Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проблеми със секачите бавят зареждането с дърва в Карнобат

Заради скъпата газ детските градини минават на ток

Снимка: СИДП

Заради проблеми с дървосекачите, в Карнобат едва около половината от местното население е осигурено с дърва. 12 000 кубика са предвидени за жителите, социалните, здравните и учебните заведения. Уверенията на Горското стопанство са, че ще успеят да заредят с дърва хората и учрежденията до началото на сезона.

Скъпата газ пък принуди детските градини да преминат на термопомпи на електричество.

 „Общинският съвет гласува на последната сесия сериозна сума за преминаване на термопомпи, което е три пъти по-евтино от газта, която потребяваме в момента, защото нашите детски градини са изцяло на компресирана газ. Термопомпата представлява един усъвършенстван климатик. Ползват се вътрешните комуникации, ние на практика диверсифицираме енергоизточника",  каза кметът на Карнобат Георги Димитров.

В момента се провежда обществената поръчка за осигуряването на термопомпите за детските градини. 

Общината получава компенсации за скъпия ток, но за газта такива няма, а цената е нараснала три пъти в сравнение със същия период на миналата година, посочва още градоначалникът.  

Той е категоричен, че относно очакваните високи сметки през зимата ще се опитат да правят икономии, но до изключване на уличното осветление в тъмната част на денонощието няма да се стига. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" - на 29 ноември

Помните ли как приветствахме с възторженост новината, че купуваме медицински хеликоптери? Най-накрая. Ако не помните – така беше. Ако помните – не беше съвсем така. Защото едно е да искаш, друго е да можеш, а съвсем различно – да го направиш. Е, великата поръчка за закупуването им се сгромолясала и е прекратена, защото… парите не стигали...

публикувано на 29.11.22 в 15:01

Ще продължи почистването на нелегалните сметища в Странджа

Ще продължи почистването на нерегламентираните сметища образувани от големия мигрантски поток в Странджа планина. След като бяха събрани около 30 тона битови отпадъци от местността "Кална нива", сега предстои тяхното извозване, за да не плащат жителите на Малко Търново по-висока такса смет.  Над 30 тона отпадъци от мигранти бяха..

публикувано на 29.11.22 в 11:58

Общинският съвет в Бургас прие промени за движението с ел. тротинетки

С 37 гласа "за", 4-ма "въздържали се" и 1 "против" бяха одобрени промени в общинска наредба, с която се регламентира придвижването с електрически тротинетки.   Ще се извършва строг контрол на преминаващите през пешеходните зони, където карането е забранено. Бургаският общински съвет ще подеме инициатива за изменения на национално ниво на..

публикувано на 29.11.22 в 11:26

Ученик пострада в автобус на градския транспорт в Бургас

16-годишен ученик пострада в автобус на градския транспорт. Инцидентът е  станал тази сутрин по линия номер 11 в района на булевард „Демокрация“ след Трета поликлиника. Извикана е линейка и момчето е прегледано. На мястото има и полиция. Според пътници, свидетели на инцидента, в автобуса е било хлъзгаво заради дъжда, а пострадалият не се е държал...

публикувано на 29.11.22 в 09:55

Общинският съвет гласува средства за овладяване на свлачището към Сарафово

Общинският съвет гласува средства за овладяване на свлачището към Сарафово Общинският съвет реши да бъдат отпуснати средства за геоложко проучване, за да бъдат овладени свлачищните процеси до Сарафово. При посещението на регионалния министър Иван Шишков вчера стана ясно, че дейностите по активизираното свличане на земни маси между Солниците и..

публикувано на 29.11.22 в 09:25

ВиК ремонтите по част от "Шейново" продължават

Продължават ремонтно-възстановителни дейности по бургаската улица "Шейново". Там от ВиК подновиха водопроводната мрежа.  Колите няма да могат да преминават от ул. „Раковски“ до ул. „Васил Левски". Ремонтните дейности ще продължат до Коледа.  До 9.12.2022 г. остава затворен и участъка от ул. „Пробуда“ до ул. „Македония“.  Също така до 20 февруари..

публикувано на 29.11.22 в 08:40