Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неизвестни са унищожили дюните на плаж Несебър - Юг (ОБНОВЕНА)


Тежка техника е унищожила част от екзотичните дюни на Южния плаж в Несебър, съобщи за БНР Бургас концесионерът Кирил Спасов. Той е подал още вчера сигнал на тел.112, до Министерството на туризма, РИОСВ - Бургас и ОД на МВР в Бургас. Уведомени са също Областната администрация  и Община Несебър.

„Случайно ми се наложи да пътувам към Несебър, знаете че през зимния период не сме на морето. Бяха ми нужди документи за следващата седмица, минавайки край плажа по пътя Равда-Несебър, непосредствено при влизане в Несебър, в частта на дюните забелязах, че има изкоп. В продължение на границата на дюните, в основата им, видимо е, че е минала тежка техника и е разкопано, а това е защитена територия, в концесионна територия. В ляво по пътя, който отива до плажа, в продължение на около 300 метра има изкоп, който се дълбок около 1-1,2 метра, с видими следи от багер. от дясната страна изкопът беше около 30 до 40 метра. След като установих това се свързах с моите сътрудници, които през зимата обикалят плажа. След като разговаряхме уточних, че това е станало в петък, най-вероятно следобед. 
Позвъних на 112, органите на реда дойдоха, установиха нарушението и пуснах официални писма до ресорните институции. 

За първи път има такова нарушение, за което подавам сигнал. Знаете че с нашите договори целогодишно трябва да опазваме и поддържаме концесионната територия. Дори и през зимния период обхождаме нашата територия, но когато някой навлезе и направи подобно нарушение, после това рефлектира върху нас. Затова сигнализирах веднага. Убеден съм, че ще се намерят извършителите. Това е направено с техника, няма логично обяснение защо е направено, пясъкът не е взет, а е струпан. Изкопът е дълбок, някой може да падне в него. Проблем е за нас, защото е в концесионната територия, а ако се случи нещо ние носим пълна отговорност. 

Има наблизо и охранителни камери, смятам, че органите на реда ще си свършат работата“, каза концесионерът Кирил Спасов. 

По случая вече се води разследване, разпитват се свидетели.
„Несебър е малък град и смятам, че има свидетели, които са видели извършителите. Убеден съм, че е въпрос на дни разследващите да стигнат до лицата, които са разорали плажа и защитените дюни“, коментира още  Кирил Спасов.

От Министерството на туризма съобщават, че ще извършат проверка по случая и ще работят в сътрудничество с МВР и останалите компетентни органи и институции до изясняване на обстоятелствата.

Повече чуйте в звуковия файл: 
По публикацията работи: Свобода Атанасова
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Сливен

Община Сливен ще подкрепи и тази година кампанията "Часът на Земята“

Община Сливен отново ще подкрепи кампанията „Часът на Земята“ на международната природозащитна организация WWF. Тази година тя ще премине под мотото „Общ дом. Общо бъдеще“ и поставя фокус върху опазването на местообитанията на дивите животни.  В знак на солидарност с глобалната инициатива тази вечер от 20,30 до 21,30 часа осветлението на сградата на..

публикувано на 25.03.23 в 16:51
Община Болярово

Липсата на бюджет бави строителната програма на Община Болярово

Липсата на приет бюджет забавя дейностите по строителната програма в Община Болярово. От администрацията кандидатстват за средства по Плана за възстановяване и устойчивост, за да може да бъде ремонтирано единственото средно училище в района. Средно училище „Д-р Петър Берон“ се нуждае от ремонтни дейности, за да може да отговаря на съвременните..

публикувано на 25.03.23 в 15:38

ИАРА: Моряците на 3-те риболовни кораба в Румъния са добре, не са задържани

В пристанище Констанца остават задържаните три български риболовни кораба заради нерегламентиран улов на акули. По случая тече разследване. Плавателните съдове и екипажите им, общо 10 моряци, се намират на военното пристанище в румънския град. Задържаните съдове са от Бургас, Варна и Каварна. Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и..

публикувано на 25.03.23 в 12:57

WWF призовава за създаването на нови защитени територии

Часът на Земята  е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 16-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч.,..

обновено на 25.03.23 в 12:12

Тази нощ преминаваме към лятното часово време

Тази нощ преминаваме към лятното часово време. В 03:00 ч. в неделя преместваме стрелките с час напред. Местим часовниците с час напред в неделя Практиката я има в ЕС от 70-те години на XX век. А Веселин Гавалюгов от Института по метрология обяснява: "Стрелките трябва да бъдат преместени на всички часовници с 01:00 напред. Това важи за тези..

публикувано на 25.03.23 в 10:13

"Часът на Земята" – гасим лампите и осветяваме проблема за изчезващите животински видове

На 25 март ще изгасим светлините за час, за да подкрепим планетата, но същевременно осветяваме проблема с ограничените местообитания на дивите животни в България. В рамките на световната кампания "Часът на Земята" природозащитната организация WWF в България започва инициатива за възстановяване на популациите на риса и дунавските есетри по нашите земи,..

публикувано на 25.03.23 в 09:33

Град Елхово празнува

Днес град Елхово отбелязва своя празник. В програмата са включени празнично шествие, концерти и спортни състезания. Празникът на Елхово се отбелязва всяка година в последната събота на месец март и днес той съвпада и с големия християнски празник Благовещение.  В храма „Св. Димитър“ ще бъде отслужен благодарствен молебен за здраве и благоденствие на..

публикувано на 25.03.23 в 08:58