Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недостиг на спасители по морето и това лято


Концесионерите на плажове отчитат за поредна година все по-голям недостиг на кадри във водното спасяване. Една от основните причини е остарялата нормативна база, с текстове в нея от 60-те години на миналия век. Признаването на стажове на младите спасители също е друг проблем. Това каза Николай Димитров, от сдружението на концесионерите. Той е подновил и правоспособността си за морски спасител на плажа в Крайморие от тази година, също поради недостатъчното кадри.

 


При проведен входящ изпит преди дни за спасители от 22-ма желаещи са се явили едва 7, от тях само трима са за море, а четирима за басейн, каза Николай Димитров, концесионер на плажа в Крайморие:

„Все по-зле става положението със спасителите, които желаят да работят на море. Във всеки един бранш се отчита недостиг на подготвени кадри, ние също не правим изключение. Затова направихме предложения от Асоциацията на стопаните на морски плажове, чийто зам.-председател съм аз. Част от предложенията са и мои. Налага се промяна в Наредбата, която е от 60-те години. Текстовете не са актуализирани повече от 60 години, в момента реалността е съвсем различна. 



Ние предлагаме университетите, в които има достатъчно плувни спортове - водна топка, плуване, студентите да се обучават едновременно с учебната им програма и за спасители на море. Ако такъв спасител иска да кара стаж като спасител на плаж, то той трябва да му се признава този стаж. Това им създава невъзможност, въпреки че са обучени, да започнат да практикуват тук. Затова искаме от Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването това да се промени, защото при тези студенти, които се обучават за медицина им е зачита стажа, а на плувците не.  Искаме да се изравнят критериите, дори сме им предложили конкретните текстове, които да бъдат променени, за да може да минат на комисии и да бъдат гласувани в Народното събрание. 

По отношение на заплащането веднага давам пример. На Канарските острови, Тенерифе, заплатата е 900 евро и осигуровки, това са 1800 лева.  Ние в момента ги даваме същите пари тук. Само че спасителите там са много по-зле екипирани и организирани, отколкото тук, по нашите плажове.
Ситуациите са различни. Спасителите също са потенциална жертва на инциденти в морето, защото също има случаи, в които давещи се докато се опитват да се спасят да повлекат към дъното и спасителите“, каза  още Николай Димитров.


Изключително голяма е отговорността на спасителите по морето, защото отговарят за голяма зона, а не като на басейните, което прави работата не толкова атрактивна през летния сезон, каза спасителят Димитър Калинов:

„Отговорностите са големи. Спасителните постове са на много по-голямо разстояние заради пандемията. Това увеличава още повече отговорността ни.“

От 1 юли спасителите от 4 стават 11-ет на плажа в Крайморие, като от тази година и самият концесионер ще съвместява тази дейност. 




Снимки: Свобода Атанасова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

АПИ: До обяд движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София е в аварийната лента

До 12 ч. днес движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

публикувано на 11.05.24 в 10:33
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна се отслужват празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за празника са на Неофит..

публикувано на 11.05.24 в 09:25

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42

В Ямбол РЗИ ще проверява обработените терени срещу кърлежи и комари

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни  и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и  за големи популации..

публикувано на 11.05.24 в 07:20

"Ние сме Созопол" с екоакция

За пореден път в Созопол ще се организира почистване, организирано от Обществения съвет и подкрепено от община Созопол, под мотото „Ние сме Созопол“. Обектите, които са включени в каузата: СТАР ГРАД • Парапета до църквата “Кирил и Методий" • Пейките пред Амфитеатьра • Градската градина - боядисване и почистване на детският кът • Боядисане и..

публикувано на 10.05.24 в 16:40

Увеличават се украинските бежанци у нас

Две години след началото на войната в Украйна бежанският поток не спира. Това твърдят сънародниците на украинците, които са в България и помагат за адаптацията на пристигащите. Повечето от тях и преди, и сега  са жени и деца.Тяхната социализация, както и хуманитарната, и психологическа подкрепа беше обсъдена на конгрес на Европейската асоциация..

публикувано на 10.05.24 в 15:27

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

обновено на 10.05.24 в 12:24