Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристи „резервират“ с хавлия място на първа линия до морето

Тази година цените на чадърите и шезлонгите са по-ниски в сравнение с предишни сезони. Някои туристи обаче пак намират начини да „надхитрят“ системата. Освен поставяне на хавлия, за да си „резервираш“ място на първа линия до морето, има и друга практика – „подаряване“ на касов бон за платената услугата на нов турист на плажа. Това обаче създава конфронтации, стига се и до полиция.

Според плажуващите на ивицата в „Сарафово“ това не е редно да се случва, защото има достатъчно свободни места.

Подобна практика се среща и на плажа в „Крайморие“. Концесионерът на ивицата Николай Димитров обясни, че е предприел мерки. 

„Аз съм инструктирал касиерите по плажа да не допускат такъв тип „резервета“ особено в съботните и неделните дни. След като не е заплатен даденият комплект, шезлонг или чадър, ние ги освобождаваме за хора, които имат нужда и са дошли да се настанят. Крайно неприятно е хората, които са дошли до тук, точно заради такива практики да не могат да си намерят място. Имаме ежедневни словесни и вербални атаки от такива хора. Стигало се е и до викане на полиция“, разказа той. 

Николай Димитров допълни, че се наблюдава и друга практика – „подаряване“ на касов бон за платената услугата на нов турист на плажа. „Мисля, че се случва и на други плажове. Хора, които, тръгвайки от плажа, дават касова бележка на такива, които влизат. Те се настаняват и имат претенцията, че след като имат касов бон, без значение дали са го платили те, или някой друг, е редно да ползват чадъри и шезлонги. Това също не го допускаме“, посочи концесионерът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Пристанище Бургас“ ЕАД с нов директор

„Пристанище Бургас“ ЕАД има нов директор, съобщава Maritime.bg. Това е Янко Мелконян. Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е освободил  дългогодишния началник на порта Диян Димов миналата седмица. Той беше начело на бургаското пристанище от 2010 година до юли 2013 и от октомври 2014 до настоящия момент, припомня..

публикувано на 13.05.24 в 18:28
архив

22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“

Рекордните за страната ни 22 плажа и едно яхтено пристанище получават отличието „Син флаг“ за сезон 2024. Те са определени след селекция от международното жури на програмата.  Сред най-добрите световни туристически обекти в 51 страни се нареждат и българските плажове. През 2024 година има само един нов отличен плаж спрямо 2023 – Свети Влас..

публикувано на 13.05.24 в 15:56

До началото на лятото ще приключат ремонтите по инфраструктурата в Китен

В кметство Китен започна приемането на заявления за платено паркиране през новия летен сезон. Кметът Николай Марков инспектира отново  дейностите по изграждане, ремонт и рехабилитация на инфраструктурата в града. Сроковете за завършване ще бъдат спазени и до началото на летния туристически сезон ще са приключили.  „180 лева с ДДС е цената за..

публикувано на 13.05.24 в 08:30

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок.  Това прогнозира за БНР  Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 13.05.24 в 07:25

АПИ кандидатства с 16 концепции за интегрирано градско развитие по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

 Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на програмата е 3,6 млрд. лв., които се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. От тях предвиденият финансов ресурс за интегрирано градско развитие на регионите е..

публикувано на 11.05.24 в 08:31

Началото на "Фестивала на зелениката" в Странджа е днес, домакин е село Граматиково

"Фестивалът на странджанската зеленика" ще се проведе на 11 и 12 май. Домакин на 20-тото му юбилейно издание ще бъде малкотърновското село Граматиково, съобщи директорът на ПП „Странджа“ инж. Румяна Цвяткова. „ Празникът ще включва различни приключения за участниците. Сред тях ще са традиционните вече и много харесвани кулинарен конкурс,..

обновено на 11.05.24 в 08:20

В Черноморец отключиха морето на летния Никулден

В Черноморец днес отключиха морето. Това се прави по традиция в деня на летния Никулден. Денят започна с литургия в храма "Св. Никола". На нея присъстваха кметът на Черноморец Росен Деспов, зам.-кметът на община Созопол Андрей Николов, председателят на общински съвет Созопол Станимир Андонов, общински съветници, началникът на Военноморска база Бургас..

публикувано на 09.05.24 в 12:23