Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СНЦ „Приятели на морето - Бургас“: Потопен самолет ще се превърне във водолазна атракция край Бургас

| обновено на 28.12.22 в 15:35
8
Снимка: Красимир Мартинов

Интересна година изпраща бургаското сдружение „Приятели на морето“, които закриха сезона с предколедно гмуркане край бургаския мостик на 24 декември. На 2 януари предстои да открият новия сезон догодина.

За 2023 година са си поставили нови амбициозни цели,  с два проекта, по инициатива на двама от членовете на сдружението. Единият е свързан с потапянето на самолет край остров „Света Анастасия“, който да се превърне в атракция за родни и чужди водолази, обясни председателят на сдружението Стоян Димитров:



„Годината беше изпълнена с много събития. Някои от тях ги правим традиционно, други бяха за първи път.

Имахме акции по почистване на морското дъно на няколко места. Една част от почистванията бяха свързани с договор с Община Бургас – мостика в Бургас, Сарафово, Ченгене скеле, Морска гара Бургас. Трябваше да направим през четирите сезона 4 бр. Почистване с минимум петима водолази.

Направихме и почистване на пристанище – Несебър. Там в продължение на 2 дни успяхме да извадим от водата 8 тона отпадъци.


 

Нещо ново, което ни се случи тази година е, че се включихме в инициативата за подпомагане на украинските бежанци, с ресурси от касата на СНЦ „Приятели на морето – Бургас“ и с дарения от членове на сдружението. Предоставихме ученически пособия за децата в Сарафово, храна за бежанците, които бяха в Китен, също и за кризисния център, който беше разположен на Морската гара. Купихме и дарихме санитарни и медицински материали. Всичко на стойност 3000 лева.

За следващата година ни предстоят два много сериозни проекта в сдружението, които ще доведат до качествена промяна на гмуркане за България. Инициативите са на двама от членовете на сдружението.

Първият проект е за информационни табели и създаване на дигитална карта за всички спотове за гуркане по Южното Черноморие.

Вторият ни проект е доста мащабен. Имаме разрешението и сме  направили първоначалните стъпки да се извърши потапянето на един самолет Ту 134 в близост до остров „Света Анастасия“. Той ще даде началото на създаването на един подводен парк, който да стане привлекателно място за гмуркане на всички водолази както от България така и от други държави.

Такива обекти има на 6 места по света“, каза още Стоян Димитров.


Николай Желев е член на Управителния съвет на „Приятели на морето“, работи в сферата на авиацията. Затова не е случайно, че вече е обследван целият район по Южното Черноморие. Най-подходящото място е районът на изток от остров „Света Анастасия“ за потапяне на самолет, който да се превърне в бургаска водолазна атракция,. Още за избора на място, разказва Никола Желев:



„Ние сме обичаме града, а Общината винаги ни подкрепя и ни е подпомагала в нашата дейност, решихме че трябва да създадем водолазна точка в бургаския залив, защото такава няма към момента за хората, които обичат подводното дело. Имахме шанса да получим един самолет Ту 134, който в момента се намира в Разград. Излязъл е от експлоатация, имаме тази машина и ще се възползваме да създадем уникалната за Бургас първа водолазна точка. 
Изборът на място, където да потопим самолета е доста деликатен момент, защото гледахме мястото да има потенциал за развитие, както и да е с необходимата дълбочина. Мястото е на изток от острова, защото районът е активно равит от Общината през последните 10 години и е предпочитана дестинация за доста туристи. В по-общ парк искаме да създадем водолазен парк в местността, което ще доведе доста чуждестранни и местни туристи, като първи ще бъдат нашите съседи, така както и ние посетихме техни обекти.  Нужно е време за да бъдат реализирани тези проекти“, сподели още Николай Желев.
Николай Желев

С проекта за изготвяне на дигитална карта и поставяне на информационни табели за всички слотове за гмуркане искаме да сложим Бургас на световната карта с местата именно за гмуркане, каза инициаторът д-р Стефан Миринчев, който е и член на сдружението „Приятели на морето“.


„Идеята е да картографираме всички места, да го обозначим, да създадем дигитална карта. Това да стане общодостъпно, да бъде много лесно за посещение, както и въобще този тип туризъм да се развие. 

Все пак с това ние не само развиваме нашата дейност, но и бихме могли да помогнем на туризма в България. Засега този проект обхваща само Южното Черноморие, т.е. от Резово до Несебър. 
Надяваме се да бъде поета щафетата и от други клубове на север - варненските колеги, както и останалите от страната. Предстои да бъде развиван този проект. Има обем от дейности, които най-вероятно ще претърпят промяна. Основите се надявам да бъдат положени още през сезон 2023-та. Като цялостно изпълнение проектът е свързан с работа, с ангажименти, с финансово натоварване не само от страна на клуба. Разчитаме че този анонс, който отправяме и като информация, и като детайли да събуди интереса на обществеността към Областната администрация, към общинската администрация, финансови средства са също винаги добре дошли.  Като време на изпълнение ще са нужни около 2 години“, посочи Стефан Миринчев.

Снимки: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Сливен

Работилници по стъклопис и грънчарство очакват децата в Сливен на 1 юни

Множество работилници по стъклопис, грънчарство, плъстене, правене на сапуни и други очакват децата на Сливен в центъра на града по случай Деня на детето 1 юни. На централния площад „Хаджи Димитър“ ги очакват и безплатни надуваеми съоръжения. Началото на детските забавления ще бъде дадено в 12.00 часа по обяд.  За по-големите организаторите са..

публикувано на 01.06.24 в 08:49
Снимката е илюстративна.

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас

Бягане с благотворителна цел ще се проведе днес в Бургас. Организаторите са 5KM RUN. Стартът и финалът ще са до Пантеона в Морската градина.  Зам.-директорът на УМБАЛ - Бургас д-р Светослав Тодоров също ще се включи в инициатива "Инициативата е тяхна, всяка година я правят. Тази година са се спрели на нашата болница и на нашите детски отделения...

публикувано на 01.06.24 в 08:41
Снимка: Архив

Богата програма за Деня на детето в Бургас

На първи юни община Бургас организира на няколко места в града празнични прояви по повод Деня на детето. Първата започва в 9.00 и ще продължи до 20.00 часа.В Авиомузея ще се проведат арт работилнички за рисуване и хартиени самолети.  От 10.00 часа в пространството на читалище  "Асен Златаров 1940" стартира инициативата "Заплетени чудеса", тя..

публикувано на 01.06.24 в 08:29
Община Болярово

Детският фолклорен събор "Върбова свирка свири" ще се проведе днес в Болярово

24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" ще се проведе  днес  в крайграничната община Болярово. За участие са записани близо 500 деца от цялата страна, гост на събора ще е и вицепрезидентът Илияна Йотова. В рамките на събора е и конкурсът "С песните на Елена Граматикова", а целта на неговите организатори е да..

публикувано на 01.06.24 в 07:50

В Сливен започна фестивал за децата от квартал "Надежда"

Доброволци от 5 държави – Франция, Великобритания, Германия, Румъния и България, организират двудневен фестивал за децата от квартал „Надежда“ в Сливен по случай 1 юни Деня на детето. Учители, университетски преподаватели, студенти и ученици забавляват децата с игри, спорт, музика, представления и танци.  В шатрите, разположени в градинката до жп..

публикувано на 31.05.24 в 17:21

В Бургас посрещат тържествено новия сливенски митрополит Арсений

Новият сливенски митрополит Арсений ще бъде посрещнат с тържествена церемония в неделя, 2 юни в Бургас. Той ще отслужи литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“. Посещението на владиката ще започне с шествие от арката на св. Николай Чудотворец към площад „Св. св. Кирил и Методий“ в 16.45 мин. Официалната церемония по посрещането му ще е пред..

публикувано на 31.05.24 в 16:15

Транспортната свързаност и Паневропейския транспортен коридор 8 - акцент на международен форум в Бургас

Свързаност на нациите е мотото на международния форум, организиран от Фондация "Конрад Аденауер", който се провежда за втора поредна година в Конгресния център на Бургас. Тази година акцентът е върху транспортната свързаност и изграждането на Паневропейския транспортен коридор 8, който трябва да осъществи връзката на Балканите с европейския пазар...

публикувано на 31.05.24 в 14:56