Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рубриката „Избирам България“ на БНР-Бургас – в годишните награди за туризъм

| обновено на 05.12.22 в 10:28

През изминалия летен сезон БНР-Бургас стартира нова рубрика, в подкрепа на нашият туризъм. Защото, макар той да има редица нерешени проблеми, има и прекрасни места, които да се видят и емоции, които да се изпитат. Рубриката ни „Избирам България“ е сред финалистите в годишния конкурс на Министерството на туризма.

В рубриката „Избирам България“, в продължение на месеци, ви срещахме с различни хора – българи и чужденци, които избират почивката им да е в България – по родното Черноморие, но и във вътрешността на страната. Редица интервюта с хора, които за първи път почиват на това място, но и с такива, които за поредна година избират едно и също курортно селище. Разказвахме истории на пътешественици, но и на хора, които просто обичат българското Черноморие.

Ако искате да ни подкрепите в надпреварата, можете да го направите на сайта https://www.tourismawards.bg/art-online-22/#bnrburgas  в категория Журналистически материал на тема туризъм в онлайн медия.

В категорията „Иновация“ номинация има и за Демонстрационният и експозиционен център Акве калиде. Той е пример как история и технологични иновации могат да се обединят за още по-пълноценно преживяване. Номинация има и за „Един ден в Средновековния град“ – Крепост Туида – Сливен. Програмата е нова и образователна, с времетраене около 4 часа, включваща различни дейности-обиколка, беседи, средновековна кухня, занаяти, военно дело, устройство на града и забавления.

Три града са включени в категорията „Туристическа дестинация“. Созопол, град на загадки и вампири - ако има едно емблематично място на българското Черноморие, на което далечното минало среща модерното настояще, вперило поглед към морската шир, то това е Созопол. Пирати, вампири и светци разкриват древните тайни на града. Бургас – Фестивална дестинация №1 - градът продължава да се утвърждава като водеща фестивална дестинация и през 2022 г. Началото на фестивалното лято бе с новия тридневен Stereo Festival. За втора година се проведе и Solar Fest. Дестинация Регион Сливен – кръстопът на традиции, култури и епохи. Съвременният Сливен обединява функциите на стопански и духовен център с тези на областен и общински административен център.

„Акве Калиде“ и крепостта Туида са сред номинираните и за „Туристическа атракция/обект. В категорията „Специализиран туризъм“, номинирано е „Морско приключение до остров Света Анастасия и Ченгене скеле – Бургас“. През 2021 г. община Бургас се сдоби и с втория си туристически кораб – „Бургус“ – чисто нов модерен еко-катамаран. Заедно с кораба „Анастасия“ те обслужват туристически маршрути в Бургаския залив – до остров Света Анастасия и КТК „Ченгене скеле“. Този начин за комбиниран маршрут в залива позволява туристите да получат един качествен и уникален продукт в рамките на своята ваканция. Номинираните общини от региона са Бургас, Поморие и Сливен.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации с награда

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи приз за успешно сътрудничество при реализиране на съвместни проекти и инициативи с фирми-членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), свързани с новите специалности по роботика и изкуствен интелект, които ще осигурят подготвени кадри за..

публикувано на 27.01.23 в 16:48

Кметът на Поморие Иван Алексиев получи подкрепата на туристическия бранша за казуса с Летище Бургас

Да се изиска от държавата договорът с концесионера на Летище Бургас и на база на този документ да се предприемат конкретни действия за преразглеждане на концесията. Това бе единодушно решено на срещата, която кметът на община Поморие Иван Алексиев инициира с професионалисти от най-големите регионални браншови организации в туристическия сектор. Срещата..

публикувано на 27.01.23 в 16:06

Дебати около разширяването на „синята зона“ в Бургас

Дебати в комисиите към Общинския съвет в Бургас предизвика предложението за разширяване на „синята зона“ в района на комплекс „Братя Миладинови“. Мярката се отнася за около 800 паркоместа в три района – паркинг до Строителния техникум; до сградата на Кадастъра и НОИ, както и около Музикалното училище. От Общината мотивират предложението си с..

публикувано на 27.01.23 в 12:22

Оттеглиха предложението за промяна на заплатите на съветниците в Бургас

Предложението на Мария Табакова за промяна на заплатите на общинските съветници в Бургас е оттеглено.   Мария Табакова: Съветниците да получават 25% от заплатата на председателя на Oбщинския съвет В края на миналата година общинските съветници в Бургас гласуваха възнаграждението на кмета да бъде 50 % от това на един министър в страната. С..

публикувано на 26.01.23 в 16:20

Приморско ще привлича сръбски туристи

Приморско се надява да привлече повече сръбски туристи това лято.  Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа бяха обсъдени по време на инфотур със сръбски журналисти и влогъри. Тонка Вълчева, екскурзовод и участник в срещата пояснява: "Някои от колегите предварително познаваха Южното Черноморие, познато още от социалистическите..

публикувано на 26.01.23 в 10:10
Приморско

Ще предпочетат ли сръбските туристи Приморско - днес във "Виа Понтика"

България може да бъде преоткрита от повече сръбски туристи като дестинация. На сръбския пазар е на път да пробие община Приморско. Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа обсъдиха по време на инфотур сръбски журналисти и влогъри с наши туроператори от морския град и представители на местната и централната власт. Във времето за..

публикувано на 26.01.23 в 10:10

Политически "полети" между летищата в Бургас и Равнец

Кметът на Поморие Иван Алексиев първи поиска процедура за преразглеждане на концесията на летището. Ако не се поставят двата аеропорта в Бургас и Варна в конкурентни условия, от ГЕРБ дори се заканват да поискат разваляне на концесията: ГЕРБ иска Равнец като гражданско и карго летище, ако "Фрапорт" не увеличи полетите до Бургас „Ако не..

публикувано на 24.01.23 в 16:33