Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На консултации при обалстния управител:

Партиите избраха адвокат Михаил Хаджиянев за председател на РИК - Бургас

Спорът е за секретар на изборната комисия

Михаил Хаджиянев ще бъде председател на РИК – Бургас на предстоящите избори на 2 април 2023 г. Това стана ясно по време на консултации с политическите партии и коалиции, които проведе днес областният управител проф. Мария Нейкова. Партиите се разбраха и за двете заместник председателски места. Спорна остана само позицията секретар, за която бяха направени две предложения.  

Кандидатурата на адв. Михаил Хаджиянев беше направена от ГЕРБ – СДС. Общинският координатор на ГЕРБ Андрей Рунчев посочи:

„Той е юрист с дългогодишен опит, нееднократно е участвал в  съставите на ОИК и РИК, има богата биография и благодарение на неговото участие в РИК изборите са протичали безпроблемно и гладко, както беше и на последните избори през октомври. Така, че аз се надявам да загърбим политическите си различия и да се обединим около опита и експертността на един доказал се авторитет, какъвто безспорно е Михаил Хаджиянев!“.  

Предложението на ГЕРБ – СДС беше подкрепено от „Демократична България“. Димитър Найденов заяви, че кандидатурата на Михаил Хаджиянев е на доказан професионалист и изказа задоволството си, че тя не е оспорвана от никоя от политическите сили.


Парламентарно представените партии постигнаха съгласие и за двете заместник – председателските места, предложенията са: Стоян Арнаудов на Партия „Продължаваме промяна“ и Виолета Диянова  на партия „Възраждане“.

Въпреки апела на областния управител за консенсус политическите сили не стигнаха до съгласие за секретар на комисията. Коалиция „БСП за  България“ излъчи Георги Михов, а от партия „ДПС“ - Емине Иляз.

В тази ситуация се счита, че няма постигнато съгласие за състава на РИК. От Областна администрация Бургас ще изпратят постъпилите документи в Централна избирателна комисия.

Общият брой на състава на Районна избирателна комисия Бургас е 17 души, в т. ч. председател, секретар и двама зам.-председатели. Право на участие в състава на РИК имат: Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 5 членове, Коалиция „Продължаваме промяната“ – 4 членове, Партия „ДПС“ – 2 членове, Партия „Възраждане“ – 2 членове, Коалиция „БСП за България“ – 2 членове, Коалиция „Демократична България – Обединение“ – 1 член, Коалиция „Български възход“ – 1 член.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстрация: Георги Цветков

Какви паравани ще използват Общините за предстоящите избори?

Общините в страната ще трябва да осигурят т.нар. паравани за предстоящите избори на 2 април. Точни критерии какви да бъдат, в каква големината, материал и разположение обаче няма. Всяка община, която трябва да ги осигури, ще реши сама как да изглеждат. „Разбира се, може да бъдат изтълкувани на база Изборния кодекс и дори някои от..

публикувано на 21.03.23 в 11:09

платена публикация
Коалиция „Заедно“ откри в Бургас предизборната си шатра (видео)

КП „Заедно“ откри в Бургас предизборната си информационна шатра. Председателят на „Заедно“ Ива Митева се срещна със симпатизанти в центъра на града. Тя сподели, че престъпва към предстоящите избори с надеждата, гласоподавателите да им повярват и да им дадат своето доверие. Официален сайт на КП "Заедно" „Пристъпвам с желанието да поставим..

публикувано на 21.03.23 в 11:00
Центърът на село Светлина, община Средец

Жители на Светлина: Политиците да се обърнат с лице към проблемите на хората

Нови лица в политиката, с интерес и решение на проблемите на обикновения човек – така виждат бъдещите народни представители жителите на странджанското село Светлина . Не са обаче оптимисти, че това скоро ще се случи. Избирателите там са 94, повечето ще гласуват, но някои не са убедени за кого и че този път ще е различно и ще се стигне до редовно..

публикувано на 20.03.23 в 15:00

ЦИК с указания за видеонаблюдението и отчитането на резултатите от вота

Председателите на секционните избирателни комисии ще сканират специален QR код, за да стартират излъчването и заснемането при  броенето на бюлетините от вота на 2 април на смартфоните, предназначени за целта. Към устройствата ще има инструкции и специален запечатан плик с QR кода а при прекъсване на излъчването или заснемането кода ще се сканира отново...

публикувано на 20.03.23 в 08:33

В четири общини в бургаско ще може да се гласува с подвижна избирателна кутия

Избиратели с трайни увреждания ще могат да гласуват на извънредните парламентарни избори на 2 април, с подвижна избирателна кутия в четири общини в Бургаско. Това са Поморие, Карнобат, Сунгурларе и Бургас.  В първите три общини ще има по една секция за гласуване с подвижна избирателна кутия. А в община Бургас се разкриват три секции. Това става..

публикувано на 19.03.23 в 12:48

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес и чрез подвижна избирателна кутия

Днес( 18 март) в полунощ изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес и за гласуване с подвижна избирателна секция за гласоподавателите с трайни увреждания, които искат да участват в извънредните парламентарни избори на 2 април.  Избирателите, които искат да упражнят правото си на вот, трябва да подадат..

публикувано на 18.03.23 в 08:30

ЦИК показа бюлетините за вота на 2 април

Централната избирателна комисия представи публично как ще изглеждат бюлетините за гласуване с хартия и с машина за страната и за чужбина. Машинната бюлетина е с дължина 20 сантиметра, а хартиената – 60 сантиметра, уточни говорителят на ЦИК Росица Матева. В два от районите - Варна и Ловеч, ще има независими кандидати. "Тук са изписани всички..

публикувано на 16.03.23 в 13:52