Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски социалисти почетоха Деня на труда с автошествие

Около 20 автомобила, с плакати и знамена, се включиха в автошествието по повод Деня на труда. То беше организирано от БСП – Бургас, а общинският председател Живко Господинов поясни:

Продължават ограниченията за струпване на хора на едно място и за спазване на дистанция от 1.5 метра. Няма как по друг начин да осигурим дистанцията между хората, освен с автошествие. Това е и по-нетрадиционен начин за отбелязване на празника. Иначе целта е да си спомним за хората, които дадоха живота си, за да осигурят осемчасов работен ден“, посочи Господинов.

Общинският съветник Христо Панайотов припомни, че празникът датира от 1886 г.:

Когато профсъюзите в САЩ правят първата общонационална стачка с искане за осемчасов работен ден. Социалистическият интернационал припознава датата и я обявява за Ден на труда, а в последствие и на международната работническа солидарност. За мен 1 май е еманация на постиженията през годините на това какво е постигнала работническата класа, за какво са се борили работниците: по-добри условия на труд, зачитане на правото им на почивка… Така че, това е израз на нашата солидарност с всички тези постижения през годините“, добави Панайотов.

Шествието продължи по бургаски улици.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път показват находки от крепостта край Средец

Изложба, която за първи път представя находки от крепостта" Калето" край Средец, беше открита в града. Тя представя експонати, намерени по време на разкопките, правени след 1989  до 2003 година, обясни директорът на общинския исторически музей Красимира Костова. Те не са показвани никога и решихме да ги подредим по повод празника на Средец, уточни тя...

обновено на 23.09.24 в 17:20
снимката е илюстративна

Информация за имитиращите продукти в ресторанти и закусвални е от полза за потребителите

Отбелязването в менютата на ресторантите и на подходящи места при павилионите за бързи закуски на евентуално наличие на имитиращи продукти ще отговори на изискването потребителите да получат дължимата им информация за предлаганите артикули. Ако има такова законово изискване, при влагането на “заместители” и премълчаването на това обстоятелство на..

публикувано на 23.09.24 в 17:20

Архитектите оттеглят експертите си от устройствения съвет в Бургас

Съюзът и Камарата на Архитектите в България взеха решение да се оттеглят временно от заседанията на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към Община Бургас.  Причината е липсата на прозрачност и нерегламентирано добавяне на точки в дневния ред, които не са съгласувани с експертите, както и търсенето на фиктивни теми за..

публикувано на 23.09.24 в 16:15

Отново сигнали за миризми на нефтопродукти в Бургас

Граждани отново алармират за неприятни миризми на нефтопродукти в Бургас. Такива са усетени в района на плажа под Летния театър. Съобщава се и за остра миризма на бензин на бул. „Алеко Богориди“. Сигналите са заведени в РИОСВ Бургас, потвърдиха от служба „Превантивна дейност“ във ведомството. Те са подадени на телефон 112 и на дежурния в..

публикувано на 23.09.24 в 15:07

Осигурено е горивото за отопление на животните в зоопарка в Айтос

Зоопаркът в Айтос е готов да посрещне есенно-зимния период. Осигурено е горивото за отоплението на животните. Тези, които се нуждаят от него, са лемурите и маймуните.Те в момента имат малки и трябва да се грижим добре за тях, обясни директорът на обекта Росица Златева. Тази година почти всички от животните,които създават потомство,родиха, каза..

публикувано на 23.09.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

С дарения на местни жители и вяра Средец вече има нов храм

Повече от 20 години продължава строителството на храм „Успение Богородично“ в Средец, който в неделя бе осветен от сливенския митрополит Арсений. Изграждането му подема Инициативен комитет, а средствата идват основно от дарения на местни жители. С молба до областния управител тогава е отправено искане да се предостави парцел за изграждане..

публикувано на 23.09.24 в 08:40

Бургас посрещна над 3 200 участници в Golden Age Gym Festival

Емоционално начало на Европейския фестивал по гимнастика за хора над 50 години Golden Age Gym Festival беше дадето тази вечер в Бургас. Летният театър в морския град се изпълни с ентусаизма на участниците. Бургас е домакин на деветото издание с участието на 3 200 души от 19 държави. Началото на форума даде парад, а химнът на страната ни бе изпълнен от..

обновено на 22.09.24 в 23:27