Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възможно ли е държавен надзор на "Лукойл" да намали цената на бензина?

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Въвеждането на държавен надзор на "Лукойл Нефтохим" - Бургас ще защити националната сигурност при извънредни обстоятелства. Това коментира бургаският депутат Димитър Найденов. Законопроектът беше гласуван на първо четене в комисията по икономика в парламента. Предвижда се той да засегне различни компании, в случай на необходимост.

„Възможността да бъде поставена компанията „Лукойл“ под оперативен контрол на държавата ще помогне да се избегне възможността за затваряне на рафинерията, запазване на работните места и постигане на по-добри цени на крайния потребител. Възможно е падане на цените с до 1 лв. на бензиностанциите ако рафинерията работи под оперативен контрол на държавата. Това вече направиха Германия и Италия, така че това е една логична стъпка“, допълни депутатът.

Законопроектът бе приет с уговорката за промени в рамките на две седмици до второто гласуване в комисията. Найденов поясни, че до този момент в българското законодателство няма подобна правна рамка, за поемане на контрол на държавата на компании, които оперират на територията на страната. „В момента по схемата, по която работи „Лукойл“, вече толкова години не плаща в пълния обем данъците си в България, посредством използване на една междинна фирма, която е базирана в Швейцария. Тази фирма купува сорт суров петрол, който на международните пазари е много евтин, дава го на рафинерията на „Лукойл“ в Бургас да го преработи на ишлеме, след което швейцарската фирма е тази, която продава горивата на българския пазар. Цената на международния пазар на горивата пада, но на бензиностанциите в България е една и съща. Това е защото швейцарската фирма обира тези печалби – в порядъка на 200 – 250 милиона месечно. Поемането на оперативен контрол означава тази надценка да не се изнася в Русия, а да се вкара в цените на горивата, което може да доведе до падане на цената с до 1 лв. към днешна дата“, поясни Найденов.

Според него не е нужно в момента да се търси национализация на „Лукойл“, а по-скоро държавата трябва да се опита да си събере дължимите данъци от предприятието.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаската гимназия по компютърно програмиране и иновации с награда

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи приз за успешно сътрудничество при реализиране на съвместни проекти и инициативи с фирми-членове на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), свързани с новите специалности по роботика и изкуствен интелект, които ще осигурят подготвени кадри за..

публикувано на 27.01.23 в 16:48

Кметът на Поморие Иван Алексиев получи подкрепата на туристическия бранша за казуса с Летище Бургас

Да се изиска от държавата договорът с концесионера на Летище Бургас и на база на този документ да се предприемат конкретни действия за преразглеждане на концесията. Това бе единодушно решено на срещата, която кметът на община Поморие Иван Алексиев инициира с професионалисти от най-големите регионални браншови организации в туристическия сектор. Срещата..

публикувано на 27.01.23 в 16:06

Дебати около разширяването на „синята зона“ в Бургас

Дебати в комисиите към Общинския съвет в Бургас предизвика предложението за разширяване на „синята зона“ в района на комплекс „Братя Миладинови“. Мярката се отнася за около 800 паркоместа в три района – паркинг до Строителния техникум; до сградата на Кадастъра и НОИ, както и около Музикалното училище. От Общината мотивират предложението си с..

публикувано на 27.01.23 в 12:22

Оттеглиха предложението за промяна на заплатите на съветниците в Бургас

Предложението на Мария Табакова за промяна на заплатите на общинските съветници в Бургас е оттеглено.   Мария Табакова: Съветниците да получават 25% от заплатата на председателя на Oбщинския съвет В края на миналата година общинските съветници в Бургас гласуваха възнаграждението на кмета да бъде 50 % от това на един министър в страната. С..

публикувано на 26.01.23 в 16:20

Приморско ще привлича сръбски туристи

Приморско се надява да привлече повече сръбски туристи това лято.  Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа бяха обсъдени по време на инфотур със сръбски журналисти и влогъри. Тонка Вълчева, екскурзовод и участник в срещата пояснява: "Някои от колегите предварително познаваха Южното Черноморие, познато още от социалистическите..

публикувано на 26.01.23 в 10:10
Приморско

Ще предпочетат ли сръбските туристи Приморско - днес във "Виа Понтика"

България може да бъде преоткрита от повече сръбски туристи като дестинация. На сръбския пазар е на път да пробие община Приморско. Възможностите за туризъм по Южното Черноморие и Странджа обсъдиха по време на инфотур сръбски журналисти и влогъри с наши туроператори от морския град и представители на местната и централната власт. Във времето за..

публикувано на 26.01.23 в 10:10

Политически "полети" между летищата в Бургас и Равнец

Кметът на Поморие Иван Алексиев първи поиска процедура за преразглеждане на концесията на летището. Ако не се поставят двата аеропорта в Бургас и Варна в конкурентни условия, от ГЕРБ дори се заканват да поискат разваляне на концесията: ГЕРБ иска Равнец като гражданско и карго летище, ако "Фрапорт" не увеличи полетите до Бургас „Ако не..

публикувано на 24.01.23 в 16:33