Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Биле фест" - на 19, 20 и 21 юни

Билкова бира, медена лимонада и миди на тенекия на остров Св. Анастасия

Предвидено е и почистване на морето и празник на народното творчество

| обновено на 19.06.20 в 08:36

Фестивал „Биле Фест" започва от днес на остров Света Анастасия. Това е второто му издание. И през тази година в духа на Еньовден красивото място ще посреща своите гости с интересна програма посветена на билките и на морето.

Предвидено е почистване на морето, засаждане на билкова градинка и празник на народното творчество, съобщи управителят на Острова Павлин Димитров:

„И през трите дни ще има малък базар за български стоки, изделия с билки, козметика, бижута, презентация на странджанския чай. В събота сутрин водолази от „Приятели на морето“ ще почистят морското дъно край „Света Анастасия“ и ще извадят миди, които ще приготвим на тенекия. С тях ще посрещнем туристите, които ще дойдат с корабчето в съботния ден. Посетителите ще могат да се разхладят с прочутата ни медена лимонада. В неделния ден ще представим обичая „Еньова буля“ и всеки, който желае ще може да премине през еньовия венец.“

По предварителни заявки очакват се над 300 туристи в дните на „Биле фест“ В ресторанта на острова ще се предлага специалното меню в което са използвани билки, а гостите ще могат да се разхладят и с уникална билкова бира приготвена специално за фестивала. 

ПРОГРАМА

19 юни

Посрещане на брега с разхлаждащи напитки – наливна бира и домашно приготвена медена лимонада със свежи ментови листа.

Многобройни изложители и демонстрации и през трите дни на фестивала:

Презентация с дегустация на „Кримски чай – билка от Острова“ с Кирил Проданов и актьора Юрий Ангелов.

„Смидарь“ – Родопска обредна пита за новородено. Приготвяне на пърленки с билкови добавки в островната пещ – демонстрация с дегустация, представени от Снежана Орлова от гр. Смолян.

 „Аромат на здравето“ – нов продукт, приготвен от 7 вида етерични масла. Представя „Везбеница“, гр. София.

„Зона на здравето“ – билко и енергийно лечение. Представя Център Вадимелис, Стара Загора.

„Кодът в българската шевица“ – представя „Везбеница“.

„Анастасия спа козметик“ – презентация на нова козметична серия на жива фреш козметика. Консултации и диагностика на лице. Представя Nana Green Home, гр. София.

Натурални сапуни „Красива“, гр. Сливен. Представяне на лечебните и хигиенни свойства на натуралната козметика.

„Ароматна светлинка“ – декоративни свещи с растения. Представя Галерия „Усмихнати Осмици“.

Cherry Art – бижута от шевици.

Фирма „Шевица“ – сувенири и българска бродерия.

Сувенири и декорации от плъсти – Донка Станева.

„Медовина Meadly“ – традиционна медовина от Средновековието. Представя „Странстващата бъчва“, гр. София.

Островната кухня ще приготви специално билково меню – зелена супа, пресни картофки с пиле и билки от острова, а за десерт – кишкек, приготвен пред Вас.

20 юни

В ранните часове на деня водолазите от клуб „Приятели на морето“ ще почистят морското дъно около острова.

Каним ви да опитате прясно изпечени миди на тенекия, току-що извадени от естествената островна ферма.

Дегустация на заварена билкова островна бира в лимитирани количества – приготвена специално за нас от крафт Метълхед Пивоварната – 10:30 до 15:00 ч. Медена на цвят, съдържа малц, хмел, мента, лайка, стандажански чай и мед-липа. Билките са събрани на острова.

Засаждане на островна билкова градина заедно с приятелите от ферма Biotiful – 15:00 до 19:30 ч.

И през този ден многобройните участници ще представят билки и здравословни храни, екстракти и мехлеми, както и автентичните начини за приготвянето им в миналото.

21 юни

В неделя сутрин от 11:00 ч. самодеен фолклорен ансамбъл „Китка“ ще изпълни пред Вас ритуала Еньова Буля в навечерието на Еньовден.

От островната пещ ще вадим топъл хляб, замесен с квас, билки и зеленчуци.

В духа на Еньовден ще сплетем специален венец от билки – Еньовденски венец, който се пази до следващата година и с неговите билки се лекуват заболелите през годината хора и животни – 10:30 ч. 

За настроение ще звучи българска музика, а гласовитите ни гости ще могат да се извявят и участват в караоке.

Кораб “ Анастасия “ ще пътува по следния график:

Петък – 10:00 ч., 13:30 ч. и 17:00 ч.
Събота и неделя – 10:00 ч., 11:30 ч., 13:30 ч., 15:00 ч. и 17:00 ч.

Необходима е предварителна резервация на телефон 0882 004 124.

Побързайте! Местата са ограничени!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавно финансиране ще има за индустриални зони и паркове в Бургас и Сливен

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11 индустриални зони и парка в страната. Те получават безвъзмездно финансиране в размер на близо 207 млн. лв. Средствата са от Плана за възстановяване и устойчивост по „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за..

публикувано на 12.06.24 в 07:47

Ръст на сделките с имоти в Бургас и региона отчитат експерти

Отчита се ръст на сделките с имоти не само в Бургас, но и в цялата страна, стана ясно на форум за недвижими имоти, който се проведе в морския град. Темата на дискусията е „Стандарти на бъдещето в средата ни на живот“. Събитието събра за девета година представители от сектора с недвижими имоти, банки и кредитори, за да бъдат показани тенденциите в..

обновено на 10.06.24 в 15:57

Морската вода е отлична, показва съвместна проверка на трима министри

Водата по Черноморието е с отлично качество, показва съвместна проверка с участието на трима министри в началото на летния сезон . Министър Евтим Милошев бе заедно с министрите на здравеопазването д-р Галя Кондева и на околната среда и водите Петър Димитров. „Стриктно следим състоянието на крайбрежните морски води и досега не сме констатирали..

публикувано на 07.06.24 в 07:56

Фалитът на третия най-голям туроператор в Европа няма да се отрази на летния сезон

Най-голям ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие се очаква от Великобритания. Това показват данните на бургаското летище. За популяризиране на българския туризъм под мотото „Изживей България“ в Несебър се провежда конференция, на която присъстват представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария. Целта на инициативата е..

публикувано на 06.06.24 в 14:15

Топлото време напълни хотелите по Южното Черноморие

Германци и поляци са първите чужди туристи по южното ни Черноморие в началото на новия летен сезон. Вече има почиващи почти във всички морски градчета и курорти, поетапно отварят врати магазини и заведения. Това коментира на старта на сезона Евелина Пулева от Регионалната туристическа камара в Бургас. По думите й топлото време в началото на юни е..

обновено на 06.06.24 в 08:25

„ОМВ" е единственият титуляр при търсенето на нефт и газ в Черно море

„ОМВ Офшор България“ ГмБХ - Австрия става единствен титуляр на разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“ в Черно море. Това е възможно, след като Министерският съвет разреши на днешното си заседание „ТоталЕнерджис ЕП България“ Б.В. да прехвърли своя дял от 57.14% „ОМВ". Така тя вече има 100% дял...

публикувано на 05.06.24 в 15:33

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 05.06.24 в 09:19