Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни. Хората от здравословна гледна точка прибягват до това да не ядат месо и да не използват захар. Това коментира Росица Василева, която от години приготвя вегетарианска храна в различни заведения в София и Бургас. Много са важни продуктите, посочи тя: 

"Общо взето, продуктите ни са подбрани, все едно си готвя за моето дете. С качествени продукти, пълнозърнести брашна, доста заместители на млечните продукти, заместители на захарта. Захарта храни най-много болестите и ги захранва. Заместваме я с кленов сироп, агаве, кокосова захар, мед, фурми. Наблягаме на естествените подсладители, на естественото хранене." 

Общо взето подправките са тези, които подчертават храната, но и когато продуктите са хубави, това е достатъчно. Но е много важно да се смесват, да има и вариво, да има и ядки, както и млечни продукти, посочи Росица Василева.

Аюрведа е знание за това как да живеем и да приготвяме храната си, как да се поддържаме в баланс и да се лекуваме чрез заобикалящото ни разнообразие от природни дарове. Всяка билка, зеленчук, плод и подправка оказват влияние както върху физическото ни тяло, така и върху психиката ни. Храната може да ни зареди със страст за живот, но може и да ни накара да се чувстваме тежки и лениви. За здравословното хранене и аюрведичната кухня, споделя Росица Василева.  

Най-лесният десерт, с който можем да завършим менюто са домашни бонбони със сушени плодове и ядки, които просто можем да поставим в кухненския робот и след това да оформим топчета.


Подробностите в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Семейство двугърби камили е новата атракция в Зоопарк Бургас

Три двугърби камили – майка, баща и тяхното малко – са новите обитатели на Зоопарк Бургас. Родителите се казват Кали и Фреди, а тяхното дете все още няма име и очаква своя осиновител, който ще може да го избере. Камилите са в отлична форма и вече се чувстват добре в новия си дом. Те разполагат с повече от пет декара площ, където свободно се разхождат..

публикувано на 29.10.25 в 16:00

"Деултум посреща Свирепия" - роман, провокиран от най - стария римски град в българските земи

Историческият роман „Деултум посреща Свирепия“ на Ирина Вагалинска е втората й книга от литературната поредица „Провокирано от археологията“. Първата „Мистерии в Хераклея Синтика“ се радва на голям читателски интерес и е посветена на и проучванията в античния град край Петрич. Действието във втората книга се развива в Деултум,..

публикувано на 29.10.25 в 09:20
Тръноопашат потапник

Нов рекорден брой тръноопашати потапници в Бургас

Над 4600 тръноопашати потапници са били регистрирани в езерата около Бургас, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.  Тръноопашатата потапница е световно застрашен вид със силно намаляваща популация. В света са останали между 5300-8700 възрастни индивида. Зимуващата популация в Европа е оценена на между 7500 – 15 900 индивида. У нас те..

публикувано на 27.10.25 в 15:30

Фестивал на хляба за първи път в Бургас

Димитровска питка с ябълка, баница с агнешки дреболии, страджански зелник и хлебчета с бекон и карамелизиран лук бяха част от изкушенията в първия фестивал на хляба "Българщина" в Бургас. Той се проведе в двора на Гимназията по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и е посветен на големия християнски празник Димитровден. Инициативата е на фондация "Евгени..

публикувано на 25.10.25 в 15:31

Питка с ябълка, зелник и хлебчета с бекон на Фестивал на хляба в Бургас

Димитровска питка с ябълка, Странджански зелник, хлебчета с пушен бекон са част от печивата, които ще бъдат представени на провеждащия се в Бургас фестивал на хляба „Българщина“.  Освен учениците на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в кулинарното изложение участие ще вземат и членове на Тракийското дружество „Екзарх Антим..

публикувано на 25.10.25 в 09:34

Фотоизложба разказва за облика на Айтос в миналото

Фотоизложбата „Айтос в обектива на миналото“ ще бъде открита в навечерието на празника на града – Димитровден. На 8 пана са представени снимки и картички, които показват облика на Айтос от края на XIX и през XX век. Колекцията е събирана в продължение на 7 години. Нейни създатели са Ангел Тодоров и Богдана Железова.   „Идеята е на..

публикувано на 24.10.25 в 09:40

Ученици от Бургас нарисуваха картички с послания за чисто Черно море

Ученици от ОУ „Климент Охридски“ в Бургас завършиха днес своите морски картички. Те, заедно с посланията за едно по-чисто море, ще бъдат изпратени на деца от Русе за Международния ден на Черно море - 31 октомври. Инициативата "Морето и децата" се провежда за девета поредна година от НЧ "Изгрев 1909" в Бургас разказа неговият секретар Кристина..

публикувано на 23.10.25 в 14:40