Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къмпингите са предпочитани този летен сезон заради уединението

5
Караваните на къмпинг "Градина"
Снимка: БНР - Бургас

В началото на активния летен сезон къмпингите по Южното ни Черноморие вече са почти пълни. Почивката на каравана или бунгало се оказа по-предпочитана от родните туристи тази година заради уединението и по-малкия риск от заразяване с коронавирус. 

Къмпинг "Градина" е един от най-популярните по Южното ни Черноморие. И въпреки че и тази година запазва статута си на предпочитан, същото не може да се каже за капацитета му. За първа година местата за каравани са намалени от 276 на 63 заради влезлия в сила Закон за черноморското крайбрежие, който забранява да се поставят върху пясъчни дюни. Сега теренът, където обичайно се разполагаха на три реда къщите на колела, е пуст и празен. Наплив от желаещи да отмарят на красивия залив обаче не липсва. Над 10% е ръстът спрямо миналата година, посочи управителят му Елена Пинелова. "Може би юли и август са вече позапълнени, каза тя. 

Приятно изненадани от чистотата и удобствата тази година на "Градина" са редовните къмпингари.

"Баните са много чисти, дезинфектанти има, кабинките са почистени. А и тук човек се чувства много по-свободен. Иначе е много презастроено по българското Черноморие. А тук е много удобно - плажът е до бара и барът е до плажа".

"Градина" е предпочитан, но е и сред най-скъпите къмпинги. За каравана на първа линия, за целия сезон цената е 6 хиляди лева, а новите и луксозни бунгала излизат средно по 230 лева на вечер за семейство или компания от четирима души.

По-евтино е на юг, цените на "Смокиня"  са поне два или три пъти по-ниски, за различните услуги. 2000 лева за каравана излиза за целия сезон, споделиха къмпингари. Но и отчетоха, че тази година е по-слаба.

"По-малко са хората и обикновено идват събота и неделя. Може би повлия цялата ситуация, която е в цял свят, а може и да е финансовата гледна точка, защото не се знае какво предстои занапред"

В момента на "Смокиня" има едва около 25 каравани, но все пак, за разлика от почти опразнените ни големи курорти, по къмпингите се забелязва живот, както и надеждата, че лятото тепърва предстои и сезонът не е загубен. 

Подробностите чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В 07:00 часа утре пускат движението по платното в посока „Сарафово“ – Бургас

Утре в 07:00 часа сутринта ще бъде пуснато движението по новоремонтираното платно на републиканския път  I   – 9, в отсечката от съоръжението „Тромпет“ на Северния обход. Посоката е към гробищния парк, направление „Сарафово“ – Бургас, съобщи Общината.  След полагането на ново асфалтово покритие там вече е нанесена и маркировката. До..

публикувано на 27.06.24 в 12:53

Кметът на Черноморец: Проблемът с къмпингуването на Вромос остава

Проблемът с нерегламентираното къмпингуване в залива Вромос стои и този сезон. Основната причина е в липсата на наредба, която ясно да определя правилата. Това заяви пред БНР-Бургас кметът на Черноморец Росен Деспов: "Вече 4 години 3 министерства не успяват да изработят наредба за дивото къмпингуване към Закона за черноморското крайбрежие...

публикувано на 27.06.24 в 11:32

Готови са документите на три важни за региона пътни трасета

Кметът Димитър Николов предаде днес на държавната пътна агенция готовата документация на три важни за региона пътни трасета, които да станат четирилентови. Това са Бургас–Айтос, с обход на кв. „Ветрен“; Бургас-Средец, с всички пътни развръзки; Бургас–Малко Търново и в посока границата между България и Турция. Това съобщи той във Фейсбук...

публикувано на 26.06.24 в 17:05

Да отпадне 15% таван на надценката на хляба

15% таван на надценката на хляба трябва да отпадне, тя е въведена от предишния Парламент в ущърб на конкуренцията, смятат от сдружение "Модерна търговия". Ако реално тази седмица депутатите не ревизират решението на предшествениците си, мярката ще влезе в сила от 1 юли, а целият  бизнес е обединен против и се надява тя да отпадна. От сдружението..

публикувано на 25.06.24 в 14:24

Ямболски производители протестират срещу освобождаване на длъжностно лице от дирекция "Земеделие"

Земеделски производители в област Ямбол протестират по повод поредното освобождаване на длъжностно лице в Областна дирекция „Земеделие“. Последният директор е освободен от длъжност само 8 месеца след назначаването му. Според земеделците честите промени в ръководния състав създават нестабилност и затрудняват нормалното функциониране на местната..

публикувано на 24.06.24 в 12:59

И в Ахтопол очакват силен сезон

И в Ахтопол очакват силно лято като повечето туристи традиционно избират тази дестинация през юли и август. Тони Димитрова е акцентът в културната програма на Ахтопол, допълни кметът Станислав Димитров. "На гости ще ни бъдат най-силните мъже на 10 август, отново ще имаме галерия на открито с тема "Море докоснато от Странджа". Много са мероприятията..

публикувано на 24.06.24 в 11:05

Възобновяват безплатните туристически обиколки в Бургас

Отново започват безплатните туристически обиколки в Бургас. Началото е от днес.   Доброволци - ученици и студенти, на възраст между 16 и 25 години ще показват и разказват за красотата и забележителностите в града.  Туровете са на български, английски и немски и преминават през 13 стоп-места. До 1 юли обиколките ще се провеждат само в събота и..

публикувано на 22.06.24 в 13:29