Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Информационна кампания провежда Европейският потребителски център

  Европейският  потребителски център България започна от Бургас днес  традиционната си информационна кампания. До Морското казино на специален щанд негови представители  разясняват на  хората техните права, когато пътуват, пазаруват или се обучават в рамките на Европейския съюз.

Събитието беше открито от  Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите . Инициативата е част от информационната кампания „Вашите права“, която центърът  провежда през юли и август в различни точки по българското Черноморие, както и на летищата и автогарите във Варна и Бургас.Тя ще продължи до шести август, когато ще завърши в Шабла.

Нараства интересът към кампанията, която е насочена както към българските, така и към чуждестранните туристи, каза Константин Арабаджиев, член на комисията за защита на потребителите. Преди да тръгнем на почивка трябва:

"Да се запознаем максимално добре с мястото, на което отиваме, с условията, при които търговецът ни е обещал да ни настани.И разбира се, когато отидем на място и видим, че това ,което е предварително обещано, не съответства на място, може да потърсим своите права като подадем сигнал или жалба в Комисията."

Намаляват  жалбите към Комисията, което означава ,че търговците знаят кое е редно и кое не. Повишава се и културата на потребителите , най-честите сигнали са :

"Различието между обещано и полученото, при категоризацията има нарушения каква е категорията и какво се рекламира. Друго от нарушенията е липсата на информация -за допълнителни туристически услуги, които предлагат в хотелите, в менютата, липса за информация за грамажите".

Тази година  партньори  в кампанията са представители на  Центъра за развитие на човешките ресурси, които  представят възможностите за мобилност по най-голямата европейска образователна Програма „Еразъм+“, както и съпътстващите дейности - Европас, Еврогайдънс, eTwinning и Евродеск.

Повече в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна поставянето на носещите греди на моста към кв. "Василико" в Царево

Започна поставянето на носещите хоризонтални  греди на мостовото съоръжение към кв. "Василико" в Царево, информират от Общината. Оттам уточняват, че се работи активно по възстановяването му. След изграждане на на фундамента и устоите на моста, започна и поставянето на хоризонталните носещи греди. Временна организация на движението в Царево..

публикувано на 13.06.24 в 11:45
Виолета Радева, директор на БЧК - Бургас

БЧК започна раздаването на консерви и хигиенни продукти от втория транш помощи и в Бургаско

В област Бургас започна раздаването на храни и хигиенни материали от втория транш по Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд.   За Бургас раздаването ще започне на 17 юни (понеделник) в пункта в социалната трапезария на ул. „Оборище“ № 95 . Той ще е отворен всеки работен ден..

публикувано на 13.06.24 в 11:35

Град унищожи прасковената реколта в няколко сливенски села

Унищожена е прасковената реколта в няколко сливенски села, след снощната силна буря придружена с град и дъжд. Най-сериозно е пострадало село Мечкарево и околностите. В района на село Гавраилово също има пострадали градини.  Ледените късове с големина на орех са унищожили не само плодовете на прасковите, но и самите дървета, каза Васил Василев,..

публикувано на 13.06.24 в 10:41

Син рак ловят рибарите в Черно море

Единични екземпляри на син рак хващат рибари от България и Румъния. Това стана ясно на заседанието на Консултативния съвет за Черно море във Варна. Екзотичният вид ракообразно, произхождащ от източното крайбрежие на САЩ, се счита за инвазивен за нашите води. Ниската му популация все още не му позволява да се установи трайно в Черно море, но в..

публикувано на 13.06.24 в 10:22

Буря с градушка удари Сливен и Ямбол

Буря придружена с градушка удари тази вечер Сливен и околните села. Градушката бе с големината от лешник до орех. По данни на Регионалната дирекция за борба с градушките най-сериозно са ударени кв. „Речица“, село Мечкарево   и населени места от западната част на общината. Бурята остави без електричество част от източната част на вилната  зона..

публикувано на 13.06.24 в 08:30

Временна организация на движението в Царево заради ремонта на моста при "Василико"

Във връзка с изграждането на мостовото съоръжение свързващо кв. "Василико" и централната част на Царево и предстоящото транспортиране и поставяне на гредите на моста, през днешния ден на няколко пъти за кратки времеви интервали ще се затваря отсечката от базата на Тракийския университет до мястото на извършване на строителните дейности. Въпросните..

обновено на 13.06.24 в 07:46

Дете се удави в басейн в Черноморец

4-годишно момиченце, оставено без надзор, се е удавило в басейн към семеен хотел в Черноморец, съобщи полицията. Сигнал за инцидента е получен около 18:17 часа днес, на място е пристигнала следствено-оперативна група. В резултат на полицейските действия е констатирано, че момиченцето е пребивавало в хотела заедно с баща си, който е работил..

публикувано на 12.06.24 в 20:55