Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб "Планиландия" и ТД "Насам-натам":

Възстановяват пешеходния мост над река Велека при Кости

Поход с кауза отбеляза 27 години от създаването на природния парк "Странджа"

| обновено на 30.01.22 в 10:15
3
Поход с кауза събра средства за възстановяване на въжения мост над река Велека при Кости
Снимка: личен архив

Възстановяват пешеходния мост над река Велека при село Кости. Инициатива е на клуб „Планиландия“ и туристическото дружество „Насам-натам“. Поводът е навършването на 27 години от създаването на Природен парк „Странджа“, които се отбелязват тази седмица.

Въженият мост е опасен за преминаване, посочва Димитър Митев. Той е лицензиран планински водач и основател на клуб „Планиландия“. Определя себе си като човек силно свързан с планината. Страстта му е заразителна и чрез различни активности успява да възпитава любовта към нея и сред децата.

"Мостът е в окаяно състояние. Дървената конструкция, по която се върви, е доста изгнила и има опасност, минавайки по него да се случи инцидент. Местните хора са опитвали да го възстановяват през годините като са подменяли част от дървената конструкция, но моето мнение е, че в сегашното си състояние мостът е опасен за преминаване. Според нас е необходимо да се подменят помощните въжета, както и дървената конструкция, по която се върви. А цялата носеща конструкция, която е от стоманени проволки, както и бетонната конструкция, изглеждат в добро състояние." 

Въженият мост е в окаяно състояние и е опасен за преминаване

По първоначална оценка до 3 хиляди лева ще са необходими за ремонта. Част от средствата са събрани като дарения от участниците в поход с кауза до село Кости. Близо 60 души се докосват до дивата планина, архитектурата на селото, параклисите и водопадите в близост. Сред любопитните обекти са останките на някогашната теснолинейка, която е свързвала с. Кости с Ахтопол. Предстои да бъде обявена и кампания.

Двете неправителствени организации изпълняват стратегията си „Странджа - достъпна за всеки“ с маркировка на маршрути и подмяната на  информационни и указателни табели в природния парк, което ще даде възможност да повече туристи да посетят планината. Поставихме си за цел да създадем туристическа инфраструктура в природния парк, тъй като той е най-голямата защитена територия в България с площ от над 1100 кв км и повече от 20 населени места, съобщи Митев:

"В момента са направени около 1/3 от маршрутите. Напролет продължаваме, движим се към морето и се надяваме в късната пролет или началото на лятата първите туристи да могат да се разходят по красивите маршрути около Черноморието." 

Всичко това се случва с финансиране от дарители и труда на доброволци от цялата страна. Спечелихме и проект от фондация "Телус интернешънъл България.""

Партньор в начинанието е и Община Малко Търново, която се е ангажирала да отдели от бюджета си около 5500 лева за финансиране на част от съоръженията, информационни табла и указателни табели. Надяват се на подкрепа и от Община Царево.

Сред основните каузи на „Планиландия“ е работата с деца и подрастващи в изграждането на отношение към природата и поведението в планината. Предстои среща в ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“. Предвидени са и разговори с гимназисти, които Митев се надява да бъдат привлечени като доброволци, както и походи напролет.  

Повече чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29

Поход в Отманли организира природния парк "Странджа"

Ако неделя е за вас ден за раздвижване, отдих и приключения, то от природен парк „Странджа“ имат идеалното предложение. Оттам организират тази неделя, 19 май познавателен поход в местност „Отманли“. Събитието е част от разнообразната програма на Зелен уикенд в Бургас. Началото ще бъде дадено в 9:30 ч, а сборният пункт е горски..

публикувано на 16.05.24 в 13:24

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 16.05.24 в 13:14

Ремонтът на Дюлинския проход започва в петък

На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход. Това е участъкът от Старо Оряхово до Гюльовца и е на територията на областите Варна и Бургас. Програмата на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвижда със средства от републиканския бюджет да бъдат рехабилитирани 65,6 км от третокласния път. Трасето..

обновено на 15.05.24 в 22:36

Търсят се начини да бъдат увеличени заплатите в "Бургасбус"

Ръководството на КНСБ е в бургаски регион и провежда среща с фирми с цел решаване на текущи проблеми. 12 компании ще бъдат посетени, проведени във вече разговори и с кмета Димитър Николов, казва лидерът Пламен Димитров. Синдикатът представя в морския град кампанията " По-високи доходи с твоя синдикат". По този повод е разположен..

обновено на 15.05.24 в 15:31