Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рекордно нисък интерес към изборите отчетоха в Сливенска област

Рекордно ниска избирателна активност е регистрирана на изборите за 48 Народно събрание в Сливенска област – 28,69%. Според члена на РИК Минко Стефанов това е най-ниската активност от 32 години насам. На изборите за парламент в Сливенска област са гласували 48 598 избиратели от имащи право на глас 172 285. 

Ниската избирателна активност е нетипично явление за Сливенска област, каза Стефанов и посочи, че една от причините за слабия интерес към изборите е била липсата на провокативност от страна на партиите към избирателите.  

"И ако не бяха вътрешнопартийните съревнования кой ще има повече преференции, аз се притеснявам, че избирателната активност щеше да бъде още по-ниска". 

Снимка: Стоян Радев

Гласувалите с "Не подкрепям никого“ също са се увеличили на последния вот. 

"Не подкрепям“ са 1391. На процента от гласувалите това е много високо". 

В ромските квартали на областния център гласуването той определи като символично. От РИК обявиха, че секционните избирателни комисии са се справили много добре, а изборните книжа са предадени в ЦИК втори от всички комисии в страната, без забележки. 

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почти всички населени места в Созопол са снабдени с дърва

Почти напълно е задоволено населението в община Созопол с дърва за огрев. Това посочи по време на сесията на местния парламент кметът Тихомир Янакиев. „Има заявени 18 092 куб.м. дърва, от които са извозени 17 864 куб.м. като в почти всички населени места са задоволени нуждите от дърва. Има 300 куб.м., които колкото и да е парадоксално, още..

публикувано на 08.12.22 в 16:17

В новия енергиен офис в Бургас се приемат заявления за саниране

Енергиен офис отвори врати в Бургас.Той се намира в сградата на НХК и ще бъде отворен за граждани, които се интересуват от програмата за енергийна ефективност и алтернативните източници на енергия. Звеното  е изградено по европейски проект, обясни зам.- кметът по строителство инж. Чанка Коралска. Целта е да бъдат улеснени максимално гражданите,..

публикувано на 08.12.22 в 13:48

Ловци притеснени заради наплива на мигранти

Ловци засичат мигранти при почти всеки излет в гората , съобщават от ловни дружинки в Бургаско. Групите от нелегални чужденци частично влияят на отстрела на дивеча, а рискът от инциденти е значително повишен. „Мигранти има доста. Почти всяка седмица намират групи дружинките. И ние няколко пъти на пусии засичахме, между кучетата излизат..

публикувано на 08.12.22 в 10:50

Включват светлините на коледната украса в Болярово

Днес 8 декември от 17.00 часа ще бъдат включени светлините и на коледната украса на централния площад в Болярово. В празничната програма ще участват отново децата от ДГ „Здравец“, ученици от СУ „Д-р Петър Берон“, коледарска група и мъжката певческа група към НЧ „Възраждане-1912“. За най-малките ще има много игри и забавления с Дядо Коледа. Огромната..

обновено на 08.12.22 в 10:26
архив

Запалват коледните светлини в Айтос

Светлините на коледната елха в Айтос ще бъдат запалени днес 8 декември от 17.00 часа на площад "Свобода". Дядо Коледа и Снежанка ще пристигнат на специална визита в Айтос, за да зарадват децата и да се повеселят заедно. Малчугани, дошли на празника, ще запалят светлините на красивата Коледна елха в центъра. Ще има музика, танци и изненади, на..

публикувано на 08.12.22 в 09:46
Карагеоргиево (2012)

Отпускат 250 хил. лв. за ремонта на улици в селата Карагеоргиево и Мъглен

Улици в селата Карагеоргиево и Мъглен ще бъдат ремонтирани с допълнителни средства, отпуснати от общинския съвет. Общинските съветници приеха единодушно отпускането на 250 хил лева за реновирането им. Това стана ясно след актуализация на бюджета в общината, гласувана на последното заседание в Айтос.  Парите са спестени от ремонтите на улиците..

публикувано на 08.12.22 в 08:57

В Бургас откриват офис за въпросите на енергийната ефективност

Нов енергиен офис на Община Бургас ще бъде открит днес. Той се намира в сградата на Културен дом НХК - партера на сградата от страната на подземната улица. В него експерти ще дават разяснения какви са стъпките при въвеждане на мерки за енергийна ефективност в жилищните сгради, включително използване на енергия от ВЕИ, как да се кандидатства за..

публикувано на 08.12.22 в 08:35