Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След отпускане на мерките срещу COVID -19

Занаятчии и творци от цялата страна участват в пролетния базар в Бургас (обновена)

Изложението се провежда на алеята пред Флората

| обновено на 23.04.21 в 15:53



Първият Handmade базар за тази година се провежда в Морската градина на Бургас. В него участват над 50 производители от цялата страна. Те представят ръчно изработени бижута, играчки, сувенири, дървени и керамични изделия, био козметика, храни и напитки и др.

„Въпреки обстановката,  въпреки тежката ситуация, искаме да покажем и другата страна на живота – цветната, която загубихме през последната година! Подкрепете българския производител, защото именно той пострада най-много от икономическата криза“, апелира Михаела Бошева от организаторите.

Тя разказа, че кризата свързана с коронавируса се е отразила негативно на занаятчиите и творците на ръчно направени изделия, те не са можели да участват в базари и изложения и да продават своите изделия. Някои трудно са оцелявали в кризата и са разчитали най - вече на онлайн търговия.

"Надяваме се, че обстановката ще се нормализира и отново ще могат да се провеждат такива базари. Този в Бургас е може би най - големият в момента, който се провежда в страната. На открито сме, предприети са всички мерки за спазване на дистанция и безопасна среда предвид епидемичната обстановка! Участват производители от Видин, Варна, Пловдив, София , Враца и много други градове, които предлагат голямо разнообразие от уникални изделия и тук всеки може да намери това, което търси! Има прекрасни предложения за подаръци по повод Цветница и Великден, вкусни храни и напитки, красиви сувенири и др.

повече може да чуете в звуковия файл:

Липса на пазари за реализация на продукцията, минимални обороти и трудно оцеляване, това споделят участниците в базара относно това как им е повлияла кризата с COVID – 19.

Мария Кирякова от 5 години се занимава с плетенето на играчки, детски дрешки, шапки, шалове. Тя разказва, че обича да плете от малка и е сбъднала своя мечта като е превърнала плетенето в свое основно занимание. През време на пандемията с коронавируса никак ни й лесно да реализира продукцията си и доходите й са намалели, но се е увеличило вдъхновението, разказва с усмивка въпреки трудностите бургазлийката:

„Дейността ни наистина много се затрудни, както и в цялата държава. Продажбите се свиха и доходи ни бяха колкото да успеем да си купим нови материали. Преминахме към онлайн търговия, но тя се случва трудно! Единственото положително в ситуацията е, че така имахме повече време за творчество. Надяваме се нещата вече да се нормализират!“

В пролетния базар участва и Мартин Саров от София, той представя изделия от дърво – пъзели, ключодържатели, свещници, букви и др.,всичко направено от естествени материали. И той е превърнал хобито си в основно занимание и заедно със свой приятел са основали фирмата си преди година:

В началото беше доста сложно, преди да се адаптираме към предлагането на нашите продукти. Принудихме се да преминем изцяло онлайн чрез платформи, които бяха склонни да приемат такива като нас. Нищо, обаче не може да замени личния контакт с клиента и ние много разчитаме на подобни базари, като този в Бургас, за да можем отново да пред9лагам своите изделия на клиентите директно и да общуваме с тях!“

повече може да чуете в звуковия файл:


Базарът е на алеята до Флората и продължава до неделя /включително/. Предприети са всички мерки за спазване на дистанция и безопасна среда предвид епидемичната обстановка.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почетоха загиналите на пътя мотористи

Над 100 мотористи от бургаска област се събраха пред Пантеона, за да почетат загиналите си на пътя колеги. Инициативата се провежда за девета поредна година, посочиха организаторите. Събираме се тук, за да покажем на всички, че ние сме хора, а не донори, каза Атанас Киров от бургаския мотоклуб Ню Рейс. "За миналата година, за периода от 1-ви..

публикувано на 29.09.24 в 12:10

Фестивалът на арменската култура събира над 130 участници в Бургас

Третото издание на ,,Ереван в Бургас" ще се проведе днес. Морският град ще посрещне самодейни и читалищни състави от Русе, Варна, Хасково, Комотини (Гърция) и Букурещ (Румъния) Тази година фестивалът ще обедини творчеството на повече от  130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство от цяла България и чужбина. Гостите от Гърция и Румъния ще се..

публикувано на 29.09.24 в 08:23

Превенцията трябва да е водеща при решаването на проблема с райския газ

За противодействието на широкото разпространение и употреба на райския газ сред подрастващите не са достатъчни само наложената с новите разпоредби пълна забрана и предвиденият за спазването им контрол . Необходима е и превенция , която може да бъде осъществявана и чрез различен тип комуникация за разясняване на рисковете и последиците..

обновено на 28.09.24 в 15:34

Ремонт на зала "Младост" със СПА и фитнес, отвън водна площ и биоградина

Жителите на комплекс "Славейков" първи имаха възможност да видят проекта за ремонт на зала "Младост" и преобразяване на района около нея. Той бе представен с допитване до хората за това кои идеи одобряват и какво те биха предложили, за да бъде по-функционално и полезно за самите тях околното пространство. Залата е вече оградена, а ремонтът й започва..

обновено на 28.09.24 в 14:51
Тихомир Янакиев

Започват основни ремонти на централни улици в Созопол

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев подписа споразумения между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Созопол за реализацията на три проекта на обща стойност 1 565 000 лева, съобщиха от пресцентъра на крайморската община. Първият е за изграждане на уличен водопровод и улична канализация в местността Мисари в..

публикувано на 28.09.24 в 12:20

Училище "Петко Росен" отбеляза Европейския ден на спорта

Бургаското Средно училище „Петко Росен“ отбеляза вчера Европейският ден на спорта – 27 септември, с разнообразни активности и специални гости. В сутрешната гимнастика се включиха плувецът рекордьор Цанко Цанков и гимнастичката  Валерия Дочева. Краят на сутрешната част бе отбелязан с право хоро, в което се включиха всички присъстващи. През..

публикувано на 28.09.24 в 12:06

Държавата ще дава близо 500 000 лв. годишно за борба с домашното насилие

Държавата ще предоставя близо половин милион лева годишно за мерки за борба с домашното насилие. Това предвижда националната програма за превенция и защита от домашното насилие до 2026 година. Програмата включва мерки, които трябва да предприемат всички отговорни институции за превенция и защита от домашно насилие.  Предвиждат се няколко мерки -..

публикувано на 28.09.24 в 10:01