Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да приготвим агнешкото месо и козунака за Великден?

| обновено на 29.04.21 в 10:45
Снимка: www.kulinarno-joana.com


Великденските празници наближават и вече започваме да се замисляме какво да предложим на празничната трапеза. Приготвянето на традиционния козунак крие рискове. Агнешкото месо също. Специфичната миризма, с която хората го свързват, идва от мазнината, но ако тя бъде отделена, няма да се усеща, обясни кулинарният блогър Йоана Петрова.

При приготвянето на агнешкото месо може да включим червен пипер, кимион и дори кардамон, който дава по-цитрусов аромат. Йоана Петрова поясни, че месото може да поеме много и различни подправки. „Лимонова кора също му подхожда, но нека не забравяме и зелените билки и подправки. Разбира се най-отива розмарин на агнешкото месо. Може да се включи мащерка, мента или риган в средиземноморски стил ако се приготвя“, обясни блогърът.

Времето за печене също е специфично при агнешкото месо. „Времето зависи от това каква част печем от месото. Ако са например котлетите, където месото е доста деликатно и крехко, тогава не ни трябва много време. Месото трябва да остане сочно. Ако печем бутче или плешка, тогава можем да го задушаваме по-дълго време във фурната – в началото покрито, а след това да се открие, за да може да се запече хубаво на повърхността и да стане коричка. Тогава времето може да варира от 2 дори до 4 часа. Зависи от това каква температура сме сложили на фурната. При 180 градуса около 3 часа ще имаме хубаво задушено месо“, обясни Петрова.

Доброто настроение е най-важно за приготвянето на козунаците. Има тънкости, които са важни да се спазват, за да се получат така желаните конци. „Важно е да използваме брашно с по-високо протеиново съдържание и разбира се дълго месене. Хубаво е в козунака да има два вида мазнина – едната да е животинска, а другата да е растителна. Животинската може да е с краве масло или свинска мас. При растителната може да използваме неутрално на вкус олио – слънчогледово или от гроздови семена“, обясни блогърът. Важно е захарта козунака да не е твърде много. Причината е, че ако прекалим ще попречим на образуването на конците. „Правилото е около 300 гр. захар за 1 кг. брашно. Козунакът хем е сладък, хем имаме добре развит глутен, съответно и хубави конци“, допълни Йоана Петрова. Относно ароматите може да се използват ванилия, лимонова кора, а пълнежът е въпрос на въображение и вкус. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Созопол се намира единствената подводна каменна гора на нашата планета

През 1958 година любители водолази регистрират за първи път отделни дървета, без да знаят, че става въпрос за подводна каменна гора от епохата на Миоцена.  Тя се намира в района на Созопол и засега на науката не е известен друг подобен природен феномен. Геоложките слоеве доказват възраст от 20 милиона години , разказа пред БНР доц...

публикувано на 22.07.25 в 17:00

Фестивал на виното ще се проведе за 13-а година в Бургас

От 25 до 27 юли Бургас отново ще бъде домакин на Wine & Spirits Fest 2025. Международният конгресен център на Морска гара ще събере почитатели на виното, спиртните напитки и автентичната фермерска храна в три дни, посветени на вкуса и вдъхновението. Тринадесетото издание на фестивала ще предложи над 400 вида вина и напитки за дегустация и..

обновено на 22.07.25 в 11:02

Бургас отново посреща Международния фестивал „Дни на куклите“

Бургас ще се превърне в столица на кукления театър между 10 и 15 август, когато за 12-а поредна година на откритата сцена „Охлюва“ ще се проведе Международният куклен фестивал „Дни на куклите“. Събитието ще събере трупи от България, Германия, Турция, Чехия и Бразилия и ще предложи на публиката шест вечери, изпълнени с куклени спектакли, музика,..

публикувано на 21.07.25 в 15:30

„Деултум – малкият Рим в Тракия“ събира любителите на историята в археологическия резерват

На 26 юли Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин на античния фестивал „Деултум – малкият Рим в Тракия“. Събитието отбелязва 45 години от началото на археологическите проучвания на първата римска колония на територията на днешна България. Фестивалът ще събере групи за исторически възстановки от цялата..

публикувано на 20.07.25 в 14:00

Вечер, посветена на морето в Поморие

Вечер, посветена на морето,  предстои в Поморие от 19.00 ч. в двора на Посетителския център по рибарство и морско дело. Пред местни и туристи  ще бъдат представени книгите: „Морето и Анхиало. Древност и съвремие” с автор Любка Николова и „Рибарски рецепти. Морски спомен от Поморие” със съставител и художник Анелия Григорова.   Григорова,..

обновено на 17.07.25 в 12:10

Започва мотосъборът край Кипилово в местността "Сайганица"

Началото на Мотосъбор „Кипилово 25“ ще бъде  дадено тази вечер от 21 часа в местността „Сайганица.“ Събитието, организирано от Мотоклуб „Лястовица 33“ и Община Котел, се е утвърдило като традиция и символ на свободния дух. Мотосъборът ще продължи до неделя, 20 юли.  По време на събора гостите ще могат да се включат в мотошествие до град Котел, да..

публикувано на 17.07.25 в 12:00

Летен базар ще се проведе в Ченгене скеле на 27 юли

Традиционният базар на открито с Coworking Family Burgas ще посрещне всички жители и гости на морския град на 27 юли в КТК „Ченгене скеле“.  Той ще бъде организиран от 18:30 до 21:30 ч. при вход свободен.  Събитието е социално устойчиво и цели да се намали прекалената употреба на вещи и да засили преизползването и рециклирането.  Желаещите могат да се..

публикувано на 16.07.25 в 13:30