Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Спад на клиентите на метан станции в Сливен и Ямбол

Факт е повишаването на цената на горивата. Факт е, че дори онези 25 стотинки компенсация за литър не помагат, макар и да не вредят. Но е факт, че заради този скок в цените има опасност някои от малките фирми да фалират. Такъв е случаят с метан станциите. Техните клиенти намаляват, режат уредбите и преминават на друго гориво – в най-лошия случай на скъпия бензин, но все пак по добра алтернатива от 5,20-5.50 за килограм метан.

В Сливен има две метан станции. В една ми казват, че за цял ден е минал един клиент, а предната вечер е имало също един. При пристигането ми единственият клиент си тръгваше и отказа да разговаря с мен, защото колата му била служебна. Явно цената на метана не го вълнува, защото кара най-хубавата кола на света – служебната. Не така, обаче, стоят нещата при персонала на станцията. Притесненията на дежурния Павлин Колев са, че ако така върви бизнесът, няма да може да си изхранва семейството.  

За западането на бизнеса говори и фактът, че собствениците на автомобили с метанови уредби масово търсят вариант или да ги продадат или да преминат на друго гориво.  

На другата метан станция в Сливен ситуацията е малко по-добра. До късния следобед имаше 7 преминали автомобила. Собственикът на станцията Ирина Тодорова коментира, че от началото на месеца работата е намаляла в пъти и дори редовните клиенти вече ги няма.  

Тя алармира, че проблемът с метана не е само при колите. Най-големият потребител – индустрията очаква сериозни сътресения.  

Ситуацията в съседния на Сливен град – Ямбол не е по-различна. Нели Проданова, също собственик на метан станция, коментира, че са в изключително затруднено състояние.  

Очаквано бе най-големите потребители на метан да бъдат таксиметровите шофьори. Проверката установи, че никой от срещнатите от мен шофьори не кара на метан, а всеки предпочита алтернативно гориво.  

Дали хората ще престанат изцяло да карат личните и служебните си автомобили на метан, дали ще има фалити в сектора предстои да видим, но всички заети в бранша за сега не са оптимисти.  

По публикацията работи: Десислава Златева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас се побратими с казахстанския град Павлодар

Бургас вече е побратимен град с казахстанския Павлодар. На церемония днес кметът Димитър Николов и колегата му от Павлодар Асаин Байханов подписаха меморандум за побратимяване между двата града. Двете страни договориха сътрудничество в сферите на икономиката, културата и туризма. Заедно с официалните гости, на визита у нас е и..

публикувано на 22.09.22 в 11:05

Обществено обсъждане на Програмата за управление на отпадъците на общината ще се проведе в Бургас

В Бургас ще се проведе обществено обсъждане на Програмата за управление на отпадъците на общината за периода 2021-а-2028-а година. На форума, който ще се състои в залата на Културния дом на нефтохимика, могат да присъстват жители на общината и представители на граждански сдружения и неправителствени организации. Основната стратегическа цел на..

публикувано на 21.09.22 в 09:01
Снимката е илюстративна.

"Асарел" ще проучва за находища на мед и желязо край Извор

Проучване и търсене на природни богатства в района на село Извор ще извършва „Асарел Инвестмънт“. Дейностите ще обхванат район от около 90 кв. километра на територията на три общини – Бургас, Созопол и Камено. Най-голямата част от площта е в община Созопол. Преди дни след дебати, Общинският съвет в Бургас разреши да бъде направено проучването...

обновено на 20.09.22 в 14:23

Над 1500 дка лозови масиви са унищожени след бурята в Поморие

Според данни на собствениците на лозови масиви, ураганният вятър вчера е унищожил над 1500 дка лозя край Поморие. Щетите на земеделските производители са 95 %, а унищожената продукция е над 1 млн. тона, според първоначалните им изчисления. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях конструкции. На място бяха..

публикувано на 18.09.22 в 12:29

Малки фирми могат да кандидатстват за 260 милиона лева до 21 септември

Бизнесът може да кандидатства до 21 септември за финансиране по първата отворена процедура по Плана за възстановяване и устойчивост -Технологична модернизация. Предвидени са 260 милиона лева. Тя се реализира чрез Министерството на иновациите и растежа. 600 милиона ще бъдат осигурени до края на 2022 година. Средства насочени към малкия и среден..

публикувано на 17.09.22 в 19:16

Близо 200 милиона лева компенсации за сектор "Животновъдство" заради войната в Украйна

Близо 200 милиона лева е предвидило служебното правителство за сектор "Животновъдство" за подпомагане на стопаните за компенсация от икономическите последици, заради войната в Украйна. Това обяви заместник- министъра на земеделието Крум Неделков при откриването на 16-ото издание на Националното изложение по животновъдство край Сливен. Общо 420 милиона..

публикувано на 17.09.22 в 15:54

Ремонтират 62 километра третокласни пътища в бургаска област

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за избор на изпълнители на основния ремонт на над 62 км третокласни пътища в област Бургас. Срокът за подаване на офертите е 17 октомври т. г. Прогнозната стойност на поръчката е 68 387 000 лв. без ДДС. Обществената поръчка е в три обособени позиции. В първата е основният ремонт на 24,6 км..

публикувано на 17.09.22 в 08:35