Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Асарел" ще проучва за находища на мед и желязо край Извор

| обновено на 20.09.22 в 14:23
Снимката е илюстративна.
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Проучване и търсене на природни богатства в района на село Извор ще извършва „Асарел Инвестмънт“. Дейностите ще обхванат район от около 90 кв. километра на територията на три общини – Бургас, Созопол и Камено. Най-голямата част от площта е в община Созопол. Преди дни след дебати, Общинският съвет в Бургас разреши да бъде направено проучването.

„От тази площ са изключени всички защитени местности и територии с изключение на една част от защитена зона на река Факийска, която минава по средата на самата площ на търсене и проучване и тя не може да бъде изключена. Странджа планина се знае от отдавна, че е била обект на древен рудодобив. Главно са се разработвали медни и железни находища. Въз основа на стари данни, които съществуват от 70-те години на миналия век, на тази площ са регистрирани около 15-20 рудопроявления. В случая става въпрос основно за мед и желязо“, обясни Михаил Ангелов, инженер – геолог и технически ръководител на проекта за Извор на „Асарел Инвестмънт“.

Той допълни, че без процеса по изготвяне на документацията и издаването на разрешенията от различните институции, самите дейности по създаването на канавите може да отнеме само няколко месеца. „След това се взимат проби, дават се за анализ. След това може да се прокарат нови канави за доизясняване на ситуацията, а може да се премине и към сондиране с търсещи сондажи. Това са единични сондажи, които трябва да установят на дълбочина дали намереното на повърхността има икономическа перспектива или няма“, обясни експертът. Той допълни, че в световен мащаб само при 3 % от подобни проучвателни дейности се стига до разработване на находища.

Компанията „Асарел Инвестмънт“ има разрешение за дейностите в района на Извор от Министерството на енергетиката. Михаил Ангелов допълни, че ще бъдат спазени всички изисквания на Министерствата на екологията и на регионалното развитие. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 36 млн. лева предлагат да бъдат заложени за сметосъбирането в Бургас през 2024 г.

Над 36 млн. лева са средствата, заложени в план-сметката за събиране, транспортиране и третиране на битовите отпадъци през 2024 г. в община Бургас. Парите са с около седем милиона лева повече от тези през настоящата година, но увеличението е свързано с промяна на цените на услугите,  става ясно от докладната записка, внесена от кмета Димитър..

публикувано на 09.12.23 в 13:27

Земеделците избират как да облагат доходите си за 5 години напред

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2024 година, напомнят от териториалната дирекция на НАП Бургас. За Бургаска област от тази възможност могат да се възползват над 4 000 земеделски стопани. Правото на избор се упражнява с подаване на..

публикувано на 08.12.23 в 09:43

Над 5 млн. лв. за земеделците, достигнали тавана по украинската помощ

Държавен фонд "Земеделие" изплати над 5 009 527 лв. на земеделските стопани, които бяха достигнали тавана по украинската помощ. Това става ден след като Управителният съвет на ДФЗ гласува актуализиране на тавана за подпомагане по украинската помощ от 250 000 евро на 280 000 евро. Актуализираха тавана на украинската помощ за земеделските..

публикувано на 07.12.23 в 14:44

Над 100 фирми в цялата страна са наели бежанци на работа

Над 100 фирми в цялата страна дават възможност на бежанци да изкарват сами своята прехрана и да се адаптират в новата си родина. Това показва статистиката на кариерния център на благотворителната организация „Каритас – България“. Борислав Дамянов, ръководител на центъра информира, че от 7 години те помагат в процеса на намиране на работа...

обновено на 07.12.23 в 14:35

Бизнесът подава автоматизирано в НАП уведомления за трудови договори

Националната агенция за приходите разшири обхвата на електронна услуга, която позволява свързаност от типа „система-система“ между клиентските софтуери и приходната агенция чрез софтуерен ключ (API ключ). Надградената услуга вече дава възможност на бизнеса да подава автоматизирано уведомления за сключени/изменени/прекратени трудови договори към..

публикувано на 07.12.23 в 14:11

За какво трябва да внимават студентите при резервациите за 8-и декември?

Хората трябва да познават и защитават правата си , заяви пред БНР Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация “Активни потребители“. Той посъветва младите хора, които имат оплаквания от качеството на туристическата услуга, предоставяна за Студентския празник - 8 декември, да настояват да получат обещаното.  "Винаги имаме договор, дори..

публикувано на 07.12.23 в 09:28

Бургас е успешният модел за правилното развитие на туризма в България

Бургас е успешният модел за правилното развитие на туризма в България. Това заяви министър Зарица Динкова на честванията, посветени на Никулден, в културно-туристическия комплекс "Ченгене скеле" в Бургас. Министър Динкова и кметът на града Димитър Николов се включиха в традиционния за местните рибари обичай и хвърлиха цветя в морето, за да..

публикувано на 06.12.23 в 19:27