Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рубриката „Избирам България“ на БНР-Бургас – в годишните награди за туризъм

| обновено на 05.12.22 в 10:28

През изминалия летен сезон БНР-Бургас стартира нова рубрика, в подкрепа на нашият туризъм. Защото, макар той да има редица нерешени проблеми, има и прекрасни места, които да се видят и емоции, които да се изпитат. Рубриката ни „Избирам България“ е сред финалистите в годишния конкурс на Министерството на туризма.

В рубриката „Избирам България“, в продължение на месеци, ви срещахме с различни хора – българи и чужденци, които избират почивката им да е в България – по родното Черноморие, но и във вътрешността на страната. Редица интервюта с хора, които за първи път почиват на това място, но и с такива, които за поредна година избират едно и също курортно селище. Разказвахме истории на пътешественици, но и на хора, които просто обичат българското Черноморие.

Ако искате да ни подкрепите в надпреварата, можете да го направите на сайта https://www.tourismawards.bg/art-online-22/#bnrburgas  в категория Журналистически материал на тема туризъм в онлайн медия.

В категорията „Иновация“ номинация има и за Демонстрационният и експозиционен център Акве калиде. Той е пример как история и технологични иновации могат да се обединят за още по-пълноценно преживяване. Номинация има и за „Един ден в Средновековния град“ – Крепост Туида – Сливен. Програмата е нова и образователна, с времетраене около 4 часа, включваща различни дейности-обиколка, беседи, средновековна кухня, занаяти, военно дело, устройство на града и забавления.

Три града са включени в категорията „Туристическа дестинация“. Созопол, град на загадки и вампири - ако има едно емблематично място на българското Черноморие, на което далечното минало среща модерното настояще, вперило поглед към морската шир, то това е Созопол. Пирати, вампири и светци разкриват древните тайни на града. Бургас – Фестивална дестинация №1 - градът продължава да се утвърждава като водеща фестивална дестинация и през 2022 г. Началото на фестивалното лято бе с новия тридневен Stereo Festival. За втора година се проведе и Solar Fest. Дестинация Регион Сливен – кръстопът на традиции, култури и епохи. Съвременният Сливен обединява функциите на стопански и духовен център с тези на областен и общински административен център.

„Акве Калиде“ и крепостта Туида са сред номинираните и за „Туристическа атракция/обект. В категорията „Специализиран туризъм“, номинирано е „Морско приключение до остров Света Анастасия и Ченгене скеле – Бургас“. През 2021 г. община Бургас се сдоби и с втория си туристически кораб – „Бургус“ – чисто нов модерен еко-катамаран. Заедно с кораба „Анастасия“ те обслужват туристически маршрути в Бургаския залив – до остров Света Анастасия и КТК „Ченгене скеле“. Този начин за комбиниран маршрут в залива позволява туристите да получат един качествен и уникален продукт в рамките на своята ваканция. Номинираните общини от региона са Бургас, Поморие и Сливен.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли дюни фантоми край къмпинг "Каваци - Север"?

Собственици на имоти, които попадат в района на къмпинг "Каваци – Север" в непосредствена близост до плажната ивица, заведоха дела срещу МОСВ. Те оспорват процедурата от поредното, четвърто обследване на територията за наличието на пясъчни дюни. През последните две години 3 експертни комисии излязоха с 3 различни становища по казуса ...

публикувано на 03.10.23 в 16:17

След година "Лукойл" ще трябва да работи изцяло с неруски петрол

Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така “Лукойл Нефтохим Бургас“ ще работи с руски петрол до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се отмени изцяло. Дотогава поетапно рафинерията трябва да сменя произхода на нефта, с който работи. Това решиха депутатите окончателно на второ четене днес с промени в Закона за контрол по..

публикувано на 28.09.23 в 16:30

Отложиха делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас

Бургаският административен съд отложи делото, свързано с Наредбата за преместваемите обекти в Бургас. То е образувано по жалба на „Асоциацията на защита на дребния и средния бизнес“ и „Сдружение за зашита на малкия и средния бизнес“. Те са против промените, които предходният Общински съвет в Бургас гласува на сесията през май тази година...

публикувано на 28.09.23 в 15:16

Южното Черноморие - екзотична дестинация за испански и португалски туристи

Туристи от Испания и Португалия ще почиват през следващото лято на българското Черноморие. За тях страната ни се оказва интересна дестинация с топлото море, широките плажове и зелената природа, това съобщи Борис Момчилов, представител на един от най-големите туроператори за България:   „От години работим с испанския пазар, но..

обновено на 28.09.23 в 08:12

Временно е спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП

До началото на октомври ще бъде спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП. Временното ограничение е свързано с реализацията на проекта за миграция на бюджетните плащания към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Това включва и плащанията на публични вземания.  Гражданите и дружествата могат да продължат да..

публикувано на 27.09.23 в 15:44

Качеството на туристическия продукт е големият проблем на бранша

Летният сезон не беше лош, но имахме големи очаквания за него, каза Евелина Пулева , туристически експерт и заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара. По повод днешния Световен ден на туризма тя отчете големия проблем на бранша, а именно липсата на качествена услуга.  "Все още не са готови данните за летния сезон и не може..

публикувано на 27.09.23 в 11:52

Ямбол с награда в областта на туризма

Град Ямбол е удостоен с отличие за  "Прилагане на добри практики за устойчив растеж на туризма в общината" за 2023 година, съобщават от общината. Наградата бе дадена на официална церемония по случай Световния ден на туризма.  Сред причините за отличието са изграждането на 55-метров пилон с националното знаме на хълм Боровец, възстановяването на..

публикувано на 26.09.23 в 16:57