Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Манев, СЕК: Обмисляме нов референдум ако нефтопроводът Александруполис-Бургас е по море (ОБНОВЕНА)

| обновено на 09.01.23 в 16:24



Преди 6 месеца се заговори отново за петролопровода Бургас-Александруполис. Така коментира за БНР Бургас почетният председател на партия Средна европейска класа  Георги Манев, новата идея на служебното правителство, макар и само с проучвателна цел.  Той припомни, че през 2008 година, хората чрез референдум се обявиха против изграждането на нефтопровода. В момента се обсъжда от Изпълнителния комитет на партията дали отново да не се направи референдум в Бургас, ако се използва трасе по море, посочи той:

„Ако проектът е да мине тръба от Александруполис до Бургас, принципно няма никакъв проблем, защото сухопътните връзки не са толкова рискови. Мисля че ще се предложи буй, както беше стария начин. Поне такава е моята информация, която е предварителна,  колкото и да е оскъдна. 
Черно море е едно затворено море. Потокът на разливите е от Румъния, към Бургас и надолу към Турция, ако нещо се случи. 

И още едно нещо, войната в Украйна, колко мини, колко е рискована ситуацията, за да може да си позволим това трасе да мине по Черно море. 

Всичките тези мотиви, които посочих са достатъчни за да може да предложим нов референдум и ще бъдем докрай - да запазим Черноморието чисто.

Тази тема не е спирала да бъде коментирана от хората.  А към момента няма информация какъв ще бъде този нефт, който ще идва при нас. 

Ние от СЕК няма как да позволим да се случи някакъв инцидент, с някакъв разлив, защото  поминъкът не само по морето, но и в България е туризмът.

Най-вероятно ще се изхарчат отново едни пари за проучвателна дейност. Ще бъдем отново против и ще направим отново референдума в Бургас. Причината е, че няма никакви екологични гаранции. 

Предвижда се капацитетът на предложения нефтопровод да осигурява като минимум пълна замяна на вноса на руски суров нефт в България по море от алтернативни източници, посочват от правителствената пресслужба. Няма да допуснем това, дори и да са само намерения, е категоричен Георги Манев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас представи на международен форум пилотния си проект за гражданска енергийна общност

Три общини представиха на международен форум своите пилотни проекти за първите граждански енергийни общности. Сред тях е и Бургас, като Общината още в началото на юни обясни пред граждани и фирми, че ще инвестира в изграждането на фотоволтаична централа, която ще бъде поставена върху покрива на плувния басейн "Арена ОЗК". Инициативата за..

публикувано на 20.06.24 в 14:26

Лозенец очаква повече туристи това лято

В края на месеца се очакват повече туристи в Лозенец, сега основно селото се пълни през уикендите. Очакванията са за добър сезон, а цените остават непроменени, каза кметът Женя Гандиева.  На есен започва основен ремонт на сградата на кметството. Културната програма и плажовете са нещо, с което Лозенец привлича хората. "Акага" откриват..

публикувано на 20.06.24 в 11:52

Общинските дружества в Бургас са завършили 2023 г. на печалба

Почти всички общински предприятия в Бургас са завършили 2023 година на печалба. Това става ясно от внесения отчет на дружествата в местния парламент. Изключение има само при бъдещата детска болница „Света Анастасия“. Причината е, че лечебното заведение все още не е построено и не извършва дейност. Най-голяма печалба регистрира Комплексният..

публикувано на 20.06.24 в 08:50

Фестивалът "Биле фест" ще е три дни на остров "Света Анастасия"

Тридневен „Биле Фест“ ще се проведе на остров „Света Анастасия“ тази седмицата. Началото му е в събота /22 юни/ и ще продължи до 24 юни – Еньовден.   Традицията и фолклора ще са в основата на събитията във вълшебния фестивал на билките. Ще има и базар и миди на тенекия, разказа управителят на туристическия комплекс Павлин Димитров:..

публикувано на 20.06.24 в 08:40

„Бургасбус“ завърши 2023 г. на печалба

Общинският превозвач „Бургасбус“ иска да кандидатства с проект за изграждане на нова мощност за производство на електрическа енергия от слънчева и за съоръжения за съхраняването й. Докладната записка е внесена за разглеждане в Общинския съвет. Финансирането е в размер на 633 000 лева без ДДС. Първоначално цялата сума трябва да бъде осигурена от..

публикувано на 19.06.24 в 15:45
Архив

Изплатиха 9,2 млн лева на хотелиери, настанили украинци

Над 9,2 млн лева са изплатени на хотелиери, предоставили нощувки по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила у нас, съобщиха от Министерството на туризма. Дължимите суми са за месеците ноември и декември 2023 г., както и за януари и февруари 2024 г. Средствата са изплатени по 472 одобрени..

публикувано на 19.06.24 в 08:42

М. Търново дава 20 дка общинска земя за разширението на пътя и ГКПП

Малко Търново ще предостави 20 декара общинска земя във връзка с анонсираното ремонтиране и разширяване на пътя Бургас-Малко Търново и граничния контролно-пропускателен пункт към Турция. Това обяви във фейсбук профила си кметът Илиян Янчев след проведена днес работна среща, инициирана от областния управител Мария Нейкова. Започва процедура по..

публикувано на 18.06.24 в 15:17