Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да приготвим агнешкото месо и козунака за Великден?

| обновено на 29.04.21 в 10:45
Снимка: www.kulinarno-joana.com


Великденските празници наближават и вече започваме да се замисляме какво да предложим на празничната трапеза. Приготвянето на традиционния козунак крие рискове. Агнешкото месо също. Специфичната миризма, с която хората го свързват, идва от мазнината, но ако тя бъде отделена, няма да се усеща, обясни кулинарният блогър Йоана Петрова.

При приготвянето на агнешкото месо може да включим червен пипер, кимион и дори кардамон, който дава по-цитрусов аромат. Йоана Петрова поясни, че месото може да поеме много и различни подправки. „Лимонова кора също му подхожда, но нека не забравяме и зелените билки и подправки. Разбира се най-отива розмарин на агнешкото месо. Може да се включи мащерка, мента или риган в средиземноморски стил ако се приготвя“, обясни блогърът.

Времето за печене също е специфично при агнешкото месо. „Времето зависи от това каква част печем от месото. Ако са например котлетите, където месото е доста деликатно и крехко, тогава не ни трябва много време. Месото трябва да остане сочно. Ако печем бутче или плешка, тогава можем да го задушаваме по-дълго време във фурната – в началото покрито, а след това да се открие, за да може да се запече хубаво на повърхността и да стане коричка. Тогава времето може да варира от 2 дори до 4 часа. Зависи от това каква температура сме сложили на фурната. При 180 градуса около 3 часа ще имаме хубаво задушено месо“, обясни Петрова.

Доброто настроение е най-важно за приготвянето на козунаците. Има тънкости, които са важни да се спазват, за да се получат така желаните конци. „Важно е да използваме брашно с по-високо протеиново съдържание и разбира се дълго месене. Хубаво е в козунака да има два вида мазнина – едната да е животинска, а другата да е растителна. Животинската може да е с краве масло или свинска мас. При растителната може да използваме неутрално на вкус олио – слънчогледово или от гроздови семена“, обясни блогърът. Важно е захарта козунака да не е твърде много. Причината е, че ако прекалим ще попречим на образуването на конците. „Правилото е около 300 гр. захар за 1 кг. брашно. Козунакът хем е сладък, хем имаме добре развит глутен, съответно и хубави конци“, допълни Йоана Петрова. Относно ароматите може да се използват ванилия, лимонова кора, а пълнежът е въпрос на въображение и вкус. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световни топ кулинари ще приготвят паеля в Бургас

Бургас става част от квалификациите за Световната купа по приготвяне на паеля в испанския град Валенсия. Състезанието ще се проведе в рамките на първия за страната Фестивал на испанската култура, музика и кулинария. На него се очакват топ артисти и кулинари от Испания.  Кандидатурата на Бургас за кулинарните квалификации е била представена на..

публикувано на 10.02.25 в 15:20

Десислава Христова - от пчелина през фитнес залата до модния подиум

Десислава Христова е красива, упорита и силна жена. Тя умее да сбъдва мечтите си, прави го с много труд, упоритост и ентусиазъм, въпреки трудностите в живота си. Т я е една от малкото жени пчелари в България, учила е пчеларство в Тракийския университет и се занимава с производството на мед и пчелни продукти. Майка е на дете с увреждане –..

публикувано на 09.02.25 в 14:00

платена публикация
Платена публикация: 6 идеи как да обособим офис пространство вкъщи

С все по-голямата популярност на работата от дома, ефективното обособяване на офис пространство у дома става приоритет за мнозина. Създаването на удобна и продуктивна работна среда може да подобри ефективността, да намали стреса и да осигури комфорт в ежедневието. В тази статия ще разгледаме шест практични идеи за оптимално организиране на домашния..

публикувано на 07.02.25 в 13:30

Отбелязваме Седмицата на брака

Любов, брак, деца…но какво, ако искрата угасне?! Инициативата „Седмица на брака“ цели именно да възвърне и заздрави връзката на двама влюбени. Събития, предизвикателства, семинари и дори конкурс за двойки са част от едноседмичното приключение за семейни и несемейни. Тя започва днес и ще продължи до 14 февруари. Инициативата е стартирала..

обновено на 07.02.25 в 08:45

платена публикация
Как да съчетаем стил и практичност в екстериора на дома си?

Екстериорът на дома е не само първото, което хората забелязват, но и елементът, който ежедневно ви посреща и изпраща. Той създава първото впечатление, определя атмосферата на пространството и представя вашия вкус и личен стил. Добрият екстериор не е красива визия – той трябва да бъде функционален, издръжлив и съобразен с предизвикателствата на..

публикувано на 04.02.25 в 13:00

"Майки за донорството" с онлайн базар в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми

Фондация „Майки за донорството“, чрез благотворителен онлайн базар , набира средства в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Тя е неправителствена организация, учредена преди 10 години от жени станали донори на репродуктивен материал. Целта й е да се информира обществото за необходимостта от даряване на яйцеклетки и сперматозоиди...

публикувано на 02.02.25 в 17:00

Група "Черно Фередже" гостуват тази събота в Бургас

Музикален разказ за весела компания предлагат на своите почитатели група "Черно Фередже". Те ще гостуват тази събота в „Модерен театър“ в Бургас. Музикантите, заедно с Фънки обещават да покажат най-нестандартното от себе си и да накарат публиката да пее заедно с тях, песни познати на голяма част от аудиторията още от детството. Е дин от..

обновено на 01.02.25 в 16:33