Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни

Има все по-голямо търсене на природосъобразно приготвени храни. Хората от здравословна гледна точка прибягват до това да не ядат месо и да не използват захар. Това коментира Росица Василева, която от години приготвя вегетарианска храна в различни заведения в София и Бургас. Много са важни продуктите, посочи тя: 

"Общо взето, продуктите ни са подбрани, все едно си готвя за моето дете. С качествени продукти, пълнозърнести брашна, доста заместители на млечните продукти, заместители на захарта. Захарта храни най-много болестите и ги захранва. Заместваме я с кленов сироп, агаве, кокосова захар, мед, фурми. Наблягаме на естествените подсладители, на естественото хранене." 

Общо взето подправките са тези, които подчертават храната, но и когато продуктите са хубави, това е достатъчно. Но е много важно да се смесват, да има и вариво, да има и ядки, както и млечни продукти, посочи Росица Василева.

Аюрведа е знание за това как да живеем и да приготвяме храната си, как да се поддържаме в баланс и да се лекуваме чрез заобикалящото ни разнообразие от природни дарове. Всяка билка, зеленчук, плод и подправка оказват влияние както върху физическото ни тяло, така и върху психиката ни. Храната може да ни зареди със страст за живот, но може и да ни накара да се чувстваме тежки и лениви. За здравословното хранене и аюрведичната кухня, споделя Росица Василева.  

Най-лесният десерт, с който можем да завършим менюто са домашни бонбони със сушени плодове и ядки, които просто можем да поставим в кухненския робот и след това да оформим топчета.


Подробностите в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социалната градина за възрастни с деменция "Грижовник 2" работи при пълен капацитет

"Има мит че хора занимавали с интелектуален труд не страдат от деменция, но това не е вярно. Повечето от жените в социалната градина са работили точно в такива сфери, но също страдат от заболяването, което за съжаление е нелечимо. Нужно е хората повече да знаят за това заболяване! Питат ме често сега ли са се увеличили болните от него, но такива..

публикувано на 24.11.24 в 17:30
архив

Приказна светлинна украса за Коледа в Бургас

Бургас се подготвя за Коледа. Украсата тази година ще бъде още по-красива и мащабна, в момента се поставят светещите елементи по централната улица „Александровска“, доукрасява се елхата на пл. Тройката. Обновяват се и светещите елементи по главните пътни артерии на града.  "И тази година целта е тук да е най – красивата празнична украса в..

публикувано на 24.11.24 в 15:30

Иманярски легенди от сливенския край

Има ли съкровища в Сливенския край? В миналото много хайдути са бродили в района и много злато и оръжие има заровено. Най-известна е местността Злостен, котелско. За нея се носят какви ли не легенди - за Вълчан войвода и неговото несметно богатство, за монетарници и за хайдушки съкровища. Всичко това поражда и нуждата да бъде намерено. Много иманяри..

обновено на 20.11.24 в 14:54

платена публикация
Как да разпознаем качествените детски дрехи?

Родителите често се изправят пред дилемата как да изберат най-доброто за своите деца, особено когато става въпрос за облекло. Качествените детски дрехи не само изглеждат добре, но и осигуряват комфорт и издръжливост, важни за активния живот на малчуганите. Но как да разпознаем истински качествените стоки сред морето от опции на пазара? Нека..

публикувано на 19.11.24 в 11:30

Унгарският посланик Миклош Борош - майстор в приготвянето на пастети и почитател на българската баница

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура".  Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно..

публикувано на 17.11.24 в 13:00

Кампанията "Да украсим Бургас" даде началото на 18-ото си издание

Първата коледна инициатива в страната тръгна от Бургас през 2007 година. Близо две десетилетия бургазлии обединиха усилия и настроение в украси на входове, блокове и общи пространства. Едномесечната кампания "Да украсим Бургас" е с краен срок 15 декември. Условието за участие е да се създаде атрактивна коледна украса и да се направи снимка или кратко..

обновено на 16.11.24 в 17:10

Слука споходи ловците в Малко Търново

След слабото начало на груповия лов на дива свиня в Странджа отчитат добър отстрел. За последните два излета ловците в ловното сдружение Малко Търново са повалили над 15 животни.  В сдружението в граничния град членуват 14 ловни дружини. Както обикновено с откриването на сезона на 5 октомври ловците излизат в планината. Късметът им се..

публикувано на 14.11.24 в 12:32