Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екологични организации – против соларен парк в защитена зона

снимката е илюстративна
Снимка: Светла Бондова

Фотоволтаичен парк на площ от 140 хектара застрашава местообитания, защитени от зоната "Натура". За това алармират от коалицията „Да запазим природа в България“. Ако има някаква намеса върху зоната, тя ще е минимална, твърдят от фирмата, изготвила екологичната оценка. 

Подкрепяме подобен начин на добиване на електроенергия, но не и в такива важни за опазване територии, посочва Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“:

„Конфликтът тук е, че се засягат много големи площи от наистина ценни природни територии. И неслучайно, до началото на миналата година, изграждането на подобни фотоволтаични инсталации, в защитени зони от "Натура" 2000 по хабитати, беше забранено. Това е във връзка с един национален план за развитие на тази енергия. Но тъй като 2021 г., януари месец, тези документи изтекоха като действие, това беше използвано от инвеститорите да прокарат набързо такива инвестиционни предложения“, добави екологът.

"В сайта на екоинспекцията, докладът по екологичната оценка се появява за обществен достъп на 6 януари", посочи Спас Узунов.

"Ние ще изпратим нашето отрицателно становище до 6 февруари", поясни той.

Първоначалното уведомление за фотоволтаична електрическа централа е внесено от „Лъка Гейм“ АД, в последствие фирмата „Състейнабъл Енерджи“ ЕАД придобива правата върху единият от терените. Въпросният доклад е изготвен за местност в землището на поморийското село Лъка. С решение от 31 март 2021 г., РИОСВ – Бургас е преценила, че за подробния устройствен план е необходимо да се извърши екологична оценка. Планът се базира и на взето от общинския съвет на Поморие решение. Имотите, на които се трябва да се изгради централата са извън регулация, както и не попадат в зони А и Б на Черноморското крайбрежие.

Каква е хронологията?

С писмо от 21 май м.г., тогавашният директор на екоинспекцията дава положителна оценка върху внесения втори Доклад за оценка степента на въздействие върху защитените зони и е престъпено към следващия етап по закон, а именно - публикуване на интернет-страницата на инспекцията съобщение за плана, карти и самия доклад за срок от 30 дни. От Българската фондация „Биоразнообразие“ изпращат становище, с копие до министъра, в което изрязяват несъгласие по процедурата и качеството на доклада.

През юли, от МОСВ информират, че при тях се провеждат процедури по задължителна екологична оценка и оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони за проект на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 г. и Проект за Интегриран национален план в областта на енергетиката и климата на Република България до 2030 г. И се посочва, в кореспонденцията между министерството и регионалната структура, че в предвижданията на тези документи има възможност да бъдат наложени забрани или ограничения.

Така на 13 август, директорът на екоинспекцията тогава спира производството по екологичната оценка до произнасяне на министерството. Решението се обжалва в съда, но междувремено, директорът на РИОСВ отново се сменя и на поста сяда Павел Маринов. По-малко от месец след това, единият от инвеститорите внася заявление с искане за преразглеждане на спирането на процедурата.

Така, в края на ноември, Маринов отменя решението на своя предшественик и възобновява дейностите. Сред мотивите му са, че забраната за нови инсталации вече е изтекла, както и че част от целите на евродирективите препоръчват мерки за зелена енергия.

Минимален ефект върху местообитанията ще има изграждането на фотоволтаична централа в защитената зона "Айтоска планина". Това коментира Йордан Костадинов, изпълнителен директор на фирмата, изготвила екологичната оценка за проекта. "Това е доказано за всеки един вид в местността от едни от най-добрите експерти", посочи той:

„И са доказали, съгласно всички нормативни документи, най-вече директивата на ЕС, че ако това въздействие е под 1%, това въздействие се приема за незначително и това мероприятие може да бъде реализирано. В доклада им, който е около 180 страници, по отношение на всеки елемент, този процент е изчислен. И почти по всички, той е под 1%. Така че, това е основната гаранция, че реализирането на обекта, няма да въздейства върху статута и целите и задачите на защитената зона“, добави той.

"В документите е приложен германски опит", поясни Йордан Костадинов. Той не можа да конкретизира дали има подобни инсталации в защитени зони.

Към момента докладът по екологичната оценка е качен на страницата на РИОСВ – Бургас за коментари и становища. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се удави след скок от моста в Бургас

Млад мъж се удави този следобед на бургаския плаж след скок от моста. Това е вторият подобен случай за тази седмица. Мъжът е скочил около 16 часа от моста. Той е бил по бански, но никой от плажуващите наоколо не го познава. Това разказа Петър Русев, старши спасител на Северния бургаски плаж: „Един гражданин му хвърлил спасителен пояс да..

обновено на 26.06.24 в 17:19
Ученици преди изпит.

Успехът на бургаските десетокласници е над средния за страната, но и те са с тройки по математика

Успехът на бургаските десетокласници от националното външно оценяване е по-висок от средния за страната , съобщиха от Регионалното управление на образованието, след като по-рано през деня Министерството на образованието и науката представи анализа си на общите резултати. Най-отчетлива е разликата по информационни технологии и дигитални компетенции..

публикувано на 26.06.24 в 14:59

Енергийна общност, с участието на граждани, изгражда ВЕИ на плувния комплекс в "Славейков"

Тази седмица община Бургас ще обяви покана за включване в гражданско сдружение „Енергийна общност“.  В него с парична вноска могат да участват физически и юридически лица. Целта на дружеството е изграждане на фотоволтаична централа, чиято електроенергия общината ще изкупува за нуждите на плувния басейн в к-с „Славейков“. Иновативният проект в..

публикувано на 26.06.24 в 14:13

Вероятността от пожари е по-голяма в западната част на Странджа

В западната част на Странджа, общините Болярово и Средец вероятността от горски пожари е по-голяма и има нужда от по-специално внимание, смята Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа". Останалата част от планина е по-влажна и там рядко се случват пожари. Според него обаче държавата не прави достатъчно, за да превантира пожарите у нас.  "..

публикувано на 26.06.24 в 13:00
Кандидат-студенти на изпит.

Таксите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се увеличават с до 50 лева

Увеличение с 50 лева на годишните такси за обучение в повечето бакалавърски специалности на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ предвижда проект за решение на Министерския съвет за таксите за кандидатстване и обучение в държавните ни университети и висши училища. В специалности с пренасищане на пазара на труда с кадри – като „Икономика“ – е..

публикувано на 26.06.24 в 10:49

Кв. Русалка в Свети Влас ще е без вода до 15 часа

До 15 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Русалка в Св. Влас, съобщават от водното дружество в Бургас. Там се работи по свързване на ВиК връзки. В Бургас без вода от 9 до 17 часа са живущите на ул. "Гладстон" в участъка между ул. "Самуил" и ул. "Княз Борис" и на ул."Любен Каравелов" в участъка между ул. "Гладстон" и ул. "Шейново" . Там се..

публикувано на 26.06.24 в 09:34

Затварят части от ул. „Чаталджа“, ще се работи нощем

Във връзка с изграждане на промишлен водопровод под ул.„Чаталджа“ и необходимостта от прокопаване на улицата, от община Бургас информират, че в пет вечери ще бъдат затваряни участъци от нея. На 26 юни няма да се движат превозни средства в отсечката от ул. „Осогово“ до ул. „Мургаш“.  На 27 юни се затваря зоната от ул. „Мургаш“ до ул. „Ген. Вл...

публикувано на 26.06.24 в 09:17