Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Асарел" ще проучва за находища на мед и желязо край Извор

| обновено на 20.09.22 в 14:23
Снимката е илюстративна.
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Проучване и търсене на природни богатства в района на село Извор ще извършва „Асарел Инвестмънт“. Дейностите ще обхванат район от около 90 кв. километра на територията на три общини – Бургас, Созопол и Камено. Най-голямата част от площта е в община Созопол. Преди дни след дебати, Общинският съвет в Бургас разреши да бъде направено проучването.

„От тази площ са изключени всички защитени местности и територии с изключение на една част от защитена зона на река Факийска, която минава по средата на самата площ на търсене и проучване и тя не може да бъде изключена. Странджа планина се знае от отдавна, че е била обект на древен рудодобив. Главно са се разработвали медни и железни находища. Въз основа на стари данни, които съществуват от 70-те години на миналия век, на тази площ са регистрирани около 15-20 рудопроявления. В случая става въпрос основно за мед и желязо“, обясни Михаил Ангелов, инженер – геолог и технически ръководител на проекта за Извор на „Асарел Инвестмънт“.

Той допълни, че без процеса по изготвяне на документацията и издаването на разрешенията от различните институции, самите дейности по създаването на канавите може да отнеме само няколко месеца. „След това се взимат проби, дават се за анализ. След това може да се прокарат нови канави за доизясняване на ситуацията, а може да се премине и към сондиране с търсещи сондажи. Това са единични сондажи, които трябва да установят на дълбочина дали намереното на повърхността има икономическа перспектива или няма“, обясни експертът. Той допълни, че в световен мащаб само при 3 % от подобни проучвателни дейности се стига до разработване на находища.

Компанията „Асарел Инвестмънт“ има разрешение за дейностите в района на Извор от Министерството на енергетиката. Михаил Ангелов допълни, че ще бъдат спазени всички изисквания на Министерствата на екологията и на регионалното развитие. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От 6 до 20 лева за риба на бургаския пазар

Ден преди Никулден бургаският пазар е пълен с риба и с желаещи да се подготвят по-рано за празник. Търси се основно чернокоп и шаран, а цените варират от 6 до 20 лева.  Най-евтин е сафридът, който върви по 6 лева, за 8 лева се предлагат живи шарани и чернокоп, по 10 е паламудът, а  толстолобът на шайби е 12 лева.  Една от най-скъпите риби..

обновено на 05.12.22 в 16:43

Рубриката „Избирам България“ на БНР-Бургас – в годишните награди за туризъм

През изминалия летен сезон БНР-Бургас стартира нова рубрика, в подкрепа на нашият туризъм. Защото, макар той да има редица нерешени проблеми, има и прекрасни места, които да се видят и емоции, които да се изпитат. Рубриката ни „Избирам България“ е сред финалистите в годишния конкурс на Министерството на туризма. В рубриката „Избирам..

обновено на 05.12.22 в 10:28

Среща за климатолечението в Малко Търново днес

Зелено решение за Странджа, Сакар и Южното Черноморие. Така на климатолечението гледат от „Българска асоциация за климатолечение и здравен туризъм” -фактор, който може да играе важна роля в туризма, здравото лечение и местната икономика. Това е и темата на срещата, която асоциацията организира днес. Преди седмицата климатолечението бе..

обновено на 04.12.22 в 12:44

Никулденските празници в Ченгене скеле стартират от днес

Разнообразни събития по повод Никулден предстоят в Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“. Те ще започнат още днес 3 декември,  съобщи Радовеста Стюърт, директор на общинско предприятие „Туризъм“: " Четири дни ще празнуваме Никулден заедно и каним всички да дойдат в комплекса, който вече две години представя рибарския занаят...

обновено на 03.12.22 в 09:55

Кабинетът одобри дерогацията за закупуването, вноса или трансфера по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на Съвета (ЕС) 833/2014 относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. С решението на кабинета се разрешава изпълнението в периода от 5..

публикувано на 02.12.22 в 17:01

Водно шоу ще посреща туристите следващото лято в Поморие

Поморие ще посрещне следващия туристически сезон с плаващ музикален фонтан, съобщи кметът Иван Алексиев в предаването за туризъм на БНР-Бургас „Виа понтика“. Водната атракция се реализира по Програмата за морско дело и рибарство.  Оборудването и строително-монтажните дейности по изграждането на водната атракция са за над 330 000 лева..

публикувано на 01.12.22 в 13:15

Можем да подкрепим Бургас в Годишните награди в туризма

Започна онлайн гласуването за седмите Годишни награди в туризма, организирани от Министерство на туризма на Република България. Община Бургас е представена в пет категории. В първата попада като Фестивална дестинация №1 в страната. През 2022 г. градът отново бе домакин на най-мащабните музикални събития, като се наложи не само в национален, но и в..

публикувано на 30.11.22 в 11:18