Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Диана Колчева: Министърът на туризма трябва да си подаде оставката (ВИДЕО)

Единственият чуждестранен туроператор, който не е регистриран в Националния туристически регистър е фалиралият „Томас Кук“. Това заяви председателят на сдружението „Клуб на хотелиера“ в Несебър Диана Колчева. Според нея с това Министерството на туризма е допуснало огромна слабост.

"Госпожа Ангелкова би следвало, заради тази допусната грешка, да се излезе доблестно пред българските хотелиери и всички занимаващите се с туризъм и да каже "Да, сгрешихме, цялата администрация на министерството, подавам оставка за това". 

Какво следва? След като не е регистриран по нашето законодателство, ние хотелиерите нямаме никакво основание, да имаме претенции към този оператор."

Диана Колчева е категорична, че спешно българската държава трябва да вземе адекватни мерки, с които да подпомогне следващите два туристически сезона. Според нея сега е моментът да се намалят летищните такси за нискотарифните компании, за да се привлекат много такива. Трябва да се направят и пакетни програми, с които в страната ни да влязат повече индивидуални туристи.


Тя коментира, че е съвсем естествено всеки икономически субект да се стреми към растеж. 

„Когато обаче, пораснеш прекалено много, в един момент не можеш да контролираш всичко и започват да се допускат слабости по веригата. Най-вероятно това се е случило и в „Томас Кук“.

Практика е в световен мащаб, кредиторите да фалират фирми, защото фирмата няма добри икономически показатели, централните банки са ги натиснали. Случват се такива неща.“


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пясъчни дюни - Каваци

Дюни ли са дюните в Каваци

Около 80% от площта на пясъчните дюни в Каваци е изключена и не присъства в най-новата специализирана карта в сравнение с предишни заснемания . Позицията е на природозащитника Тома Белев, според когото така се дава зелена светлина за застрояване в района .  Междувременно от екоминистерството обявиха, че са изразили особено..

обновено на 30.03.23 в 15:06

Община Айтос ще кандидатства за проект за Защитено жилище

На редовното заседание на Община Айтос през март, Съветът одобри предложението на кмета Васил Едрев, за съфинансиране на проект за закупуване на оборудване и обзавеждане на помещения на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост. Общата стойност на проектното предложение е в размер на 34 500 лева. Малко над 31 хиляди ще бъде размерът на..

публикувано на 30.03.23 в 14:59

В Странджа все още има свободни къщи за гости за Великден

Все повече хора са привлечени от красотата на Странджа и предпочитат да съчетаят празничните и почивни дни с природата, като наемат с компания или семейно  къщи за гости.Според Йордан Стефанов, който отдава такава къща в царевското село Кости все още в населеното място могат да се намерят места за Великденските празници.  „За Великден сме заети..

публикувано на 30.03.23 в 13:53
Румен Драганов

Румен Драганов: Очакваме доста интензивни пътувания около Великден

Над 320 хиляди пътувания ще има за Великденските празници, от тях 60 хиляди ще бъдат в чужбина. До 1000 лева за четиричленно семейство на ден ще бъде почивката на българите. Това сподели за БНР Бургас и предаването „Виа Понтика“ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма, според предварителните резервации: „Очакваме доста..

публикувано на 30.03.23 в 12:58

МОСВ не съгласува новата карта на дюните в Каваци

Представителят на екоминистерството изрази особено мнение и не съгласува проекта на специализираната карта на пясъчните дюни на Каваци на проведеното вчера заседание на комисия към Агенцията по кадастъра в Бургас, съобщиха от ведомството. Става въпрос за дюни, разположени извън морските плажове „Каваците – Север“ и „Каваците – Юг“ в землището на..

публикувано на 30.03.23 в 12:53

"Виа Понтика" на 30 март:

В днешното предаване за туризъм и маршрути „Виа Понтика“ в рамките на час Ви предлагаме практична информация, ако все още не сте решили дали и как ще почивате за Великденските празници.  Коментираме с Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма къде обича да почиват българите и срещу колко пари, с акцент върху предварителните резервации,..

публикувано на 30.03.23 в 10:40

80 земеделци от Бургаско на блокадата на граничен пункт Кардам

80 земеделци от Бургаска област се включиха в блокадата на граничния пункт Кардам. Заедно с колегите си от Варна и Добрич с около 200 машини затвориха границата с Румъния между 10 и 11 часа. В бранша настояват да се преустанови безмитният внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Зам. председателят на Националната асоциация на..

публикувано на 29.03.23 в 12:43