Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Апостолова-Костова: Не ми стига времето за обещаните 30 минути на верандата, за кафе с моя съпруг

Снимка: kangoonova.bg




В Полша бургаските състезатели имаха изключителен успех по киокушин, на двете европейски първенства, които се проведоха в град Мисленице. Това каза в студиото на БНР Бургас световният шампион и инструктор по този спорт Гергана Апостолова-Костова:

„Киокушин Спирит“ като член на едноименната асоциация в България  участва и с още 6 състезатели от бургаския и варненския клуб. Мой възпитаник стана европейски шампион на ката при жените. Това е Зорница Костова, а това е първото ни голямо отличие при жените и се радвам, че шампион успява да направи шампион. 


В Япония следващата седмица предстои международно първенство, в което ще има състезатели и от СКК „Киокушин Спирит“, каза още Гергана Апостолова-Костова.  А тя е с огромно CV, малка част от него е:

  • Двукратна Световна Шампионка Карате Киокушин – ката
  • Трикратна Европейска Шампионка
  • Десеткратна Шампионка на Америка

От 30 години тренира Карате Киокушин. Гергана е бивш автомобилен състезател, първата българка участвала в 24 часовото състезание на  пистата на Формула 1 – “Нюрнбурнгринг” /Германия/. Първата българка, участничка във Формула 3000, а рекордът й още е недостижим.

Сред първите три жени в света, които стават пилот на “Мицубиши”. Заедно с майка си - легендарната българска шампионка по автомобилизъм Елена Апостолова (навигатор), са в първия български екип участвал  в рали “Монте Карло”.  Сега е главен инструктор по Карате Киокушин. 

Гергана Апостолова-Костова се занимава и с аеробен спорт - Kangoo Jumps.  

„Черпя енергия от тренировките, но е важен и моментът на почивка. Важен е духът. Край състезателите, които подготвяме и дългото CV се опитвам да съчетавам и двете. Трудно е. Канго джъмпс - това е аеробен спорт, който е достъпен и за хора,  с проблеми със ставите, коленете. Създаден е за рехабилитация на хора, които имат травми, но и да могат да спортуват. 80% се натоварват мускулите, а 20% ставите.  Няма ограничение във възрастта, нито в килограмите. 

За какво не ѝ стига времето?
„Не ми стига времето за обещаните 30 минути на верандата,  на кафе с моя съпруг.  В залата имаме време, на състезание имаме време, да тренираме също ми стига времето, но смятам да коригирам това, но след връщането ни от Япония. Следващата седмица ще има световно първенство там. 

За всяко едно състезание е нужен специален режим, защото сме и секунданти, и съдии, и треньори, трябва да обгрижваме и надъхваме състезателите."

Още от споделеното в студиото на петъчното предаване „Радио - айляк“, чуйте разговора на Свобода Атанасова с Гергана Апостолова-Костова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с 23 български дизайнерски продукта гостува в Бургас

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще бъде представена в Конферентната зала на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас на 8 май от 14.00 до 18.00 часа, съобщават от културната институция. Официалното откриване на изложбата и представянето на книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ ще се проведе в 16.00 часа. В изложбата ще..

публикувано на 27.04.24 в 16:55

Ретро кемпер на повече от половин век ще бъде показан на къмпинг фестивала в Бургас

Кемпер, произведен в Швейцария в една-единствена бройка през далечната 1969 година, ще бъде показан на фестивалното изложение в Бургас. Именно 70-те години на миналия век се смятат за началото на къмпингуването. Кемперът е с бензинов двигател, а осветлението му е с газени лампи. Оборудването му е изцяло запазено, включително с посудата в него, и ще може..

обновено на 27.04.24 в 08:18

Пол и Реми прославиха бургаските котки на престижен пясъчен фестивал в САЩ

Влюбените в Бургас артисти Пол и Реми гостуват в Тексас, Порт Аранзас, САЩ, където са част от мащабния „Санд Фест” за пясъчни скулптури и артисти от цял свят. Само за няколко дни, с въображение и много труд, големите планини от пясък се превърнаха в произведения на изкуството, които радват стотиците посетители. Десетки деца творят..

публикувано на 22.04.24 в 15:25

Фестивал за ЛЕГО роботика ще се проведе в Бургас

Ученици от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ демонстрираха своите проекти, с които ще участват във фестивал за Лего роботика. Той ще се проведе днес  в Бургаския свободен университет . Другият отбор ще бъде от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника. За събитието пристигат ученици от цялата страна с интерес в..

обновено на 20.04.24 в 07:53

Краеведът Соня Кехлибарева: На Великден старият Бургас ухаел на козунаци и печено агнешко

Краеведът Соня Кехлибарева представи лекция на тема „ Великденските празници и тяхното отбелязване в миналото в Бургас" в Етнографския музей.  Тя се организира във връзка с реализацията на образователна програма и осъществяването на амбицията музеят да бъде място, където хора, разполагащи с интригуваща информация, да представят своите изследвания в..

публикувано на 17.04.24 в 12:39

Забавна игра ще съпътства тази година цветното изложение „Флора“ в Бургас

Забавна игра ще съпътства тази година цветното изложение „Флора“ в Бургас. Флаери, свързани със събитието, се намират от днес в няколко културни обекта в града, както и в автобусите на градския транспорт, съобщават от Общината.  След като ги откриете и попълнете данните си в брошурите, може да ги пуснете в кутии, които ще бъдат поставени на централния..

публикувано на 16.04.24 в 15:47
Стара картичка от Великден. Лична колекция на Соня Кехлибарева

В Етнографския музей разказват как в Бургас са посрещали Великден

Публична лекция, посветена на  Великденските празници и тяхното отбелязване в морския град в миналото, ще поднесе  Етнографския музей в Бургас . Тя е насрочена за  днес  от 17:30 часа, в презентационната зала. Темата ще поднесе  Соня Кехлибарева, която е краевед, изследовател на историята на стария Бургас. Събитието се организира във връзка с..

обновено на 16.04.24 в 10:43