Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха най-добрата медицинска сестра в Бургас

Медицинска сестра на годината за 2017-та в Бургас стана Даниела Христова. Тя работи повече от 20 години в Отделението по гастроентерология на УМБАЛ Бургас. Даниела Христова бе отличена на церемония по повод Световния ден на сестринството. Международният празник на медицинската сестра се чества всяка година на 12 май.

Бургаските професионалисти по здравни грижи отбелязаха празника си с тържество снощи. По традиция всяка година те номинират най-достойните от тях, които да бъдат наградени. Номинациите се правят по точни критерии в две категории – „Професионалист по здравни грижи“ и „Ръководител по здравни грижи“ (главна или старша медицинска сестра).

В категорията „Професионалист по здравни  грижи“ бяха номинирани 8 медицински сестри, а наградата взе Даниела Христова. В категорията „Ръководител по здравни грижи“ отличието бе връчено на Дафина Петкова – старша медицинска сестра в МБАЛ Айтос.

Тържеството бе открито с приветствие от председателя на Регионалната колегия на професионалистите по здравни грижи в Бургас – Радостина Димитрова. Поздравления бяха поднесени от кмета на Община Бургас Димитър Николов, от декана на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Христо Бозов, от ръководството на УМБАЛ Бургас, от медицинския синдикат към КТ „Подкрепа“.

Съсловието на професионалистите по здравни грижи е най-многобройното съсловие в здравеопазната система — около 50 000 души. То включва най-различни професии — медицински сестри, акушерки, лаборанти и т.н., т. е. всички единадесет вида професии, получавани в медицинските колежи, а също така професиите на ръководителите на здравните грижи от различни нива, преподавателите по здравни грижи в Медицинските колежи и факултети, и др. 90% от членовете на съсловието в България са медицинските сестри. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Върнете ни улицата" - протест на бургазлии от ж.к. "Славейков"

Живущи в бургаския комплекс „Славейков“ се събират на протест в събота, заради продължаващия година и половина ремонт на прилежаща улица. Тя засяга хората, които живеят в  блокове с номера  15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114.  Протестиращите очакват представители от Община Бургас и от водоснабдителното дружество в града..

обновено на 25.05.24 в 08:08

Затварят част от ул. „Дунав“ за два часа днес

Община Бургас предупреди, че заради абитуриентските балове днес – 24 май, от 16:30 до 18:30 часа ще бъде затворена за превозни средства ул. „Дунав“ в участъка от бул. „Стефан Стамболов“ до ул. „Демокрация“. В района ще има полицейски патрули и регулировчици на движението. Препоръчва се на водачите, при възможност, да използват обходни маршрути.

публикувано на 24.05.24 в 16:08

Несебър награди учители и културни дейци

Несебър тържествено отбеляза  24 май  с церемония по награждаване на 29 учители  и трима културни дейци. Отличията връчи кметът на община Несебър Николай Димитров. В словото си за празника той подчерта ролята на великите книжовници, дипломати и духовници - светите братя Кирил и Методий, и на тяхното дело, благодарение на което  в България се..

публикувано на 24.05.24 в 15:29

И Сливен отбеляза 24 май

В Сливен с празнично шествие от ученици, учители и граждани бе отбелязан 24-май Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука просвета и култура. Многолюдното шествие завърши на централния площад пред паметника на „Хаджи Димитър“, където бе издигнат националния флаг под звуците на химна на България и бе поднесен гирлянд в знак на преклонение..

публикувано на 24.05.24 в 15:12

Община Камено награди изявените си учители и ученици

Стотици възпитаници на училищата в община Камено и детски градини, придружени от техните учители се включиха в празничното шествие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В тържествата се включиха представители на всички учебни заведения в община Камено, културни и..

публикувано на 24.05.24 в 13:36
Празнично многохилядно шествие на 24 май в Бургас

Над 11 хиляди ученици и културни дейци се включиха в празничното шествие в Бургас (СНИМКИ И ВИДЕО)

Многохилядно празнично шествие премина по пешеходните улици на Бургас. В общоградското отбелязване на 24 май участваха 35 детски градини, 45 учебни заведения, представители на четирите университета в града, духовенството, читалища и културни институти.  В пищното шествие се включиха музикални и мажоретни ученически състави, родители и гости на..

публикувано на 24.05.24 в 12:03