Клинтън да компенсира загубата си с гласовете на афроамеринските избиратели в Южна Каролина, където ще се проведат следващите важни предварителни избори. Клинтън се радва на подкрепа на малцинствените групи и това променя стратегията на Сандърс, който в миналото бе обвиняван в незаинтересованост спрямо проблемите на малцинствата.

Тръмп и Сандърс измериха много точно температурата на американското общество и предложиха свое алтернативно лечение, коментира в предаването "12+3" кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков. Вотът според Сандърс e знак за началото на политическа революция, а платформата за политическа революция е особено привлекателна за младите, активни гласоподаватели.

При републиканците миналата нощ поставя редица въпросителни. Триумфът за аутсайдер ще е много силен удар по партията и нейното ръководство, продължава анализа си Младен Петков и обобщава, че партийните бунтари дават надежда за промяна в една закостеняла политическа система, която създава усещането, че обслужва само хората на върха.

Още по темата - в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44