При приготвянето на агнешкото месо може да включим червен пипер, кимион и дори кардамон, който дава по-цитрусов аромат. Йоана Петрова поясни, че месото може да поеме много и различни подправки. „Лимонова кора също му подхожда, но нека не забравяме и зелените билки и подправки. Разбира се най-отива розмарин на агнешкото месо. Може да се включи мащерка, мента или риган в средиземноморски стил ако се приготвя“, обясни блогърът.
Времето за печене също е специфично при агнешкото месо. „Времето зависи от това каква част печем от месото. Ако са например котлетите, където месото е доста деликатно и крехко, тогава не ни трябва много време. Месото трябва да остане сочно. Ако печем бутче или плешка, тогава можем да го задушаваме по-дълго време във фурната – в началото покрито, а след това да се открие, за да може да се запече хубаво на повърхността и да стане коричка. Тогава времето може да варира от 2 дори до 4 часа. Зависи от това каква температура сме сложили на фурната. При 180 градуса около 3 часа ще имаме хубаво задушено месо“, обясни Петрова.
Доброто настроение е най-важно за приготвянето на козунаците. Има тънкости, които са важни да се спазват, за да се получат така желаните конци. „Важно е да използваме брашно с по-високо протеиново съдържание и разбира се дълго месене. Хубаво е в козунака да има два вида мазнина – едната да е животинска, а другата да е растителна. Животинската може да е с краве масло или свинска мас. При растителната може да използваме неутрално на вкус олио – слънчогледово или от гроздови семена“, обясни блогърът. Важно е захарта козунака да не е твърде много. Причината е, че ако прекалим ще попречим на образуването на конците. „Правилото е около 300 гр. захар за 1 кг. брашно. Козунакът хем е сладък, хем имаме добре развит глутен, съответно и хубави конци“, допълни Йоана Петрова. Относно ароматите може да се използват ванилия, лимонова кора, а пълнежът е въпрос на въображение и вкус.

На 1 ноември започна „Операция: Плюшено мече“ - най-мащабната Коледна кампания за сбъдване на мечти на деца и младежи, лишени от родителски грижи, в риск, с увреждания и от социално слаби семейства и възрастни в България. Преди 18 години организацията започва с гражданска доброволческа инициатива с подаръци за 40 деца от дом в Бургас. Днес..
Есенен благотворителен базар проведоха в ОУ „Иван Вазов“ – кв. Банево през тази седмица. Събраните средства са в подкрепа на 10 - годишния Никола Димов, на който му предстои скъпоструваща операция в САЩ. Момчето е родено с дефицит на бедрената кост тип 1А. Ученици, учители и родители в учебното заведение превърнаха есента в празник на добротата..
Силвия Рашкова, освен родом от Бургас, е и още по-свързана с водата, тъй като е национален рекордьор в няколко дисциплини по свободно гмуркане. Наскоро тя добави още 5 рекорда в колекцията си, която вече наброява цели 13. Нейно лично постижение е 67 метра, като вече гледа към 70. Силвия Рашкова с 5 национални рекорда на Световното..
Три двугърби камили – майка, баща и тяхното малко – са новите обитатели на Зоопарк Бургас. Родителите се казват Кали и Фреди, а тяхното дете все още няма име и очаква своя осиновител, който ще може да го избере. Камилите са в отлична форма и вече се чувстват добре в новия си дом. Те разполагат с повече от пет декара площ, където свободно се разхождат..
Историческият роман „Деултум посреща Свирепия“ на Ирина Вагалинска е втората й книга от литературната поредица „Провокирано от археологията“. Първата „Мистерии в Хераклея Синтика“ се радва на голям читателски интерес и е посветена на и проучванията в античния град край Петрич. Действието във втората книга се развива в Деултум,..
Над 4600 тръноопашати потапници са били регистрирани в езерата около Бургас, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Тръноопашатата потапница е световно застрашен вид със силно намаляваща популация. В света са останали между 5300-8700 възрастни индивида. Зимуващата популация в Европа е оценена на между 7500 – 15 900 индивида. У нас те..
Димитровска питка с ябълка, баница с агнешки дреболии, страджански зелник и хлебчета с бекон и карамелизиран лук бяха част от изкушенията в първия фестивал на хляба "Българщина" в Бургас. Той се проведе в двора на Гимназията по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и е посветен на големия християнски празник Димитровден. Инициативата е на фондация "Евгени..
Силвия Рашкова, освен родом от Бургас, е и още по-свързана с водата, тъй като е национален рекордьор в няколко дисциплини по свободно гмуркане...
Есенен благотворителен базар проведоха в ОУ „Иван Вазов“ – кв. Банево през тази седмица. Събраните средства са в подкрепа на 10 - годишния Никола..
На 1 ноември започна „Операция: Плюшено мече“ - най-мащабната Коледна кампания за сбъдване на мечти на деца и младежи, лишени от родителски грижи,..