Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Физическа саморазправа на заседанието на НС на СДС

От ръководството на партията смятат, че е налице опит за преврат и сценарий да бъде провален дебатът

| обновено на 17.04.18 в 15:38
Снимка: БГНЕС


Скандал и физически саморазправи провалиха днешното заседание на Националния съвет на СДС, което трябваше да вземе решение за политическото бъдеще на партията. 
Вместо политически решения, включително за евентуално участие в консервативно-патриотичен съюз, за какъвто настояваше председателят на СДС Божидар Лукарски, станахме свидетели на грозни сцени, съпътствани и с физически сблъсъци. 
До тази ситуация се стигна, след като първо ръководството отказа да пусне в залата делегати от шест областни структури заради неплатен членски внос. Те обаче нахлуха в залата, размахвайки документи, че са го платили. После Янко Станев - поддръжник на ръководството, показа сценарий на опозицията как, според думите му, да бъде провалено заседанието. В сценария, раздаден после и на медиите, има изключително нелепи сцени като например указания, че активист трябва да прочете анализ за състоянието на партията и там изрично е отбелязано, че трябва "да реве", докато чете. Като спре да чете съответно "трябва да спре да реве". 
Опозицията отрича да е участвала в подобен сценарий. В опит да издърпа листите, бившият председател на партията Емил Кабаиванов и настоящ кмет на Карлово, влезе във физическо съприкосновение със Станев, а в дърпането, бутането и боя се включиха и други. В крайна сметка бе обявен час почивка, а след това председателят Лукарски обяви, че прекратява заседанието и си тръгна. Опозицията обаче остана да заседава, при това с кворум. Основното им искане е оставка на самият Лукарски. Той обаче не възнамерява да я подава.

 "Явно имаше сценарий, писан от външни сили. Сценарий за разбиването на СДС, според мен. Ненормална ситуация със скандали с участието на ромски агитки и други подобни, които никога не са имало място на Националния съвет. Аз прекратих заседанието. Заседават двама от зам.-преседателите, началник-щаба и никога не могат да съберат тези две трети, които са нужни за смяна на председателя", заяви Бижидар Лукарски.

А Румен Христов - един от водачите на опозиционерите и заместник-председател на СДС, както и бивш кандидат за президент, отбеляза: "Не трябваше да се стига до това напрежение и не мога да разбера какъв беше проблемът на допускането на тези наши знакови структури със знакови седесари в тях. Това не е най-важното за един човек, дали е член и е съпричастен на СДС, дали си е платил 12-те лева членски внос, защото членският внос е един лев на месец."

Следващото заседание е на 2-ри май в Пловдив. Така решиха активистите, които участваха в заседанието днес. В Пловдив ще има дневен ред с три точки. Първо, предсрочно прекратяване на мандата на Лукарски, избор на временен председател и насрочване на Национална конферениця, на която да се избере постоянен лидер.

29 години съм в СДС и това е лош сигнал към всички наши избиратели. Не трябваше да се стига до това напрежение, коментира пред "Хоризонт" и предаването "12+3" Румен Христов. Няма сблъсък на политики, има „Стани да седна“ – кой ще преговаря и кой ще реди листите. Има опит за преврат и сценарий да бъде провален дебатът, твърди заместник-председателят Костадин Марков. Той обвинява опозицията, че е провалила заседанието с вкарване на платени агитки:

„За съжаление, няма сблъсък на политики, въобще не беше дадена възможност за политически дебат на Националния съвет, и това беше направено умишлено. Има един опит за преврат в момента, и тъй като колегите не им излизат гласовете, са си направили един сценарий, с който да бъде провален дебатът и да се провали и Националният съвет, което, за съжаление, вече е факт. Скандалът в залата стана за това, че този сценарий на всичкото отгоре се оказа писмен - един колега от варненската организация го размаха, при което, аз съм изумен и още треперя, господин Кабаиванов наскача върху него и става това унизително за всички нас стълкновение.“

Според Марков, Божидар Лукарски е искал да изнесе нова политическа линия на партията и именно затова заседанието е било саботирано по този начин. Марков прочете в ефир част от писмения сценарий на вътрешнопартийната опозиция:

„Искате ли да ви прочета част от сценария, който е изключително интересен? В него фигурира и господин Румен Христов. Там пише: „Ако се налага, ние членовете от НИС го подкрепяме словесно от място, ставайки прави, без да ходим на микрофона и ръкомахайки с ръце. Ако се налага, Румен Христов ръкомаха с патерицата, с цел създаване на суматоха. Можете ли да си представите докъде сме стигнали - да си го пишат минута по минута, да се провали заседанието. Божидар Лукарски искаше да внесе нова политическа линия на партията, и именно затова беше саботирано това събрание и беше прекъснато по най-селски начин.“

 Никога не сме казвали, че воденето на преговори с патриотични формирования не е опция, заяви Румен Христов. Той опроверга твърденията за платени агитки с думите: „Нямаме толкова пари да плащаме на агитки“.

Днешният срам е сериозен удар върху имиджа на СДС, обобщи Костадин Марков:

„Има хора, които още вярват в синята идея. Надявам се да излезем от този скандал, да го преживеем, въпреки че видях много хора отвратени от това, което се случи.“

Още детайли по темата за случилото се в СДС слушайте в звуковите файлове. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44