Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни. Хората от здравословна гледна точка прибягват до това да не ядат месо и да не използват захар. Това коментира Росица Василева, която от години приготвя вегетарианска храна в различни заведения в София и Бургас. Много са важни продуктите, посочи тя: 

"Общо взето, продуктите ни са подбрани, все едно си готвя за моето дете. С качествени продукти, пълнозърнести брашна, доста заместители на млечните продукти, заместители на захарта. Захарта храни най-много болестите и ги захранва. Заместваме я с кленов сироп, агаве, кокосова захар, мед, фурми. Наблягаме на естествените подсладители, на естественото хранене." 

Общо взето подправките са тези, които подчертават храната, но и когато продуктите са хубави, това е достатъчно. Но е много важно да се смесват, да има и вариво, да има и ядки, както и млечни продукти, посочи Росица Василева.

Аюрведа е знание за това как да живеем и да приготвяме храната си, как да се поддържаме в баланс и да се лекуваме чрез заобикалящото ни разнообразие от природни дарове. Всяка билка, зеленчук, плод и подправка оказват влияние както върху физическото ни тяло, така и върху психиката ни. Храната може да ни зареди със страст за живот, но може и да ни накара да се чувстваме тежки и лениви. За здравословното хранене и аюрведичната кухня, споделя Росица Василева.  

Най-лесният десерт, с който можем да завършим менюто са домашни бонбони със сушени плодове и ядки, които просто можем да поставим в кухненския робот и след това да оформим топчета.


Подробностите в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Флора Бургас 2025: Над 100 участници, цветни арт инсталации и богата програма

Над 100 участници ще покажат своите умения в сферата на цветарството, флористиката, ландшафтната архитектура, ботаниката и всичко свързано с отглеждането на растителност, поддръжка на градината и арт труд в  40-то издание на Национална изложба на цветя "Флора" Бургас.  Цветното изложение започва на 26 април и ще продължи до 6..

публикувано на 22.04.25 в 10:10

Стефан Илчев посрещна Великден във Виена

Един от най-обичаните родни таланти - Стефан Илчев посреща Възкресение във Виена. Причината – завръщането му към оперното пеене. В австрийската столица роденият в Бургас изпълнител черпи опит от извора за новата си роля в операта „Веселата вдовица“. Въпреки че е завършил оперно пеене, той е от хората, които обичат постоянно да се развиват...

публикувано на 20.04.25 в 14:35

Чаровният модел Ваня Маринова вече е майка

Чаровният модел и управител на модна агенция Ваня Маринова от седмица вече има ново амплоа – на майка. Първородната й дъщеричка Доника дойде на бял свят на 7-ми април в София, с тегло 2 килограма и 990 грама и ръст 50 см.   „Не знам дали ще се занимава с мода, но има манекенски размери“, пошегува се бургазлийката. Първите орисници..

публикувано на 20.04.25 в 13:40

Ути Бъчваров за великденската трапеза и ценностите на празника

Освен смирението и вярата, трапезата също се е превърнала в ключова за Великден. По какъв начин можете да превърнете блюдата за неделния ден в истинска наслада за сетивата? Коя е най-лесната рецепта за козунак и какво още може да сготвим? Готвачът и шоумен Ути Бъчваров съветва: „ Най-лесната рецепта за козунак е да намерите..

публикувано на 18.04.25 в 14:00

Болница за риби и подводен робот - част от ученическите проекти по роботика

Как да опазим морското дъно показват ученически проекти по легороботика. Специализираният фестивал се проведе уикенда в Бургас с участието на ученици от 18 населени места в страната. Своебразните домакини от ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“ участваха с два отбора. Проектът на четвъртокласниците показва различните зони на океана. Подобно бе и участието на..

публикувано на 14.04.25 в 11:30

Ради Вълканова и нейният свят на цветята

Радослава Вълканова е един от най – известните флористи в Бургас.  Тя разказва, че работата й с цветя е започнала случайно, но после се е превърнала в професия. Това, което прави, за нея е предизвикателство и я вълнува и днес. Работата й никога не е скучна, защото и дава възможност да реализира различни идеи и винаги да бъде различна...

публикувано на 13.04.25 в 14:00

Цветница е - традиции и обичаи на празника

Цветница е подвижен християнски празник, който се отбелязва както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.  На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се..

публикувано на 13.04.25 в 08:00