Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямболското село Генерал Инзово е домакин на Празник на традициите

Снимка: Ралица Тачева

Ямболското село Генерал Инзово за пореден път е домакин на Празник на традициите. Негови организатори са община Тунджа, местното кметството и читалището в селото, 
В етнографския комплекс "Акбунарската къща" ще бъде обособен кът с патриархална уредба, където ще бъдат представени  и позабравени дейности, характерни за селския бит. Председателят на местното читалище  Янка Лилова обясни: 
"В този кът ще се представят позабравени малки занаяти, това което се е правело по това време на годината- беленето на царевица, чукане на слънчоглед, подготовката за сватбените дни. Игри за децата, които трябва да бъдат занимавани вкъщи". 
Ателиета за тъкане, бродиране и изработване на накити, както и щандове с продукция на местни производители, ще бъдат разположени в парка на селото. 
По публикацията работи: Калина Енчева
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо тон контрабанден чай и подправки задържаха на МП Лесово

Митническите служители на Митнически пункт Лесово откриха близо 1 тон недеклариран чай и подправки в товарен автомобил, превозващ мебели. Камионът с чужда регистрация пристига на МП Лесово на 25.02.2024 г. на входящо трасе в страната, управляван от турски гражданин. Според представените от водача документи, той е превозвал мебели от Турция..

публикувано на 26.02.24 в 17:02

Чакали в Морската градина в Бургас, популацията им расте, алармират ловци

За масово навлизане на чакали в урбанизираните територии в Бургас и околните селища алармират ловци. Животни са забелязани дори в Морската градина в областния град. Причината е повишената им популация и приспособимостта им като инвазивен вид, поясни Невен Каравасилев от ловно-рибарското сдружение „Лебед“ в Бургас. Той апелира за спешни мерки с..

публикувано на 26.02.24 в 16:42

Рекорден брой участници в литературния конкурс на „Алеф”

Единадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, ще приключи с рекорден брой участници. В надпреварата вече се включиха 280 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия,..

публикувано на 26.02.24 в 12:51

Протест след касирания избор на нов сливенски митрополит

Духовници и миряни днес излязоха пред Сливенска митрополия на мълчалив протест в знак на несъгласие с решението на Светия Синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит. Според хората решението на Синода да отстрани миряните от последващо гласуване е неправилно и против църковните закони. Освен това те настояват да видят какво пише в жалбите,..

публикувано на 26.02.24 в 12:05
Красимир Вълев

Пътеките по плажовете да стигат до морската вода, предлагат хора с двигателни затруднения

Дървените пътеки по плажовете да достигат до морето, а не само до средата на пясъчната ивица, около заведенията, до чадърите и шезлонгите. Това предлага Красимир Вълев, който има двигателни затруднения.  Красимир Вълев е слушател на Радио Варна и е бил провокиран от предложените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, според..

публикувано на 26.02.24 в 08:51

Къде няма да има вода в понеделник:

Днес, от 9:00 ч. до 15:00 ч. ще бъде спряно водоподаването в Централна градска част, на ул. „Д-р Нидер“, съобщи ВиК Бургас. За времето от 9:00 ч. до 16:00 ч. без вода ще бъде и бургаският квартал „Лозово“. До вторник (27 февруари) няма да има вода и в промишлената зона от Помпен свят в посока Бургас. Там водоподаването е спряно от петък. На..

обновено на 26.02.24 в 08:42

Студентски благотворителен базар набира средства за изграждане на паметник на Левски

Студенти от Университет "Проф. д-р Асен Златаров"-Бургас, които са и учредители на Фондация "Гордите българи", провеждат благотворителен мартенски базар.  Той ще е във фоайетата на Факултета по обществени науки и на Медицинския корпус на Университета. Ръчно направени мартеници ще се продават от днес, 26 февруари до 28 февруари. Средствата..

публикувано на 26.02.24 в 08:30