Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ахтопол бе първата спирка на лятната кампания "На море - с БНР - Бургас"

Ахтопол ни посрещна с топло слънце и усмихнато настроение. Малък, спокоен и романтичен, такъв, какъвто го търсят и намират хората. Хората, които идват тук бягат от грандоманщината и търсят именно почивката и хубавите плажове, сподели кметът Станислав Димитров, който бе гост в изнесеното ни студио. С няколко проекта ние ще променим концепцията и визията на града, каза Димитров:

„В средата на септември ще направим едно събрание, в което да можем да коментираме именно къде – какво да променим още в проекта за центъра. Концепцията, която ще заложим, е културно – историческото наследство на Ахтопол“

Галин Вълчев, управител на плажа на Ахтопол, поясни, че в следващите десет години, цените на шезлонгите и чадърите няма да се вдигат и ще останат по 5 лв.:

„Плажът е перфектно чист, водата е кристално чиста. Тук е много по-спокойно, отколкото на другите места. И има много по-голям избор къде да се легне на плажа. Той е доста дълъг и голям“

Известният учен, д-р Атанас Орачев, сподели в нашето студио, че вече почти изцяло е заменил София за Ахтопол:

„Дойдох преди 10 годии тук и вече почти не се прибирам. Ще употребя термина „екологизирах се“. Аз съм заклет пешеходец, като сляза на гарата, от влака или от автобуса, аз започвам да кашлям. Изключително замърсен град е София. А тука е нещо като рая. Дори е друга климатична зона. Когато другаде вали – тук не вали“

Агатополският епископ Йеротей добави:

„Тука е Градът на благото. Благото, което струи и от морето, и от планината. И се свързват в една невидима нишка, която духовно да пречисти човека, да го промени, да го обнови. Агатополис – Градът на благото е мястото, където можем да намерим верен пристан, да пречистим душата си, да намерим утеха на тялото и да съберем сили за нови дела“

А последният ни гост бе малкият Веско, участвал като доброволец в разкопките пред Гръцкото училище:

„Няколко дни разкопавахме и намерихме много интересни неща – вази, части от мозайки, едно голямо гюле…“

И ние така оставихме Ахтопол – чист и красив, спокоен, но и изпълнен с живот. Следващата спирка на лятната ни кампания „На море с БНР – Бургас“ е утре, когато колегата Жоро Янакиев ще гостува с неговите „Гларуси и шамандури“ в Приморско – от 9 до 12.

Цялото предаване от Ахтопол от 18 юли, можете да чуете в прикачения файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Искат друг управител на общинската фирма "Гробищни паркове" в Сливен

Удължаването на договора на управителя на общинската фирма „Гробищни паркове" в Сливен от Общинския съвет с още три години, доведе до недоволството на част от траурните агенции в града. От трибуната на Общинския съвет Христо Кабранов, управител на агенция обяви, че гробищните паркове са в лошо инфраструктурно състояние, служителите правят своеволия и,..

публикувано на 23.05.24 в 18:23
снимката е илюстративна

Съветниците дадоха имена на две улици в Сливен

Две улици в Сливен ще носят имената „Шести артилерийски полк“ и „Мари Кюри“. Това реши Общинския съвет днес на редовното си заседание. Приета бе и поредната актуализация на бюджета, като средствата от него отидат за неотложни разходи за ремонт и поддръжка на уличната мрежа, придобиване на стопански инвентар, благоустрояване на райони в няколко квартала..

публикувано на 23.05.24 в 18:19

Ето кой проект спечели конкурса за издигането на кръст в Созопол

Проектът на арх. Кирил Арнаудов спечели конкурса „Монумент християнски кръст и парково пространство около него в гр. Созопол“, организиран от сдружение с нестопанска цел „2600 години Созопол“. Мястото – лесопарк „Санта Марина“ е одобрено от Общинския съвет в Созопол и благословено от Сливенския митрополит . „Това е най-силният символ на..

публикувано на 23.05.24 в 18:11

Нов парк ще има в Приморско

Нов парк ще има в Приморско от следващия сезон. Той ще се намира на мястото на имот на "Гранична полиция". На официална церемония вътрешният министър Калина Стоянов връчи решението на Министерски съвет, с което се прехвърля безвъзмездно на общината 14 дка. до морето. "На мястото общината ще изгради парк, зона за отдих, фитнес на открито и паракалис",..

публикувано на 23.05.24 в 14:56

"Върнете ни улицата" - протест на бургазлии от ж.к. "Славейков"

Живущи в бургаския комплекс „Славейков“ се събират на протест в събота, заради продължаващия година и половина ремонт на прилежаща улица. Тя засяга хората, които живеят в  блокове с номера  15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114.  Протестиращите очакват представители от Община Бургас и от водоснабдителното дружество в града..

публикувано на 23.05.24 в 13:12