Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас отличиха изявени личности по случай Деня на народните будители

| обновено на 01.11.22 в 11:57




Изявени личности с голям обществен принос получиха днес почетни грамоти на церемония в Областната управа в Бургас по случай Деня на народните будители. Сред отличените са представители на науката, общественици, ученици, дейци на културата, които поддържат духа ни буден и жив.

Грамоти за принос към развитието на бургаския културен живот, активна гражданска позиция и издигане авторитета на града получиха поетът Недялко Йорданов, драматургът Симеон Димитров, психологът Камелия Станева, пенсионираният  учител Весела Петрова, ученикът Лъчезар Томов, педагогът Мария Демиева, хорова школа „Милка Стоева“ и читалищата „Димитър Полянов 1862“ в Карнобат и „Ангел Величков 1902“ в созополското село Росен.


Тази година поетът Недялко Йорданов отбелязва и 60-годишен творчески юбилей в театъра, а по повод отличието той посочи:  

Аз съм по-скоро приспивател, защото последните 7-8 години помествам мои стихотворения във фейсбук и когато ги прочетат моите приятели те заспиват спокойно. Нека да почетем, разбира се, всички будители. Това е страхотно звание, но не е лошо не само да събуждаш, но и да умееш да успокояваш хората“

За принос в утвърждаването на хоровото изкуство и активна творческа дейност, продължила вече 75 години отличие получи и Светла Стоева – ръководител на хорова школа „Милка Стоева“


„В момента ние сме лицето, но преди нас са минали много хора – от създателя на първия пионерски хор през делото на г-жа Стоева, която превърна този малъкт пионерски хор в цяла детска хорова школа“, каза Светла Стоева.

Режисьор, драматург, поет, преводач и преподавател – Христо Димитров е от хората, които оставят светла диря в културния и обществения живот в Бургас. Това е причината той също да получи грамота днес.


„Това е акт на внимание към хората, които зареждат с духовност обществото, като се започне от малките деца в училище и по-големите или в сферата на изкуството. Това е много сериозна награда. Нашето общество се нуждае от отваряне на очите и пробуждане на тези хора към духовните ценности“


За изключителен принос и всеотдайност в културата и читалищната дейност почетна грамота получи читалище „Димитър Полянов-1862“ в Карнобат, което съвпадна със 160 години от учредяването на културната институция.

Много се радвам, че нашето читалище като представител на най-старите читалища в България и първото основано в Бургас преди 160 години получаваме тази чест. Тя е благодарение на труда на много хора, на множество самодейци", сподели Петър Куцаров от читалището.


Награди получиха също колективи и индивидуални изпълнители от Бургас и областта за достойното представяне на XII Национален събор на народното творчество в Копривщица 2022. 


„Точно тези хора - пример, вдъхновители, движат света, но и го удържат, от онези неща които са плашещи - липса на духовност, липса на ценности, липса на човеколюбие. Съвременните будители ги има, за наше щастие, за щастие на Бургас, България и света“, подчерта в словото си областният управител проф. Мария Нейкова.


Повече чуйте в звуковите файлове:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в движението по улица „Индустриална“ заради полагането на асфалт

Основният ремонт на ул. „Индустриална“ приключва, съобщават от Община Бургас. Започва финалното полагане на асфалтовото покритие на улицата, което ще се осъществява на етапи.  Първият от тях ще стартира на 28 и 29 септември, като ще обхване ул. „Индустриална“ в участъка от ул. „Спортна“ до ул. „Вая“, т.е. от стадион „Черноморец“ до затвора. През..

обновено на 27.09.24 в 12:04

Актуализираха общинската транспортна схема в Сливен

Общинският съвет в Сливен гласува актуализация на общинската транспортна схема.  Промяната се състои в редуциране на курсове в часовете с липса на пътникопоток .  Изменението в градската транспортна схема се изразява в промяна на маршрута на линия № 4 , от кв. „Колю Фичето“ до жп гара, през бул. „Хр. Ботев“. Линията ще се изпълнява от кв. „Колю..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

Села в общините Камено и Карнобат са без вода днес заради аварии

Села в общините Камено и Карнобат са без вода днес заради отстраняване на аварии, съобщават от ВиК Бургас. До 17 часа екипите ще са на терен в село Свобода, когато се очаква водата отново да потече от чешмите. Ремонтните дейности в Константиново  се очаква да продължат до 12:30 часа.  А в село Черни Връх те са плалнирани следобед от 13 до..

публикувано на 27.09.24 в 09:39

Служители в община Болярово преминаха обучение за организация на учрежденския архив

Началници на отдели в община Болярово, директори на социални заведения и представители на учебни и детски институции завършиха успешно курс за организация на учрежденския архив, съобщават от администрацията. Те получиха своите сертификати, а обучението бе организирано  по обновената Наредбата за реда на организирането, обработването и съхраняването..

публикувано на 27.09.24 в 08:20

Основен ремонт на улици и ВиК в Поморие започва до дни

Основният ремонт на улици и ВиК инфраструктура ще стартира в Поморие до дни , стана ясно на обществено обсъждане в морския град. Присъстваха кметът Иван Алексиев, инж. Ивайло Костов от фирмата-изпълнител на проекта, граждани и общински съветници. Прогнозната стойност на проекта е почти 4,2 млн. лева без ДДС . Определени са две фирми-изпълнители,..

публикувано на 26.09.24 в 21:14

Димчево отбелязва своя празник с народни борби и фолклорен концерт

Празничната програма в село Димчево започва на 28 септември от 10 часа  с народни борби, на които специален гост ще бъде легендата в този спорт Станка Златева. Вечерта, от 18:30 часа, започва празничният концерт с участието на Оркестър „Веселие“ със солисти Цветелина и Панайот Стойчеви, Станчо Николов – акордеон, и Петко Стоянов – гайда, ТГ „Иглика“ –..

публикувано на 26.09.24 в 15:04
Uметът на община Сливен Стефан Радев (вляво) по време на заседанието на общинския съвет.

Община Сливен ще осигури средства за обновяването на старческия дом

Община Сливен ще осигури дофинансиране за обновяване на старческия дом в града, съобщи кметът Стефан Радев, след като общинският съвет прие изменения в общинския бюджет. Предвижда се цялостна реконструкция на сградата. „По тези дейности имаме одобрен проект и подписано споразумение по Плана за възстановяване и устойчивост. Финансирането ще бъде 70%,..

публикувано на 26.09.24 в 14:21