Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изграждането на вътрешен електропровод свързващ Бургас и Варна

С официална церемония бе дадено началото на  строителството на вътрешен електроповод 400kV между Варна и Бургас. Той е един от петте проекта от общ европейски интерес, който Енергийният системен оператор осъществява в рамките на Регламента за развитие на трансевропейската енергийна инфраструктура, каза изп.-директор на Енергийния системен оператор Ангелин Цачев.

"Този проект е важен не само за региналната мрежа, но е свързан с увеличаването на капацитета на българо-румънската граница. Това го превръща в основен проект от общ европейски интерес".

Той информира, че електропроводът ще бъде с дължина 86 км и по него ще бъдат монтирани 310 стоманорешетъчни стълба.

Изграждането му се съфинансира от ЕК в размер на 30 млн евро, а останалите средства се осигуряват от системния оператор, съобщи и Она Костинете-Гринкевичиене представител на Изпълнителната агенция „Иновации и мрежи“. 

„За мен е удоволствие да съм тук и да присъствам на това как механизмът за свръзване на Европа допринася за осъществяването на този проект от стратегическо значение за целия регион на Централна и Югоизточна Европа. На пръв поглед това е първа компа на една подстанция, но зад това стои вътрешен електропровод, който осъществява междусистемна връзка с Румъния и води до увеличаване на трансграничната преносна способност.

Затова още веднъж бих искала да благодаря, както на Правителството, така и на местните власти за тяхното сътрудничество."

Зам.-министъра на икономиката Красимир Първанов получи лично уверение от изпълнителя, че проектът ще бъде завършен до края на 2020 година. 

"Паралелно с този електропровод се изгражда още един от подстанция Марица Изток до Бургас."

Снимка

Снимка

Снимка


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Газопроводът "Турски поток" ще преминава през България

Трасето на втората тръба на газопровода "Турски поток"  ще минава през България. Това потвърди заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, позовавайки се на руски медии. "Знаете, че преди броени дни в Истанбул президентите на Турската..

публикувано на 22.11.18 в 11:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на..

обновено на 13.05.24 в 16:22

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че..

публикувано на 13.05.24 в 13:09

Програма „Сърдечни приятелки“ в подкрепа на дамите с рак на гърдата гостува в Сливен

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ ще бъде в Сливен със своята програма „Сърдечни приятелки“, за да подкрепи напълно безплатно дамите с диагноза рак на гърдата от града и областта. Срещата със специалисти е от 17 ч. в зала „Май“ на Община Сливен,..

публикувано на 13.05.24 в 10:15

КНСБ обяви протест на 20 май

Синдикат "Образование" към КНСБ ще премине към ефективни протести от 20 май заради неизпълнени ангажименти на правителството за увеличение на университетските заплати. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо, изпратено до президента, премиера,..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Започва информационна кампания за директните плащания на фермерите

Министерството на земеделието (МЗ) започва информационна кампания за директните плащания през 2024 г. за земеделските производители от цялата страна. Целта е експертите да представят промените при компенсаторните мерки и интервенции в областта на..

публикувано на 13.05.24 в 09:05

Зов за помощ: Младият полицай Петър Златинов има нужда от подкрепа, за да се възстанови след инцидент

Петър Стоянов Златинов е младеж, който е пострадал при инцидент и има нужда от финансова подкрепа, за да се възстанови. Той е на 24 г. от с. Гюльовца, служител в ,,Криминална полиция " на Първо РУ на СДВР-разузнавач пета степен.  Кметството в..

публикувано на 12.05.24 в 16:00

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във..

публикувано на 12.05.24 в 08:53