Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турхут Исмаил - мюсюлманинът, който строи, укрепва и реставрира църкви (видео)

Има хора дошли на този свят с мисия. Те осветяват пътя ни, осмислят дните ни и правят живота по-добър. Какво може да те накара да отдадеш цялата си енергия в строителството и възстановяването на храмове? Какво си открил в тях, за да тръгне в такава изцеляваща посока живота ти? 

Турхут Исмаил е етнически мюсюлманин, който строи, укрепва и реставрира църкви. Турхут Исмаил беше номиниран в кампанията на БНР за Будител на 2022г. Мечтата му е да съгради храм върху мост. Дори вече има готов проект. Докато сбъдне мечтата си, обаче, работи по възстановяването на възрожденските църкви в котленския Балкан. Видях силата на храма, казва Турхут Исмаил.

„В храма, човекът има страх от Бога, по-морален става. Без храм държава няма. Хора са ме питали: „Добре де, вашите мюсюлмани не те ли упрекват, че ги възстановяваш?“. Не, вярващият човек уважава другия вярващ. По-скоро уважение може да няма между атеиста и вярващия“.


И така вече 11 години Турхут Исмаил, който е строителен предприемач, работи по възстановяването на стари християнски храмове в малките села в Странджа и котленския Балкан. Участвал е в реставрирането на 14 православни, както и на една католическа църква. Бог е един, казва Турхут и повтаря максимата, която го води. А тя е не е важно на кого се кланяш, а какви дела вършиш. 

"Реставрацията, консервация и възстановяването на църква е по-сложната част. Тук не трябва да се допусне да рухне този храм. А и ако църквата е строена от Кольо Фичето или Уста Генчо, като влезе мирянина трябва да си помисли, че току що Кольо Фичето е излязъл."

Близо 200-годишна възрожденска църква в котленското село Катунище укрепва и възстановява строителният предприемач Турхут Исмаил от карнобатското село Искра. Това е 15-ият храм, който той спасява от разрушаване. Вече 11 години благодетелят работи по реставрацията и съграждането на малки църкви в Странджа и котленския Балкан.

30 хиляди лева е осигурила Сливенската митрополия за укрепването на малката църква „Света Троица“ в села Катунище. Храмът е построен през 1830 година и е в много тежко състояние. С аварийния ремонт се захваща Турхут Исмаил:

„Сега, преди зимата, просто правим аварийно укрепване да не се случва голямата беда. Пък живот и здраве вече напролет ще продължим със същинската реставрация“

И докато подрежда задачите си, а сред тях и реставрирането и изографисването на две църкви в Лозарево и Сунгурларе Турхут вече работи по своя проект наречен мечта. Я тя е да остави на хората в село Венец храм. Той ще носи името на „Свети Трифон“, който е много почитан в този лозарски район 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на трудовите злополуки в България, в Бургас няма нито един сериозен инцидент

Сериозен ръст на трудовия травматизъм в България през 2023 година отчете Главна инспекция по труда по време на работна среща в морския град, посветена на кампанията под надслов „Прибери се у дома след работа, там някой те очаква“. „За миналата година пряко свързаните с работния процес трудови злополуки са 440“, посочи изпълнителният директор на ГИТ..

публикувано на 28.03.24 в 17:46

Община Болярово очаква да започне работа по два ВиК проекта с пари от ПВУ

Всеки момент община Болярово очаква да подпише два договора за проекти финансирани по Плана за възстановяване и развитие. Предстои ремонт на училището и откриване на фитнес залата. Всички проблемни участъци по третокласната пътна мрежа са ремонтирани, кметът настоява това да стане с всички пътища, които водят към границата. Проблем с..

публикувано на 28.03.24 в 16:31

Ще плати ли "Лукойл" преработката на нефтените утайници за своя сметка?

Казусът с отстраняването на нефтените утайници край Бургас отново излиза на дневен ред. Предстои да се проведе на 1 и 2 април обществено обсъждане на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда в общините Камено и Бургас. Това е второ преработване на документа, след като са констатирани пропуски в първия му вариант през август миналата..

публикувано на 28.03.24 в 15:24

Добро дело: Първокласници от Бургас намериха 250 лева, вече са при собственика си

Двама първокласници от Бургас намериха чантичка с 250 лева в двора на училището си "Петко Росен" и я предадоха на ръководството на учебното заведение. Учителите издирили собственика, който се оказал ученик от 7 клас и му я върнали. Новината съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. Ето какво написа той: "Добрите дела трябва да..

обновено на 28.03.24 в 15:01

ВиК ремонт затваря от 18 часа кръстовище по ул. „Индустриална“ в Бургас

Заради изграждането на промишлен водопровод на улица „Индустриална“, от 18.00 часа днес до 04:00 часа на 29 март се въвежда временна организация на движението. Затваря се за превозни средства кръстовището, образувано от  „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между автоцентъра и „Ламина“.

публикувано на 28.03.24 в 12:35

Водата ще бъде спряна в част от "Изгрев" и "Зорница" в Бургас

Водата ще бъде спряна днес  от 08:30ч до 16:00ч във високите зони на комплексите "Изгрев" и "Зорница".  Това съобщават от ВиК - Бургас.  Причината е извършването на строително -монтажни дейности. 

публикувано на 28.03.24 в 08:15

Дни на отворените врати във войскови район "Кабиле"

По повод 20 годишнината от членството на България в НАТО Дни на отворените врати организират 20-ти самоходен артилерийски дивизион и 42 механизиран батальон.  Днес и утре от 10  до 16:30 ч. двете формирования ще направят демонстративни центрове с основните образци въоръжение и техника  във войсковия район  Кабиле край Ямбол.  Посетителите ще могат..

публикувано на 28.03.24 в 07:46