Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията ни "Дари и помогни" вече предоставя събраното на хора в нужда:

С радост и благодарност приеха даренията в Дома за жени с психични проблеми в Заберново

Първите дарения от кампанията ни „Дари  помогни“, която проведохме с „Каритас – Бургас“, днес занесохме в Дома за лица с психични разстройства в с. Заберново. Предоставихме един микробус с дрехи, одеяла и завивки, които дарихте Вие, наши слушатели!

Специализираната институция в малкотърновското село е дом за жени с психични проблеми, които са от 19 до 80 годишна възраст и са от цялата страна. Дареното ще е в помощ на 51 жени настанени в момента там. Капацитетът на Дома е за 60 жени, но тъй като предстои закриването на тези учреждения, не се настаняват нови лица.

„ Предвижда се потребителите да бъдат преместени в Защитени жилища или Центрове за лица с умствена изостаналост. Това е залегнало в Плана за действие за периода 2018-2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа и е във връзка с процеса на деинституционализация на домовете за възрастни хора и хора с увреждания в цялата страна“, съобщи директорът му Тони Стоянов.

Потребителите на Дома ни посрещнаха с голяма радост, те имат нужда от всякаква подкрепа и не отказват помощ. Приемат се всякакви дарения от дрехи, завивки, обувки, имат нужда и от обзавеждане.

„ Благодаря на всички, които са откликнали на вашата кампания! Много се радвам, че има все още добри хора!“, каза Тони Стоянов.

През следващата седмица БНР – Бургас и сдружение „Каритас“ ще предоставим и събраните дрехи и играчки на деца от социално слаби семейства в с. Маринка.

повече може да чуете в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Специални работилници очакват децата на "Изгрев парк фест"

За седми път се провежда "Изгрев парк фест" в парка на едноименния бургаски комплекс. Темата е опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци. Тази година изданието на феста предвижда специални уоркшопи. "Изгрев парк фест" се завръща за седми път "Голямата изненада е уоркшоп, който ще покаже как да събираме разделно..

публикувано на 06.06.24 в 17:27

АПИ: Стартира основният ремонт на пътя с. Росен - Ясна поляна

Стартира от днес основният ремонт на 21,4-километровия път от село Росен до Ясна поляна, съобщават от АПИ. Участъкът, който ще се ремонтира от пътния възел с второкласния път Бургас–Царево, до селата Росен и Веселие и завършва след село Ясна поляна. Инвестицията е за над 30 млн. лв. и средствата са от републиканския бюджет. Третокласният път е..

обновено на 06.06.24 в 17:11
В жълто е отбелязан теренът, на който общината предлага да се изгради многоетажен паркинг.

Жители на Възраждане с подписка против строеж на многоетажен паркинг край бул. "Мария Луиза"

Жители на бургаския квартал Възраждане се възпротивиха на предложение за изграждане на многоетажен паркинг в квартала между бул. "Мария Луиза" и улиците "Дебелт", "Цар Самуил" и "Пробуда". Локацията е една от петте, които кметът на града Димитър Николов предложи в края на април чрез анкета и насърчи живущите там да гласуват в нея с цел да се..

публикувано на 06.06.24 в 15:51

2% ръст на обявите за работа в Бургас отчитат от кариерен сайт

Продължава спадът на предложенията за работа в „ИТ“ сектора, се посочва в статистика на сайт за обяви за работа. Наблюдава се с 200 предложения по-малко през месец май. Общият брой на предложенията в края на месец май е малко над 50 000, като почти във всички сектори се наблюдава ръст в броя на обявите, освен в „ИТ“ ресора. Най-голям ръст..

публикувано на 06.06.24 в 13:51

Отличиха 10 бургазлии за успешно рециклиране в мобилните центрове

10 бургазлии бяха отличени за успешно рециклиране и предаване на отпадъци в мобилните центрове в морския град. За пета година се организира екологичното съревнование на Общинско предприятие „Чистота Еко“, в което са се включили над хиляда души. Награждаването се проведе в Експоцентър „Флора“ в присъствието на кмета Димитър Николов...

публикувано на 05.06.24 в 17:18

Анекс към КТД на здравните работници бе подписан в Бургас

В Бургас се подписа анекс към колективния трудов договор на здравните работници. Документът дава по-добри условия за месечните трудови възнаграждения на служителите  в здравеопазването. С по-високи фиксирани суми се увеличават работните заплати на медицинските сестри в самостоятелните детски ясли, в яслените групи към детските градини и в здравните..

публикувано на 05.06.24 в 15:45
снимката е илюстративна

Одобрени са близо 9,3 млн лв по програмата за украинската помощ

Одобрени са близо 9,3 млн лв по програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна. Хотелиери и украинци на протест в "Сл. бряг" заради забавени плащания Министерският съвет прие Решение за одобряване на помощ на кандидатите по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в..

публикувано на 05.06.24 в 15:19