Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Ичера против санитарната сеч на гората им

4
Снимка: Стоян Радев, БНР

Жителите на село Ичера настояват гората над селото да не попада в участъците за санитарна сеч. Днес в читалището в селото те проведоха среща с ръководството на Държавното горско стопанство - Сливен, на което им бе разяснено, че целта не е поголовна сеч. Въпреки това хората настояха участъка от 700 декара да бъде изваден от плановете на горското.

След продължилата близо час среща директорът на Държавното горско стопанство Ивайло Русев обяви, че ще направи всичко възможно да се спрат плановете за санитарната сеч.

"Разбрахме се да направят едно предложение до Горското. Ние ще ги включим в "Гори във фаза старост" и в точно този обект повече най-вероятно няма да се води сеч никога", обясни той.  

Мартин Маринов, един от инициаторите на срещата коментира, че очаква обещанието да бъде подплатено документално.

"Всички стъпки ще бъдат предприети и ще направим всичко възможно нещата да стигнат до край", посочи той.  

Кметският наместник Иванка Кортезова обяви, че ще направят гражданска подписка с искане за спиране намеренията за дърводобив. 

"И получим за следващата година уверението, че ще бъде изключен този отдел за сеч, а бъде включен, пожизнено, че няма да бъде сечен, напълно ще бъда удовлетворена", допълни тя.  

След срещата хората от селото останаха със смесени чувства по темата:

"Това са малко уклончиви обещания, които дано да бъдат изпълнени";

"Доволни сме, само дано да не са празни обещания", споделиха жители на Ичера.  

Снимки: Стоян Радев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Локализация през 112 е помогнала за спасяването на двама туристи в Котленския Балкан

Внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) е помогнала да бъдат открити двамата туристи, които които се изгубиха в Котленския балкан в началото на седмицата. Според планинските спасители тя е спестила много време за търсене мъжете, когато е имало риск те да не бъдат открити заради..

публикувано на 31.05.24 в 10:33

Авиобаза Безмер отвори вратите си за безплатни посещения днес

Ден на отворените врати е обявен в авиобаза Безмер днес. Поводът е Международният ден на детето - 1 юни. До 13 часа малките любители на авиацията ще имат възможността да се запознаят отблизо със самолетите Су-25, стрелково въоръжение, летателна екипировка, спасително оборудване и не по малко интересната самолетообслужваща техника  в..

публикувано на 31.05.24 в 10:30

Форум за свързаност Бургас ще се проведе днес в Конгресния център

Фондация Конрад Аденауер България организира Форум за свързаност Бургас 2024 днес от 9:30 до 19 часа в зала Форос на Международния Конгресен Център. Събитието ще бъде открито от Норберт Бекман-Диркес, ръководиел на Фондация Конрад Аденауер България, Н.Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Федерална Република Германия в България, Мария Габриел, Европейски..

обновено на 31.05.24 в 08:20

Служебният кабинет увеличи почти двойно таксата за издаване на лична карта

Служебното правителство прие почти двойно увеличение на цените за издаване на лична карта от идната година, както и да отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти на хора на възраст над 58 години. Поскъпването става по искане на МВР с аргумента, че се въвеждат по-модерни документи за самоличност, които съответстват на европейския..

публикувано на 31.05.24 в 07:50

Разкриват временен консулски отдел на Чехия в Бургас за сезона

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова прие Посланика на Чешката Република в България Н. Пр. Мирослав Томин, придружаван от Почетния Генерален консул на Чешката Република за Варна, Бургас и Добрич – г-жа Зденка Боевова. По време на разговора бе заявена и от двете страни готовност за съвместна работа в посока задълбочаване..

публикувано на 30.05.24 в 16:37

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

На 1 юни на официална церемония Център „Алеф” ще награди победителите в XI Единадесетият Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Церемонията по награждаване ще започне в 18 часа в Културен дом НХК. Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за..

обновено на 30.05.24 в 16:25
снимката е илюстративна

Сливен търси пари за възстановяването на пет войнишки паметника

Област Сливен ще кандидатства за финансиране от държавния бюджет за ремонти и възстановяване на пет войнишки паметника в населени места в общините Сливен и Нова Загора. Това е решено на заседание на Областната комисия „Военни паметници“.  Община Сливен кандидатства за ремонт на четири паметни плочи на обща стойност близо 6 хиляди лева в селата..

публикувано на 30.05.24 в 15:02