Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бунев: Освен високата скорост, сигурно има и друга причина за влаковия инцидент в Хитрино

Днес ще стане ясно с каква скорост се е движил влака, защото вече е обработена информацията от дигиталните устройства в локомотива, коментира Петър Бунев, председател на Синдиката на българските железничари. Според него това ще са точните данни за движението на влаковата композиция от началната гара до мястото на инцидента. 

„Няма как тази информация да бъде манипулирана и това ще е безспорно доказателство, но според мен има и друга причина за инцидента. Излиза на преден план версията за високата скорост – 70 км/ч, но има и друго.При тази скорост минават локомотива и няколко вагона, но за да се стигне до скъсване на влака и във вагона – 5 – ти или 6 – ти сигурно също има проблем.“

Според Бунев, независими експерти от специализираното звено на Европейския съюз трябва да разследват причините за инцидента. Председателят на железничарския синдикат коментира, че държавата е реагирала адекватно и всички отговорни институции работят за справяне с последиците от влаковата катастрофа край Хитрино.

интервюто може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от Бургаски регион пътуваха безплатно в Европа с инициатива на ЕС

Петнадесет 18-годишни младежи от Бургаска област имаха възможността да обиколят Румъния, Унгария и Австрия безплатно с железопътен транспорт, включвайки се в проект на Фондация „Шанс за децата и природата на България“, свързан с инициативата DiscoverEU по програма „Еразъм +“. Целта на проекта беше младежи от малки населени места в Бургаска област и..

публикувано на 20.09.24 в 12:27

Байк Хъб Бургас с вело презентации и активности за малки и големи

Байк Хъб Бургас ще се проведе днес под мотото „Споделени обществени пространства". Инициатива е част от Европейската седмица на мобилността и акцентира върху инициативите, които водят до намаляване замърсяването на въздуха, шума и пътно-транспортните произшествия. Мотото тази година е „Споделени обществени пространства". Програмата започва в 16:30..

обновено на 20.09.24 в 09:08

Заседание на Общинския съвет в Болярово

Общинският съвет Болярово ще проведе четиринайсетото си заседание от 09:30 часа в залата на общината на  пл. ”Девети септември” № 4. По предварителен дневен ред съветниците ще разгледат 15 докладни записки с вносител Христо Христов, кмет на община Болярово и Нина Терзиева, зам.-кмет. Сред тях са поемане на краткосрочен общински дълг от фонд  ФЛАГ“ ЕАД..

обновено на 20.09.24 в 08:35

Акция за кастриране на дворни кучета и котки ще се проведе в Сливен

12-ата акция за кастриране на дворни животни ще се проведе в Сливен днес.  В дните до 23 септември ще се кастрират безплатно кучета и котки. Акцията е с предварително записване . Кампанията е с благотворителен характер. Целта е ограничаване популацията на бездомни животни.  Дворните кучета и котки, особено живеещите във вилни зони или малки населени..

обновено на 20.09.24 в 08:19

Жълт код за значителни валежи и гръмотевици в област Бургас

Жълт код за значителни валежи в южните райони на област Бургас е обявен за днес (20 септември) от НИМХ.  Очаквате се количества между 25 и 35 литра на квадратен метър, а на места – и до 50 литра на квадратен метър. Дъждовете ще са придружени и от гръмотевици. На много места по Черноморието ще има валежи от дъжд, по-значителни и с гръмотевици ще са по..

публикувано на 20.09.24 в 08:12

До края на годината камерите на ТОЛ системата започват да снимат за скорост

До края на годината камерите на ТОЛ системата ще започнат да снимат за скорост, обяви в Пловдив служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Трябват ни работещи решения за превенция на пътните произшествия, каза още министърът. Пътната инфраструктура е основен елемент и когато я поддържаме ще може да има реални..

публикувано на 19.09.24 в 15:43

Община Бургас внесе докладна за етажен паркинг във „Възраждане“

Община Бургас е внесла в Общинския съвет докладна записка, която предвижда изработването на проект за изменение на Подробния устройствен план в квартал „Възраждане“. Това е стъпка към изграждането на етажен паркинг в тази жилищна зона.  Срещу проекта се обявиха от Камарата на архитектите и Съюза на архитектите. Двете браншовите организации са внесли в..

публикувано на 19.09.24 в 15:19