Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чакат над 1000 украинци в Китен, има нужда от хранителни продукти

Снимката е илюстративна
Снимка: Наско Цанов

Над 1000 души - украински граждани се очаква да бъдат настанени в хотели и почивни бази в Китен. Това каза общинският съветник  в Приморско Ваня Андонова. Първите 145 бежанци са пристигнали в Китен преди 2 дни. Днес представители на Областната управа в Бургас се срешщнаха с тях. 

В Приморско и Китен се събират помощи за украинските граждани, каза Ваня Андонова

„След понеделник сме се уговорили каквото имаме като дарения, защото много хора се отзовават, започват да пращат за деца дрешки, за възрастни, сме в уговорки това нещо да се събира на едно място и да бъде разпределено от служебни лица по места

145 души основно жени и деца, пристигнали от Харков, са настанени в детския лагер Шипка в Китен. През годините в този детски лагер на почивка са идвали основно деца от Украйна. От какво имат нужда в момента те обяснява зам-областният управител на Бургас Пламен Янев.

Това, от което имат нужда, са хранителни продукти, те си готвят сами. Това е основното. Като ние от петък до сега, благодарение на дарения, Ротари клуб и други фирми, кмета на Китен, сме успели да осигурим храна до вторник, надявам се“  

Почивната база на БНТ и БНР, както и почивната станция на Софийския университет също се подготвят за настаняването на бежанци от Украйна. До момента в кампанията по събирането на хранителни продукти за изхранването им са се включили от Българския червен кръст, от ротари клуб "Бургас“, както и индивидуални дарения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

обновено на 14.05.24 в 17:34

Укрепват свлачищата по магистрала "Тракия" между Карнобат и Българово

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Сред тях са трайното укрепване на проявени деформации на пътното платно на АМ „Тракия“ в 6-километров участък между Карнобат и Българово. Предстои и укрепване на свлачището на път I-9 о. п. Слънчев бряг – Бургас в..

публикувано на 14.05.24 в 16:55

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

обновено на 14.05.24 в 11:31
Снимката е илюстративна.

Спират водата в част от центъра на Бургас днес

Водата ще бъде спряна днес от 9.00 ч. до 17.00 ч. в района на бул."Булаир", ул."Цар Симеон" , бул."Алеко Богориди" , ул."Константин Фотинов" в Бургас. Това съобщават от водоснабдителното дружество.  Причината е извършването на строително монтажни дейности.

публикувано на 14.05.24 в 08:12

От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов предлага на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) пенсиите, отпуснати до края на миналата година, да бъдат актуализирани с 11% от 1-ви юли. Пред БНР Иванов припомни, че по Швейцарското правило осъвременяването се изчислява на 10% заради по-ниската от прогнозираната..

публикувано на 13.05.24 в 13:09

Програма „Сърдечни приятелки“ в подкрепа на дамите с рак на гърдата гостува в Сливен

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ ще бъде в Сливен със своята програма „Сърдечни приятелки“, за да подкрепи напълно безплатно дамите с диагноза рак на гърдата от града и областта. Срещата със специалисти е от 17 ч. в зала „Май“ на Община Сливен, каза Гергана Богданова, управител на организацията. Тя уточни, че присъстващите ще могат да получат..

публикувано на 13.05.24 в 10:15

КНСБ обяви протест на 20 май

Синдикат "Образование" към КНСБ ще премине към ефективни протести от 20 май заради неизпълнени ангажименти на правителството за увеличение на университетските заплати. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо, изпратено до президента, премиера, финансовия и образователния министър. Те публикуваха своята позиция в сайта на КНСБ: ВОН: Обявяваме..

публикувано на 13.05.24 в 10:00