Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново нажежаване на страстите в сините редици

Снимка: БГНЕС

Ново нажежаване на страстите в сините редици. След драматичното заседание на Националния съвет на СДС в средата на април, на което се стигна до бой, дърпане и обиден лидер, утре разединението е на път да добие още по-внушителни размери.

Какво се случва в СДС?

Румен Христов, представител на опозицията, коментира: "В СДС се е случвало и друг път да има екшъни... Имаше малко повече емоции...".

Опонентът му – лидерът на СДС Варна Янко Станев, каза: "Много драматизъм вкарват медиите... Единственото, което трябва да се направи в СДС, е дебатът да бъде за визионерската политика. И не СДС, а държавата как да се развива. Една партия не обсъжда коалиционната политика преди избори, а след избори. Моето предложение е ние да се готвим за самостоятелно явяване на избори". 

Румен Христов е наясно с електоралната подкрепа на СДС: "Съюзът на демократичните сили разполага с едни 70-80 000 гласа твърд електорат. Това очевидно не е достатъчно за влизане в парламента. Това е горе-долу наполовина от това, което е необходимо, за да се прескочи 4-процентовата бариера. Но при правилно коалиране тези гласове ще останат като автентични десни гласове в парламента".

И за да не липсва автентичната десница в парламента, сините са готови с още два варианта – Консервативно-патриотичен съюз, лансиран от Божидар Лукарски, желание за партньорство с НФСБ на Валери Симеонов и сближаване с новото обединение около ДСБ и "Да, България".

Въпросът е с кого и кой ще вее байряка на новата команда. Политолозите и социолозите са скептични, че скоро може да се стигне до развяване на байряк.  

Страхил Делийски: И лидерите, и проектът изглеждат наистина изчерпани на този етап. За да случи сериозен политически проект, той трябва да има реалистично зададена кауза, която не просто да звучи фанфарно, но и зад нея да стои здрав политически разум. 

Рецептата на Първан Симеонов за съхраняване на СДС – изборът здраве или красота: Едните казват "Ще бъдем здрави, като сме в сянката ГЕРБ, играем на сигурно". Другите – "Да, ама това е много грозно. Излизаме навън, отиваме към ония, които се концентрират сега – новите стари десни, играем срещу ГЕРБ и така запазваме политическа перспектива". Това е като изборът между днес и утре – едните играят на сигурно, другите се мъчат да инвестират за утре. По-перспективна е красивата игра в случая. 

Мненията на страните в спора и коментар на експерти чуйте в репортажа на Мария Филева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44