Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

РЗИ: Няма нарушения при случая с Яница, която колабира пред бургаска болница

Снимка: БГНЕС

Няма нарушения и пропуски, извършени от лекарите по случая с 13-годишната Яница, която след 3 прегледа колабира пред частна болница в Бургас. Това са установили при проверка от Регионалната здравна инспекция. 

Детето е имало остър гастрит, а причината да загуби съзнание е обезводняване на организма. 

Близки на Яница обвиниха лекарите в неглижиране на влошеното състояние на детето, което е обиколило 3 болници, а те са му отказали прием. Директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров обяснява:

"Става въпрос за предизвикан от тези пациенти скандал. Час по-рано са били в същата болница, в УМБЛ Бургас, не са пожелали да изчакат 5 минути и са тръгнали с много грозен скандал и с много сериозни обиди към колегите. Начинът, по който се подхожда, предполага тази презумпция за измама. Те са представили на медиите ситуацията по доста изкривен начин. Тяхното желание е било публичен линч."

Проверката по случая продължава, информира д-р Паздеров.

"Ще искам да разбера защо те са ругаели по този начин лекарите, при условие, че не са съдействали по никакъв начин и са закъснели с един час с приема по тяхна вина, а не по вина на лекарит".

Детето и неговата майка вече са изписани от болницата. 

"Изписани са преждевремено, понеже майката след направените забележки, е продължила да пуши в болничната стая и в тоалетната."


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диетолог: Емоционалното хранене води до затлъстяване

Между емоциите и затлъстяването има пряка връзка. В това е категорична д иетологът д-р Евелина Иванова. В програмата, която тя изготвя 80% е храненето, 20% движението, но тя поставя и трети елемент – емоции. Има дори термин емоционално хранене, което според нея води до затлъстяване. „Тоест, когато храненето е единственото..

обновено на 24.03.23 в 14:09

Намаляват болните от туберкулоза в Бургаска област

9 са новооткритите туберкулозно болни в Бургаска област от януари до сега . В сравнение с предишни години случаите намаляват. Данните изнесе управителят на белодробната болница в града д-р Евелина Трошанова по повод Световния ден за борба със заболяването, който отбелязваме днес „Те са представлявали епидемиологичен риск за..

публикувано на 24.03.23 в 13:28

Д-р Дарина Давидова: "Има лечение за неволното изпускане на урина"

Това състояние е неудобна тема за много жени. Според д-р Дарина Давидова, акушер-гинеколог в клиниката New Life в Бургас, жените са склонни да премълчават този проблем и да го неглижират. Тя пояснява: "Състоянието се случва в резултат на загуба на колаген и съединителна тъкан в областта на вагиналните стени.  Не само възрастни жени може да страдат..

публикувано на 22.03.23 в 15:28
снимката е илюстративна

Лекарският съюз ще подпомогне 10 млади лекари в Бургас

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Бургас ще подпомогне 10 млади лекари до края на тази година, съобщават от Община Бургас. Условието е да са завършили медицина, но да нямат придобита специалност. Помощта ще е еднократна и може да бъде използвана единствено за подпомагане участието на млади специализанти в обучителен курс по конкретната..

публикувано на 22.03.23 в 12:01
Управителят на Медицинския център Стела Жекова и кметът на Община „Тунджа“ Георги Георгиев

Безплатни процедури с барокамера в община „Тунджа“

В община Тунджа стартира кампания за безплатно ползване на процедури с барокамера от социално слаби граждани, информират от администрацията. От тях могат да се възползват както болни от диабет за по-бързо заздравяване на рани, така и деца с разстройства в аутистичния спектър. Процедурите ще се извършват в Медицински център „Топ медик“ и са..

публикувано на 22.03.23 в 09:36

Неврохирурзи в Бургас ще преглеждат безплатно пациенти с болки в кръста и гръбнака

Неврохирурзи от УМБАЛ Бургас ще преглеждат безплатно пациенти с болки в кръста и гръбнака. Често тези пациенти се лутат между различни специалисти, докато получат точна диагноза. Целта на профилактичните прегледи е да се потвърди или изключи заболяване, свързано с увреждане на гръбначния стълб. Прегледите ще се провеждат с предварително записване на..

публикувано на 22.03.23 в 08:14
Снимката е илюстративна

Мръсният въздух причинява редица болести, алармират експерти

Установено е сериозно замърсяване и влошаване на качеството на околната среда там, където хората използват твърди горива, заяви  Ивайло Попов от организацията „За Земята“ . Според лекари замърсяването на въздуха е втората водеща причина за смърт от неинфекциозни болести. Това посочва  д-р Светослав Тодоров,  заместник-директор на УМБАЛ Бургас и..

публикувано на 21.03.23 в 13:21