Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР - Бургас и РИМ - Бургас с дарителска кампания:

Бургаската полиция разказва историята на спасените икони

Нужни са средства за реставрацията на 7 възрожденски икони

| обновено на 22.11.19 в 15:27

Продължава дарителската ни кампания за събиране на средства за реставрацията на 7 икони в Регионалния исторически музей. Те са от времето на Възраждането, рисувани са от тревнески иконописци. Били са част от иконостасите в църкви в региона, станали са обект на кражби, но са открити от полицията, за това ги наричат „спасените икони“.

Спасяването им се случва през 90 години на миналия век. Много от полицейските служители, които са участвали тогава в акцията вече са се пенсионирали или не работят в системата, но все още има такива, които помнят, че те са били открити в плевня в кв. Долно Езерово, разказа говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева:

„Живко Жейнов е бил ръководител на акцията по намирането на откраднатите икони. Те са били скрити в къшла в квартала. Полицаите, които са участвали в пренасянето им споделят, че са били впечатлени от големината на иконите и майсторството, с което са изографисани. Те са се съхранявали при ниски температури и висока влажност и това е увредило повърностния им слой и още тогава си е личало, че имат нужда от реставрация и консервация.“

Цветелина Рандева приветства инициативата за събиране на средства за реставрацията им.

„Това са едни изключително ценни икони, които би трябвало да бъдат спасени. Един път от полицията, която е успяла да ги върне в обществена полза и втори път чрез вашата кампания и гражданите, които ще се включат в нея, за да бъдат те част от историята на Бургас.“

Повече може да чуете в звуковия файл:

Бумът на кражбите по църкви и манастири в региона е бил преди 20 години, главно в Странджа и Поморийско. Сега подобни случаи са инцидентни, а полицейските служители си обясняват това с обезлюдяването на тези региони, трудно в момента може да се пласират икони и църковна утвар на „черния“ пазар, за това и интересът на крадците е най – вече към касичките за дарения.

Цветелина Рандева си спомни и за иконата на т.нар. Черна Богородица, която е била открадната преди години в Несебър. Случилото се тогава се разказва като легенда и е довело до суеверията, че който посегне на несебърските храмове ще пострада.

„След кражбата на иконата от тийнейджъри, много млади хора са загинали при странни обстоятелства, за това несебърлии са потърсили съвет от Ванга. Тя им казала, че Богородица ги наказва, за да я омилостиви трябвало да поръсят стотици килограми захар по улиците на града. Това суеверие за наказанието се спуска като ореол над несебърските храмове и параклиси и там кражбите спират.“

Повече може да чуете в звуковия файл:

В дарителската ни кампания „Спаси икона“ние апелираме за събиране на средства за реставрацията на останалата част от спасените икони, за които ви разказахме. До сега са реставрирани 8 икони, 2 са в процес на обработка, а за други две вече има събрана сума. Останали са 7 икони, които трябва да бъдат възстановени. Повече може да прочете на интернет и фейсбук страниците на БНР – Бургас.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Втори дубъл - Общинският съвет в Поморие отново заседава

Съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството, известно в Поморие като „Кораба“, е включено в сесията на местния парламент в морския град.  Докладната записка е на кмета Иван Алексиев. Заседанието трябваше да се проведе в края на септември, но поради липса на кворум, то бе пренасрочено за днес от 10 часа...

публикувано на 03.10.24 в 08:40

Поради авария на промишлен водопровод на "Трапезица" е спряна водата

Поради авария на промишления водопровод, който е в района на кръговото кръстовище на „Трапезица“ и ул."Одрин", е спряна промишлената вода в посока ул."Одрин".   До отстраняването на аварията до утре,03.10.2024 г. в 17:00ч . няма да има вода, съобщават от ВиК Бургас.

публикувано на 02.10.24 в 22:41

Напредва ремонтът на пътя Царево-Лозенец

Напредват дейностите по основния ремонт на пътя Царево-Лозенец през къмпингите „Арапя“ и „Оазис“, съобщиха от община Царево.  Дейностите започнаха преди няколко седмици.  Въведена е временна организация на движението по време на основния ремонт.  Той ще се извършва на участъци и до началото на следващия летен сезон ще бъде завършен.

обновено на 02.10.24 в 17:23

Ангел от Лозенец върна изгубената заплата на своя колежка

Кой е Ангел от Лозенец, който намери и върна изгубен плик с пари?  18-годишното момче извършва доброто дело на 30 септември. Парите се оказват месечното възнаграждение на жена от Банско, с която Ангел вече се познава.  Днес кметовете на Царево Марин Киров и на Лозенец Женя Гандиева връчиха награди на младежа заради добрата му постъпка...

публикувано на 02.10.24 в 14:54

Ученици от Болярово се включиха в кампания "Бъди смел, бъди добър"

Ученици от 1 до 12 клас се включиха в първата инициатива по Националната кампания за превенция на насилието и злоупотребата с деца „Бъди смел, бъди добър!“ в община Болярово. Над 100 деца изписаха с тебешир  мотото на кампанията и в един глас произнесоха „Ние сме смели и добри.“ Разпределени в 12 възрастови групи учениците пробягаха в..

публикувано на 02.10.24 в 14:34
Една от засегнатите от пожара къщи в село Воден.

Даренията за опожарените села Воден и Крайново надхвърлиха 226 хил. лева

226 493 лева достигна дарената сума за пострадалите жители на селата Воден и Крайново, съобщиха от Община Болярово. Средствата постъпват в обявената от нея банкова сметка. Предстои разпределението на сумата между останалите без домове жители на двете села при големите пожари през месец юли.  Сега хората живеят във фургони и е планирано до идната 2025..

публикувано на 02.10.24 в 12:20
Инж. Костов представя проекта за ремонт на ВиК пред граждани

Паркирането в центъра на Поморие ще бъде затруднено поради мащабен ремонт на ВиК

През тази седмица започват строителни дейности в Поморие. Основен ремонт ще има по ул. „Проф. Парашкев Стоянов“, на ул. „Манастирска“ - от входа на Поморие откъм Слънчев бряг до кръговото кръстовище на манастир „Свети Георги“, реконструкция на междублокови пространства на ул. „Морска“ и изграждане на кръговото кръстовище до..

публикувано на 02.10.24 в 08:00