Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майките на деца с увреждания отново протестират

"Още по-зле за държавата, ако правителството се крепи на човек като Валери Симеонов", заяви Вера Иванова от протестиращите

Протестиращите майки на деца с увреждания пред Министерския съвет
Снимка: Марта Младенова

Въпреки извиненията, които поднесе днес вицепремиерът Валери Симеонов за обидите към децата с увреждания и майките им, в 17.30 ч. пред Министерския съвет отново се събраха около 100-150 протестиращи. Протестът им тази вечер продължи повече от два часа, а участниците се заканиха да се съберат и утре, ако Симеонов не подаде оставка.
Освен майките на деца с увреждания на ларгото в столицата са се събрали и много други, които подкрепят исканията им и настояват за отстраняването на Валери Симеонов, който, според тях, няма сам да си тръгне от кабинета. Протестиращите са категорични, че с напускането на Симеонов по никакъв начин няма да се стабилизира управлението.
Минути преди 19 ч. протестиращите тръгнаха от Министерския съвет към Орлов мост и движението по бул. "Цар Освободител" беше затворено в пространството от МС до "Раковски". Демонстрация се състоя и пред сградата на централата на НФСБ, която бе замеряна с тоалетна хартия.
Ето какво заявиха две участнички в протеста:
"Очаквам Симеонов да си подаде оставката. Никакъв тип извинения не могат да компенсират нещата, които той е изговорил в последните няколко дни."
"Просто до миналата седмица горе-долу всичко вървеше нормално. Изненадващо за нас е това поведение."
Сред хората, които минаха край протеста, се появиха и мнения, че трагедията на майките на деца с увреждания се използва за политически цели:
"Целта на всичките тези неща е да се свали правителството, но на българина му е къса паметта, българинът забрави когато БСП и ДПС ограбиха държавата и цялото това нещо те сега го искат обратно."
В Сандански също има протест в подкрепа на майките на деца с увреждания и срещу политическия цинизъм. Ето како казаха някои от участниците в него:
"Важното днес на нашия протест е да покажем една морална подкрепа към майките с децата с увреждания и също така да покажем, че те не са сами."
"Не е нормално простакът да управлява. Майките си гледат децата по най трудния начин - отпускат им се жълти стотинки, няма рехабилитационни центрове като хората, хеле пък  в малките градове и в малките села. Той е добре. Той  взима субсидиите, партийните субсидии, те си взимат всичко, всичко му е окей."
"Да стават и да се махат. Ето това искаме - да се махнат оттам."
"А защо се извини? И той сам си обясни: "Защото коалицията ми каза да се извиня."
Част от организаторите на протеста заявиха, че не приемат политическата употреба на родителския гняв:
"Едва ли не майките с децата остават на заден план в техните очи - ние да не изгубим властта, вие да не вземете властта."
По-рано днес майки на деца с урвеждания се събраха и в Плевен пред областната управа с искане Симеонов да си подаде оставката.
Силвия Кръстева, майка на дете със синдрома на Даун, каза:
"Това не става с едно извинение, да излезе и да каже съжалявам. Ние ще продължим. Настояваме специално господин Валери Симеонов, той трябва да си подаде оставката. Той е вицепремиер на тази държава и излиза и обижда майки и деца."
Друга участничка в протеста заяви:
"Моето име е Наталия Цанева. Те са се посветили на децата си и това заслужва дълбок поклон от мен, от всички и от господин Валери Симеонов. Незнам дали една оставка би била достатъчна, за да реши проблемите."
Протестите на майките на деца с увреждания ще продължат докато вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка. Това заяви в предаването "12+3" Вера Иванова - една от протестиращите, част от инициативата „Системата ни убива“. „Не може тази държава да се представлява от такъв човек“, подчерта тя. По думите ѝ майките се борят за реформа, но не могат да си представят, че „правителството се крепи на самата личност Валери Симеонов“ и „още по-зле за държавата, ако е така“.
"Надяваме се той да ни разбере правилно и да прояви някакъв морал и да си подаде сам оставката. Нашите цели не са за сваляне на каквото и да е правителство, нашата борба е за реформа. Продължаваме с протести. Нямаме искания към г-н Борисов", посочи Иванова.

„Можем да издържим много. Нямаме какво да губим. Залогът са децата ни. Ние не можем да ги оставим в такава държава, която зависи от такъв човек, който се гаври с тях“, допълни Вера Иванова.

Причината за протестите на майките на деца с увреждания стана изказване на Симеонов от миналата седмица, в което той нарече майките "кресливи жени, които спекулират с уж болните си деца". 

„Той не спря тези дни да обижда и да унижава децата, хората с увреждания и всички, които ни подкрепят, като вчера вече ги нарече „тюрлюгювеч“. Как да приемем такова отношение? То днес е към нас и хората, които ни подкрепят, утре ще бъде към всеки един – и този човек да заема такъв пост. Това е недопустимо! Това е гавра!“, коментира Вера Иванова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44