Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

РЗИ: Няма нарушения при случая с Яница, която колабира пред бургаска болница

Снимка: БГНЕС

Няма нарушения и пропуски, извършени от лекарите по случая с 13-годишната Яница, която след 3 прегледа колабира пред частна болница в Бургас. Това са установили при проверка от Регионалната здравна инспекция. 

Детето е имало остър гастрит, а причината да загуби съзнание е обезводняване на организма. 

Близки на Яница обвиниха лекарите в неглижиране на влошеното състояние на детето, което е обиколило 3 болници, а те са му отказали прием. Директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров обяснява:

"Става въпрос за предизвикан от тези пациенти скандал. Час по-рано са били в същата болница, в УМБЛ Бургас, не са пожелали да изчакат 5 минути и са тръгнали с много грозен скандал и с много сериозни обиди към колегите. Начинът, по който се подхожда, предполага тази презумпция за измама. Те са представили на медиите ситуацията по доста изкривен начин. Тяхното желание е било публичен линч."

Проверката по случая продължава, информира д-р Паздеров.

"Ще искам да разбера защо те са ругаели по този начин лекарите, при условие, че не са съдействали по никакъв начин и са закъснели с един час с приема по тяхна вина, а не по вина на лекарит".

Детето и неговата майка вече са изписани от болницата. 

"Изписани са преждевремено, понеже майката след направените забележки, е продължила да пуши в болничната стая и в тоалетната."


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания по кръводаряване ще се проведе на Никулден в Бургас

Кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване ще се проведе на Никулден в Бургас,  съобщават от Общината.  Инициативата се организира съвместно с УМБАЛ и Отделението по трансфузионна хематология. Нейната цел е насърчаване на кръводаряването, повишаване на ангажираността на обществото и привлече на нови кръводарители предвид непрекъснато..

публикувано на 04.12.23 в 10:45

Скрининг на риска от туберкулоза започва от днес в Белодробната болница в Бургас

Седмицата на отворените врати  за скрининг на риска от туберкулоза започва от днес  в Белодробната болница в Бургас. Консултациите и прегледите ще се извършват до 8 декември включително.  През всички работни дни от седмицата във времето от 08.30 ч. до 12.30 ч. в Консултативно диагностичен блок - Кабинет за Контрол на Туберкулозата,  ще се..

публикувано на 04.12.23 в 08:25

Водещи анестезиолози обменят опит в национален семинар в бургаска болница

Днес и утре университетска болница "Дева Мария" в Бургас е домакин на Национален семинар за анестезиолози „Сонография за анестезиология, интензивно лечение и спешни състояния“. Участват изявени специалисти от САЩ, Германия и Великобритания и водещи анестезиолози и млади лекари от цялата страна. Целта е да се обмени опит и добри практики при употребата..

публикувано на 02.12.23 в 10:15

Лекции и консултации за болестта на Бехтерев е Регионалната библиотека

Информационен ден и безплатни лекарски консултации за симптомите и лечението болестта на Бехтерев се провеждат в Библиотеката. Те се организират от Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев, със съдействието на Община Бургас. От 10.00 до 12.00 часа са предвидени образователни лекции с ревматолог, психолог и ортопед. Входът е свободен и не..

публикувано на 02.12.23 в 09:30

Д-р Маджуров: Мораториумът за разкриване на нови болници няма да реши проблемите

 Всичко поскъпна, най-вече се вдигат  разходите по отношение на труда, защото нашата професия е призната в целия свят и това ни принуждава заплатите да са близки до европейските, каза д-р Александър Маджуров, собственик и управител на една от частните болници в Бургас. Той коментира парите за здраве за следващата година в бюджета. Ако средствата не са..

обновено на 01.12.23 в 18:39

Бургас ще отбележи Световния ден за борба със СПИН

Бургас се включва в събитията по повод Световния ден за борба със СПИН. В инициативата на Министерството на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция се включват Сдружение „Младите лекари“ и университет „Професор д-р Асен Златаров“.  Бързо и анонимно тестване за ХИВ и Хепатит С ще има от 10 до 15.30 часа в фоайето на медицинския корпус на..

публикувано на 01.12.23 в 08:30

Д-р Миразчийски: Парите за здраве никога не стигат

Бюджетът на Здравноосигурителната каса не беше приет на първо четене от парламентарната ресорна комисия. ГЕРБ и ДПС гласуваха "въздържал се", БСП и "Възраждане" заявиха, че са "против" и  одобрение имаше само от ПП-ДБ.  Една от причините да не бъде одобрен  беше т.н мораториум за разкриване на нови болници догодина. В същото време..

обновено на 30.11.23 в 08:12